You are currently viewing Clickbait η είδηση για ξυλοκόπημα του Φειδία στα Facebook stories

Clickbait η είδηση για ξυλοκόπημα του Φειδία στα Facebook stories

Ισχυρισμός: Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν κατακλύσει το Facebook stories στην Κύπρο πληρωμένες διαφημίσεις του Φειδία Παναγιώτου που τον δείχνουν να έχει ξυλοκοπηθεί αφού είπε “κάτι που δεν έπρεπε να είχε πει”.

Συμπέρασμα: Οι πληρωμένες διαφημίσεις στο Facebook stories που εμφανίζονται στους κύπριους χρήστες της πλατφόρμας και δείχνουν το Φειδία ξυλοκοπημένο αφού αποκάλυψε κάτι στον αέρα αποτελούν clickbait που σκοπό έχει να εξαπατήσει όσους το βλέπουν και να πατήσουν το σύνδεσμο σε σχετικό άρθρο. Το άρθρο ισχυρίζεται ότι σε συνέντευξή του στον Αρναούτογλου ο Φειδίας αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο μπόρεσε να αποκτήσει μεγάλη περιουσία σε μικρό χρονικό διάστημα. Για να το δουν, οι χρήστες καλούνται να πατήσουν σε άλλο σύνδεσμο που επίσης τους παραπλανεί, σε μία κλασική περίπτωση clickbait που εξαπατά τους χρήστες. 

Τι ισχύει

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν κατακλύσει το Facebook stories στην Κύπρο με πληρωμένες διαφημίσεις (sponsored ads) του Φειδία Παναγιώτου που τον δείχνουν να έχει ξυλοκοπηθεί και από κάτω αναγράφονται φράσεις όπως “He shouldn’t have brought it up” (Δεν έπρεπε να το είχε αναφέρει), “The whole world is in shock by what he said” (Όλος ο κόσμος έχει σοκαριστεί από αυτό που είπε), και άλλα παρόμοια. 

Κάτω από τη φωτογραφία του Φειδία, αναγράφεται “Μάθε περισσότερα” (Learn More), με σύνδεσμο που παραπέμπει σε ένα άρθρο. Πάνω πάνω γράφει ότι “Η ζωή του Φειδία Παναγιώτου είναι σε κίνδυνο” (Fidias Panayiotou’s life is in danger…), ενώ το logo είναι αυτό του Βρετανικού ειδησεογραφικού ομίλου BBC. Φυσικά η ιστοσελίδα ΔΕΝ είναι στον επίσημο ιστοχώρο του BBC αλλά χρησιμοποιείται το λογότυπό της παράνομα. Η ιστοσελίδα φαίνεται στο πάνω μέρος του άρθρο στο κόκκινο πλαίσιο στην παρακάτω φωτογραφία και δεν έχει καμία σχέση με το BBC.  

Το άρθρο περιγράφει συνέντευξη την οποία φέρεται να έδωσε ο Φειδίας στον Αρναούτογλου και κατά την οποία ο πρώτος φέρεται να αποκάλυψε κατά λάθος το μυστικό της μεγάλης περιουσίας που δημιούργησε σε μικρό χρονικό διάστημα και το οποίο τον έβαλε σε κίνδυνο. Το μυστικό δεν αποκαλύπτεται στο άρθρο, αλλά παραπέμπει σε παρακάτω σύνδεσμο, κοκ. Φυσικά πρόκειται για clickbait, τίτλο δηλαδή που προσπαθεί να παρασύρει τους αναγνώστες ώστε να επισκεφτούν τον ιστότοπο, ενώ περιλαμβάνει παραπληροφόρηση.

Ο Φειδίας πήγε στο σόου του Αρναούτογλου THE2NIGHT show στον ΑΝΤ1 πριν από μερικές εβδομάδες (ημερομηνία ανάρτησης: 4/06/2024), αλλά δεν υπήρξε καμία σχετική είδηση τις μέρες που ακολούθησαν. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ακολουθούν από τα βίντεό του στο ΤΙΚΤΟΚ που καλύπτουν το διάστημα από τη συνέντευξη μέχρι σήμερα, ο Φειδίας δεν έχει δεχτεί κάποια επίθεση και δεν έπεσε θύμα κακοποίησης.

