You are currently viewing Παραπληροφόρηση από τον Ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου σε  πρόσφατη συνέντευξη. 

Παραπληροφόρηση από τον Ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου σε  πρόσφατη συνέντευξη. 

Ισχυρισμός: Ο ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου ισχυρίστηκε ότι στις 22 Οκτωβρίου 2024 δεν μπορούσε να παρευρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ψηφίσει, καθώς έπρεπε να βρίσκεται στη Γεωργία ως μέλος αποστολής παρατήρησης εκλογών και ότι κανένας από τους ευρωβουλευτές της αποστολής δεν έλαβε μέρος στην ψηφοφορία. Επίσης προέβη στον ισχυρισμό ότι οι οργανισμοί που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα 3PFC της Meta πληρώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άφησε να νοηθεί ότι έχουν τη δύναμη να κλείνουν λογαριασμούς στο Facebook.  

Συμπέρασμα: Ο Φειδίας Παναγιώτου έδωσε τουλάχιστον δύο ψευδείς πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Μιχάλη Παρασκευά. Οι έξι από τους επτά ευρωβουλευτές της αποστολής στη Γεωργία ψήφισαν κανονικά στην ψηφοφορία της 22ας Οκτωβρίου και μόνο ο κύριος Παναγιώτου απείχε. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πληρώνει τους οργανισμούς που συνεργάζονται με τη Meta στο πρόγραμμα 3PFC, ενώ δεν έχουν καμία δικαιοδοσία για κλείσιμο λογαριασμών στις πλατφόρμες της. 

Στις 11 Μαρτίου 2025, ο Ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή “The Bravehearts” του Μιχάλη Παρασκευά, που μεταδόθηκε από το διαδικτυακό κανάλι Netcast Zone. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Παναγιώτου εξέφρασε μία σειρά από ισχυρισμούς που είναι αναληθείς. Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με δύο μόνο από αυτούς: ότι ο Φειδίας Παναγιώτου δεν ψήφισε στην ψηφοφορία του ευρωκοινοβουλίου στις 22 Οκτωβρίου 2024 γιατί έπρεπε να βρίσκεται σε αποστολή στη Γεωργία, και ότι οι οργανισμοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα 3PFC της Meta έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν λογαριασμούς.  

Ισχυρισμός 1: Ο ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου δήλωσε ότι στις 22 Οκτωβρίου 2024 δεν μπορούσε να παρευρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ψηφίσει, καθώς έπρεπε να βρίσκεται στη Γεωργία ως μέλος αποστολής παρατήρησης εκλογών και κανένας από τους ευρωβουλευτές της αποστολής δεν ψήφισε στις 22 Οκτωβρίου. 

Τι ισχύει:

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Μιχάλης Παρασκευά ρώτησε τον Φειδία Παναγιώτου γιατί έλειπε από την ψηφοφορία της 22ας Οκτωβρίου 2024 από το ευρωκοινοβούλιο και έχασε έτσι την ευκαιρία να πάρει θέση σε σημαντικά ζητήματα. Ο Φειδiας Παναγιώτου ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να παρευρεθεί στην ψηφοφορία γιατί έγινε όταν ο ίδιος και έξι άλλοι ευρωβουλευτές έπρεπε να πάνε στη Γεωργία σε αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κύριος Παναγιώτου ισχυρίστηκε ότι κανένας από τους επτά ευρωβουλευτές της εν λόγω αποστολής δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία. Η ψηφοφορία στην οποία αναφέρονται διεξήχθη στις 22 Οκτωβρίου 2024 για το ψήφισμα A-10-2024-0006, που αφορούσε σημαντικά ζητήματα, όπως θέματα σχετικά με την Ουκρανία και το δάνειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αυτήν.

Η αποστολή στη Γεωργία αφορούσε την παρατήρηση των βουλευτικών εκλογών στη Γεωργία στις 26 Οκτωβρίου 2024, και συμμετείχαν σε αυτή επτά ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Φειδία Παναγιώτου. Οι ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στην αποστολή ήταν οι ακόλουθοι:

Antonio López-Istúriz White (EPP, Ισπανία)

Sven Simon (EPP, Γερμανία)

Pierre Pimpie (PfE, Γαλλία)

Nathalie Loiseau (RENEW, Γαλλία)

Markéta Gregorová (Greens/EFA, Τσεχία)

Hans Neuhoff (ESN, Γερμανία)

Όπως φαίνεται παρακάτω από τη σελίδα του ευρωκοινοβουλίου, από τα επτά άτομα της αποστολής μόνο ο Φειδίας Παναγιώτου δεν ψήφισε στην ψηφοφορία της 22ας Οκτωβρίου. Επομένως, είναι ψευδής ο ισχυρισμός του Κύπριου ευρωβουλευτή ότι κανένας από τους ευρωβουλευτές δεν ψήφισαν, αφού όλοι συμμετείχαν εκτός από εκείνον.

