Ισχυρισμός: Ο Ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου φέρεται να προωθεί σε συνεντευξη του την επενδυτική πλατφόρμα NetherexPro, υποσχόμενος γρήγορο και εύκολο κέρδος.
Συμπέρασμα: Οι αναρτήσεις που ισχυρίζονται ότι ο ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου υποστηρίζει συγκεκριμένες επενδύσεις αποτελούν απάτη, σχεδιασμένη να παραπλανήσει και να αποσπάσει χρήματα και προσωπικά στοιχεία από ανυποψίαστους πολίτες. Πρόκειται για μια ευρέως διαδεδομένη τακτική, όπου χρησιμοποιούνται ψεύτικες συνεντεύξεις, δηλώσεις και ειδήσεις δημοσίων προσώπων για να προσδώσουν αξιοπιστία σε αμφιλεγόμενες επενδυτικές πλατφόρμες. Ενίοτε χρησιμοποιούν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για την κατασκευή deepfake βίντεο που δείχνουν γνωστές προσωπικότητες να υπόσχονται μεγάλα κέρδη από “επενδύσεις”. Όταν μια “ευκαιρία” στο διαδίκτυο υπόσχεται υπέρογκα κέρδη, τότε πρόκειται σίγουρα για απάτη.
Κυκλοφορεί στο Facebook μια χορηγούμενη ανάρτηση για μια ψεύτικη είδηση που αναφέρει ότι η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο διαμέρισμα του Φειδία Παναγιώτου, αφήνοντας υπονοούμενα για εμπλοκή του σε παράνομες δραστηριότητες. Αυτή η είδηση είναι ξεκάθαρα ψευδής αφού δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά ή ανακοίνωση από τις αρχές που να επιβεβαιώνει τέτοιο περιστατικό.
Η ανωτέρω ανάρτηση φέρεται να παραπέμπει στην ιστοσελίδα του “Φιλελεύθερου”. Πατώντας το λινκ, μπαίνουμε σε μια ιστοσελίδα που έχει παρόμοια μορφή με τη γνήσια ιστοσελίδα του “Φιλελεύθερου” (https://www.philenews.com/), αλλά αν προσέξουμε το URL στο πάνω μέρος, βλέπουμε πως είναι διαφορετικό. Πρόκειται δηλαδή για ιστοσελίδα που έχει “κλωνοποιηθεί” για να ξεγελάσει τους αναγνώστες. Ο στόχος της απάτης είναι να δημιουργηθεί αίσθηση σκανδάλου γύρω από τον Παναγιώτου, ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον για τη φερόμενη “είδηση” και να προσελκύσει επισκέψεις στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.
Σύμφωνα με το άρθρο-απάτη, κυκλοφόρησε μια υποτιθέμενη διαγραμμένη συνέντευξη, του Φειδία Παναγιώτου με ένα φανταστικό συνομιλητή, τον “Sven Simon”.
Το παράδειγμα με τον Sven Simon είναι χαρακτηριστικό της προσπάθειας των απατεώνων να δημιουργήσουν μια ψευδή αίσθηση αξιοπιστίας μέσω διαλόγου με γνωστό δημόσιο πρόσωπο.
Στην υποτιθέμενη συνέντευξη, ο Sven Simon κάνει δηλώσεις που ενισχύουν την απάτη, όπως:
“Οι φυσιολογικοί άνθρωποι υποφέρουν καθημερινά για να θρέψουν τις οικογένειές τους. Και, ξέρετε κάτι; Ποτέ δεν έχουμε αρκετά χρήματα. Πάντα θέλουμε περισσότερα.”
Αυτή η φράση χρησιμοποιείται για να απευθυνθεί στα συναισθήματα του κοινού, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι η πλατφόρμα προσφέρει λύση σε οικονομικά προβλήματα.
Ο Φειδίας Παναγιώτου φέρεται να απαντά, προσκαλώντας τους αναγνώστες να επενδύσουν:
“Δεν χρειάζεται να δουλεύεις σκληρά για να γίνεις πλούσιος… Δώστε μόνο 250 ευρώ και η πλατφόρμα NetherexPro θα βγάλει ένα κέρδος σε 12 με 15 εβδομάδες!”
Αυτή η δήλωση είναι εντελώς ψευδής και δεν έχει γίνει από τον Παναγιώτου.