Τι είναι τα clickbaits;

Ο όρος clickbait αναφέρεται σε διαδικτυακό περιεχόμενο που έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει την προσοχή και να ενθαρρύνει τους χρήστες να κάνουν κλικ σε ένα σύνδεσμο. Συχνά χρησιμοποιεί εντυπωσιακούς ή παραπλανητικούς τίτλους και εικόνες για να πείσει τους αναγνώστες να το επισκεφτούν. Οι τίτλοι clickbait χρησιμοποιούν συχνά υπερβολική γλώσσα, όπως “Δεν θα πιστέψετε τι συνέβη στη συνέχεια!” ή “Αυτό θα αλλάξει τη ζωή σας για πάντα!”. Αυτοί οι τίτλοι είναι κατασκευασμένοι για να κεντρίσουν την περιέργεια και να προκαλέσουν ισχυρές συναισθηματικές αντιδράσεις. Όμως, το περιεχόμενο του άρθρου πίσω από τον τίτλο αποτυγχάνει να εκπληρώσει την υπόσχεση του τίτλου, οδηγώντας το χρήστη σε απογοήτευση ή εκνευρισμό.

Σε τι στοχεύουν λοιπόν τα clickbaits και αποτελούν κίνδυνο για τους χρήστες; Τα clickbaits χρησιμοποιούνται κυρίως για την αύξηση της επισκεψιμότητας, την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης των χρηστών, τη δημιουργία εσόδων από διαφημίσεις, την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας μιας επωνυμίας, τη συλλογή δεδομένων των χρηστών, την εκμετάλλευση των συναισθηματικών τους αντιδράσεων και την επίτευξη μεγάλης απήχησης στα ΜΚΔ.

Στις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (και όχι μόνο) υπάρχουν αλγόριθμοι που αποφασίζουν τι θα δείξουν ή τι θα προτείνουν στο χρήση. Τέτοιοι αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται και για τη δημιουργία των clickbaits: είναι σχεδιασμένοι ώστε να χρησιμοποιούν τα πιο δημοφιλή στοιχεία (με βάση την επισκεψιμότητα κυρίως) για να δημιουργήσουν νέους τίτλους για clickbaits. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Φειδίας αποτελεί δημοφιλέστατο θέμα των τελευταίων εβδομάδων στην Κύπρο και επομένως οι επίδοξοι clickbait-ers τον χρησιμοποιούν για να παρασύρουν το κοινό.

Τέλος, γιατί το βλέπουμε μόνο στην Κύπρο; Αυτό έχει να κάνει με τις πληρωμένες διαφημίσεις του Facebook. Οι ρυθμίσεις επιτρέπουν σε αυτόν που δημιουργεί τη διαφήμιση να επιλέξει το κοινό του: φύλο, τόπο, ηλικία, κλπ. Στην περίπτωση του Φειδία, οι ρυθμίσεις είναι επιλεγμένες ώστε να παρουσιάζουν το story σε άτομα που βρίσκονται στην Κύπρο.    

Συμπέρασμα

 Οι πληρωμένες διαφημίσεις στο Facebook stories που εμφανίζονται στους κύπριους χρήστες της πλατφόρμας και δείχνουν το Φειδία ξυλοκοπημένο αφού αποκάλυψε κάτι στον αέρα αποτελούν clickbait που σκοπό έχει να εξαπατήσει όσους το βλέπουν και να πατήσουν το σύνδεσμο σε σχετικό άρθρο. Το άρθρο ισχυρίζεται ότι σε συνέντευξή του στον Αρναούτογλου ο Φειδίας αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο μπόρεσε να αποκτήσει μεγάλη περιουσία σε μικρό χρονικό διάστημα. Για να το δουν, οι χρήστες καλούνται να πατήσουν σε άλλο σύνδεσμο που επίσης τους παραπλανεί, σε μία κλασική περίπτωση clickbait που εξαπατά τους χρήστες.