Παραδείγματα 

Συμπέρασμα 1: Ο ισχυρισμός του Φειδία Παναγιώτου ότι η αποστολή στη Γεωργία τον εμπόδισε από το να ψηφίσει είναι ψευδής, καθώς οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές της ίδιας αποστολής ψήφισαν κανονικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ισχυρισμός 2: Ο ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου ισχυρίστηκε ότι οι οργανισμοί που συμμετέχουν στο Third-Party Fact-Checking (3PFC) Program της Meta πληρώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφήνει να νοηθεί ότι μπορούν να κλείνουν λογαριασμούς στο Facebook.

Τι ισχύει

Οι οργανισμοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Third-Party Fact-Checking (3PFC) είναι ανεξάρτητοι οργανισμοί, εγκεκριμένοι από το European Fact Checking Standards Network (EFCSN) στην Ευρώπη, που πληρώνονται κατευθείαν από τη Meta (πρώην Facebook) για την επαλήθευση της ακρίβειας του περιεχομένου που δημοσιεύεται στην πλατφόρμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει σχέση με τη χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού όπως ισχυρίστηκε ο κύριος Παναγιώτου. Αυτό φαίνεται και από τις ιστοσελίδες των οργανισμών που συνεργάζονται με τη Meta στο πρόγραμμα 3PFC, όπως τα Ελληνικά Hoaxes στην Ελλάδα. Στη σελίδα με την χρηματοδότηση του οργανισμού φαίνεται ακριβώς το ποσό που λαμβάνει ο οργανισμός τα τελευταία χρόνια από τη Μετα για να αξιολογεί τις πληροφορίες που διακινούνται στην πλατφόρμα της. 

Επίσης ο ρόλος των ελεγκτών πληροφοριών περιορίζεται στην αξιολόγηση της εγκυρότητας των αναρτήσεων και στην επισήμανση ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών, ενώ δεν έχουν την εξουσία να διαγράφουν ή να κλείνουν λογαριασμούς χρηστών.​ Η απόφαση για αφαίρεση περιεχομένου ή κλείσιμο λογαριασμών λαμβάνεται αποκλειστικά από τη Meta, βάσει των πολιτικών της κοινότητας και των όρων χρήσης της πλατφόρμας.​ Με βάση την πολιτική της Meta, αφαιρούνται πληροφορίες μόνο στις ακόλουθες τρεις περιπτώσεις: όταν υπάρχει κίνδυνος σωματικής βίας, όταν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία και όταν οι πληροφορίες μπορούν να επηρεάσουν εκλογικές αναμετρήσεις. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, αυτό που κάνει η Meta με βάση τους χαρακτηρισμούς που δίνουν οι ελεγκτές πληροφοριών στις πληροφορίες είναι να μειώσει τη διάδοσή τους αλγοριθμικά ώστε να μην φτάνουν σε μεγάλο αριθμό χρηστών.

Η Meta ανακοίνωσε τον τερματισμό της συνεργασίας της με ανεξάρτητους αμερικανικούς οργανισμούς που πραγματοποιούσαν ελέγχους γεγονότων στις ΗΠΑ, υιοθετώντας ένα νέο μοντέλο διαχείρισης περιεχομένου παρόμοιο με τις “Κοινοτικές Σημειώσεις” του X (πρώην Twitter). ​Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στις 7 Ιανουαρίου 2025, ο Ζάκερμπεργκ ανέφερε ότι η Meta θα αντικαταστήσει τους ελεγκτές γεγονότων με ένα σύστημα κοινοτικών σημειώσεων, επισημαίνοντας την ανάγκη για περισσότερη ελευθερία έκφρασης και μείωση των λαθών. Για την Ευρώπη ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάποια αντίστοιχη είδηση. 

Συμπέρασμα 2: Ο ισχυρισμός ότι οι Third-Party Fact-Checkers (3PFC) πληρώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κλείνουν λογαριασμούς στο Facebook είναι ανακριβής. Οι οργανισμοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα 3PFC αξιολογούν την ακρίβεια του περιεχομένου, ενώ η Meta είναι υπεύθυνη για την επιβολή των πολιτικών της, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος λογαριασμών ή του αλγοριθμικού περιορισμού της διάδοσης των ανακριβών πληροφοριών.​ Επίσης οι οργανισμοί που ελέγχουν τις πληροφορίες πληρώνονται κατευθείαν από τη Meta και όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.