Το παράδειγμα με τη χρήση τους ονόματος του Φειδία (εν αγνοία του) αποτελεί προσπάθεια εξαπάτησης. Οι δηλώσεις του “Sven Simon” επικεντρώνονται στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι καθημερινά, ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των θυμάτων. Ο πλαστός διάλογος παρουσιάζει την πλατφόρμα ως ασφαλή και αποδοτική λύση για γρήγορο πλουτισμό. Η χρήση συγκεκριμένων αριθμών (250 ευρώ αρχική επένδυση) ενισχύει την αίσθηση ότι πρόκειται για πραγματική ευκαιρία.
Όταν ο χρήστης πατήσει πάνω στον υπερσύνδεσμο του NetherexPro κατευθύνεται σε ιστοσελίδα που ζητά από τον χρήστη να καταχωρήσει τα στοιχεία του.
Στο συγκεκριμένο ιστότοπο παρουσιάζονται δύο άλλα δημόσια πρόσωπα, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου και ο Λουκάς Φουρλάς, με δηλώσεις που φαίνεται να προωθούν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Οι λεζάντες κάτω από τις φωτογραφίες αποδίδουν στα πρόσωπα αυτά δηλώσεις που δεν έχουν κάνει ποτέ. Αυτό γίνεται για να προσδώσουν αξιοπιστία στην επενδυτική πλατφόρμα.
Η ιστοσελίδα NetherexPro έχει εξαιρετικά χαμηλή βαθμολογία αξιοπιστίας, σύμφωνα με την ανάλυση του Scamadviser και θεωρείται ως scam (διαδικτυακή απάτη). Η ταυτότητα των ιδιοκτητών της ιστοσελίδας παραμένει κρυφή, ενώ η ίδια η πλατφόρμα είναι σχετικά νέα, γεγονός που αποτελεί συχνό χαρακτηριστικό απάτης. Πρόκειται δηλαδή για μορφή διαδικτυακής απάτης που εκμεταλλεύεται την αξιοπιστία γνωστών προσώπων με απώτερο στόχο την εξαπάτηση των χρηστών μέσω με σκοπό την απόσπαση χρημάτων και προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με την ανάλυση από την gridinsoft έχει εξαιρετική χαμηλή βαθμολογία αξιοπιστίας και “εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της, χρησιμοποιεί παραπλανητικές πρακτικές, ή έχει επισημανθεί για την παρουσία κακόβουλου λογισμικού”.
Αξίζει να αναφερθεί πως τέτοιες απατηλές, χορηγούμενες (δηλαδή πληρωμένες) διαφημίσεις, ξεφεύγουν είναι τόσο προηγμένες που μπορούν και διαφεύγουν με χαρακτηριστική ευκολία από τα φίλτρα ελέγχου του Facebook και Instagram. Η ανάρτηση όπως φαίνεται στη βιβλιοθήκη διαφημίσεων του Facebook.
Η Κυπριακή Αστυνομία έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για παρόμοιες απάτες, καλώντας το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να μην εμπιστεύεται τέτοιου είδους αναρτήσεις. Οι αρχές τονίζουν ότι οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται μόνο μέσω αδειοδοτημένων και εγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ο Φειδίας Παναγιώτου, ως γνωστός YouTuber και Ευρωβουλευτής, αποτελεί εύκολο στόχο για τέτοιου είδους απάτες.
Πώς να Προστατευτείτε
- Ελέγχετε πάντα την εγκυρότητα τέτοιων ισχυρισμών μέσω επίσημων καναλιών ή αξιόπιστων πηγών ενημέρωσης.
- Επενδύετε μόνο μέσω εγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
- Εάν εντοπίσετε παρόμοιες απάτες, ενημερώστε την αστυνομία ή τις αρμόδιες αρχές.
Συμπέρασμα: Οι αναρτήσεις που ισχυρίζονται ότι ο ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου υποστηρίζει συγκεκριμένες επενδύσεις αποτελούν απάτη, σχεδιασμένη να παραπλανήσει και να αποσπάσει χρήματα και προσωπικά στοιχεία από ανυποψίαστους πολίτες. Πρόκειται για μια ευρέως διαδεδομένη τακτική, όπου χρησιμοποιούνται ψεύτικες συνεντεύξεις, δηλώσεις και ειδήσεις δημοσίων προσώπων για να προσδώσουν αξιοπιστία σε αμφιλεγόμενες επενδυτικές πλατφόρμες. Όταν μια “ευκαιρία” στο διαδίκτυο υπόσχεται υπέρογκα κέρδη, τότε πρόκειται σίγουρα για απάτη.