You are currently viewing Όχι, ο εμβολιασμός για πολιομυελίτιδα στη Γάζα δε θα προκαλέσει κρούσματα πολιομυελίτιδας

Όχι, ο εμβολιασμός για πολιομυελίτιδα στη Γάζα δε θα προκαλέσει κρούσματα πολιομυελίτιδας

Ισχυρισμός: Ο εμβολιασμός για πολιομυελίτιδα στη Γάζα θα προκαλέσει κρούσματα πολιομυελίτιδας.

Συμπέρασμα: Ο ισχυρισμός ότι στη Γάζα θα παρουσιαστούν κρούσματα πολιομυελίτιδας από το ίδιο το εμβόλιο (vaccine derived polio) είναι εσφαλμένος. Τα κρούσματα πολιομυελίτιδας που προέρχονται από το εμβόλιο (cVDPV) συμβαίνουν όταν ο εξασθενημένος ιός του εμβολίου κυκλοφορεί σε πληθυσμούς με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και μεταλλάσσεται σε μορφή που μπορεί να προκαλέσει παράλυση. Τα σύγχρονα εμβόλια, όπως το nOPV2, έχουν σχεδιαστεί για να είναι πιο γενετικά σταθερά και λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν cVDPV.

Τι πραγματικά ισχύει: Ο εμβολιασμός για πολιομυελίτιδα στη Γάζα θα προστατεύσει από τα κρούσματα πολιομυελίτιδας, τα οποία ξεκίνησαν να επανεμφανίζονται λόγω την μειωμένης ανοσοποίησης μετά τον πόλεμο στην περιοχή.

Κυκλοφορεί στα ΜΚΔ ότι ο  εμβολιασμός για πολιομυελίτιδα στην Γάζα θα προκαλέσει κρούσματα πολιομυελίτιδας, ενώ τα τελευταία 50 χρόνια υπήρχε ένα μόνο κρούσμα. Είναι αλήθεια πως τα τελευταία 25 χρόνια η Γάζα δεν είχε κανένα κρούσμα πολιομυελίτιδας. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη διαδικασία της ανοσοποίησης, η οποία πραγματοποιείται με τον εμβολιασμό. Η ανοσοποίηση είναι το σημαντικότερο μέτρο για την πρόληψη της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από λοιμώδη νοσήματα.

Η Γάζα είχε υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης σε ολόκληρο τον πληθυσμό πριν από την έναρξη των συγκρούσεων τον Οκτώβριο του 2023. Λόγω των συγκρούσεων αυτών, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης έχουν διαταραχθεί, με αποτέλεσμα να μειωθεί η εμβολιαστική κάλυψη από 99 τοις εκατό το 2022 σε λιγότερο από 90 τοις εκατό το πρώτο τρίμηνο του 2024, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της πολιομυελίτιδας.

Το 2024 εμφανίστηκαν στη Γάζα τέσσερις περιπτώσεις παιδιών με οξεία χαλαρή παράλυση (AFP), συμπεριλαμβανομένης μιας περίπτωσης επιβεβαιωμένης πολιομυελίτιδας. Για τον λόγο αυτό, ο ΟΗΕ, σε συνεργασία με διάφορες ανθρωπιστικές ομάδες, ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

Το νέο από του στόματος εμβόλιο πολιομυελίτιδας (nOPV2) είναι ένα εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για να σταματήσει τη μετάδοση της παραλλαγής του ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 2 (cVDPV2), η οποία είναι η πιο διαδεδομένη και η οποία βρέθηκε στα πρόσφατα δείγματα από τη Γάζα. Το cVDPV2 προέρχεται το παλαιού τύπου εμβόλιο πολιομυελίτιδας (OPV), το οποίο περιέχει μια εξασθενημένη μορφή του ιού της πολιομυελίτιδας. Σε περιοχές με χαμηλή κάλυψη εμβολιασμού, ο εξασθενημένος ιός μπορεί να κυκλοφορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και να επανέλθει γενετικά σε μια μορφή που μπορεί να προκαλέσει παράλυση. Το nOPV2 είναι ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο και προσφέρει προστασία από την παράλυση και τη μετάδοση του ιού. Το nOPV2 έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι γενετικά πιο σταθερό. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να επανέλθει σε μια μορφή που μπορεί να προκαλέσει ασθένεια, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης εστιών πολιομυελίτιδας που προέρχονται από εμβόλια

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι στη Γάζα θα παρουσιαστούν κρούσματα πολιομυελίτιδας από το ίδιο το εμβόλιο (vaccine derived polio) είναι εσφαλμένος. Τα κρούσματα πολιομυελίτιδας που προέρχονται από το εμβόλιο (cVDPV) συμβαίνουν όταν ο εξασθενημένος ιός του εμβολίου κυκλοφορεί σε πληθυσμούς με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και μεταλλάσσεται σε μορφή που μπορεί να προκαλέσει παράλυση. Τα σύγχρονα εμβόλια, όπως το nOPV2, έχουν σχεδιαστεί για να είναι πιο γενετικά σταθερά και λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν cVDPV.