You are currently viewing Δεν Ισχύει ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πλήρωσε το Reuters για “μαζική κοινωνική εξαπάτηση”.

Δεν Ισχύει ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πλήρωσε το Reuters για “μαζική κοινωνική εξαπάτηση”.

Ισχυρισμός: Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πλήρωσε το Reuters για να εμπλακεί σε “μαζική κοινωνική εξαπάτηση”

Συμπέρασμα: Ο ισχυρισμός ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πλήρωσε το Reuters για “μαζική κοινωνική εξαπάτηση” είναι αναληθής. Η σύμβαση αφορούσε την Thomson Reuters Special Services (TRSS), μια ξεχωριστή θυγατρική, και στόχευε στην αντιμετώπιση επιθέσεων κοινωνικής μηχανικής, όχι στη διάδοση παραπληροφόρησης. Η φράση “Large Scale Social Deception (LSD)” στο συμβόλαιο αναφέρεται σε προσομοίωση απειλών για την ανάπτυξη αμυντικών μηχανισμών, όχι σε πραγματική εξαπάτηση. Οι παραπλανητικοί ισχυρισμοί, που διακινήθηκαν ευρέως από τον Elon Musk και στα κοινωνικά δίκτυα της Κύπρου, διαστρέβλωσαν το περιεχόμενο του έργου.

Ο ισχυρισμός απέκτησε μεγάλη προβολή έπειτα από κοινοποίηση παραπλανητικής ανάρτησης από άλλο χρήστη στο X στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κατόπιν κοινοποιήθηκε από τον Elon Musk.

Αυτές οι αναρτήσεις παραποίησαν τις λεπτομέρειες μιας σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και της Thomson Reuters Special Services (TRSS), μιας θυγατρικής της Thomson Reuters. Παρόμοιες αναρτήσεις κυκλοφόρησαν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κύπρο που ισχυρίζονται ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πλήρωσε 9 εκατομμύρια δολάρια στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters για να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα “μαζικής κοινωνικής εξαπάτησης” («large scale social deception»). Οι ισχυρισμοί υποστηρίζουν επίσης ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών στο διαδίκτυο με σκοπό τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Τι ισχύει:

Η σύμβαση, που είναι δημόσια προσβάσιμη, αξίας 9 εκατομμυρίων δολαρίων, υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και της Thomson Reuters Special Services (TRSS) για την περίοδο 2018-2022 (ξεκίνησε επί προεδρίας Τραμπ) αφορά υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων και όχι προπαγάνδα. Η πραγματική σύμβαση που εμφανίζεται στη βάση δεδομένων της αμερικανικής κυβέρνησης (USAspending.gov) αφορά την “Thomson Reuters Special Services, μια ξεχωριστή θυγατρική της Thomson Reuters, η οποία παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων και πληροφοριών σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Τέτοιες υπηρεσίες χρησιμοποιούνται συνήθως για έρευνες ασφαλείας, αντιτρομοκρατία και εγκληματολογική ανάλυση.

Πιο αναλυτικά, αφορά αντιμετώπιση επιθέσεων κοινωνικής μηχανικής (social engineering), οι οποίες στοχεύουν στον χειρισμό ατόμων ώστε να αποκαλύψουν εμπιστευτικές πληροφορίες.

Στο πλαίσιο του έργου, η TRSS προσομοίωσε επιθέσεις για να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των αμυντικών εργαλείων. Έχει συνεργαστεί με αρχές ασφαλείας για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, ενώ το 2020, παρείχε αναλυτικά δεδομένα σε ομοσπονδιακές και τοπικές αρχές κατά τη διάρκεια του Super Bowl στη Φλόριντα, συμβάλλοντας στη διάσωση 22 θυμάτων και στη σύλληψη 47 ατόμων που εμπλέκονταν σε trafficking.

Το σχετικό συμβόλαιο, περιέχει την ορολογία “ACTIVE SOCIAL ENGINEERING DEFENSE (ASED) LARGE SCALE SOCIAL DECEPTION (LSD)), δηλαδή ΕΝΕΡΓΗ ΑΜΥΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ και ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ. Ωστόσο, ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση των ανωτέρω και όχι η εφαρμογή τους. Ο όρος Large Scale Social Deception (LSD) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μεγάλες εκστρατείες εξαπάτησης και χειραγώγησης που μπορεί να περιλαμβάνουν διασπορά παραπληροφόρησης, κατασκευασμένες ειδήσεις, ψεύτικες ταυτότητες ή ακόμα και ψεύτικες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Στόχος του προγράμματος ήταν η προσομοίωση απειλών για τη δοκιμή και ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών κατά της κοινωνικής εξαπάτησης.

Η κατανόηση των τακτικών και τεχνικών που χρησιμοποιούνται από κακόβουλους παράγοντες σε μεγάλης κλίμακας εκστρατείες κοινωνικής μηχανικής και η ανάπτυξη εργαλείων προστασίας για κυβερνήσεις και εταιρείες που κινδυνεύουν από κυβερνοεπιθέσεις και εξαπάτηση.

Το Reuters διέψευσε τους ισχυρισμούς. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι οι πληροφορίες που διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ανακριβείς και παραπλανητικές. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το Reuters συμμετείχε σε οποιοδήποτε πρόγραμμα “μαζικής κοινωνικής εξαπάτησης”. Η DARPA (Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων, που υπάγεται στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ) αναφέρει ότι το πρόγραμμα είχε στόχο την ανάπτυξη εργαλείων προστασίας από κοινωνικές επιθέσεις και όχι την εξαπάτηση του κοινού.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πλήρωσε το Reuters για “μαζική κοινωνική εξαπάτηση” είναι αναληθής. Η σύμβαση αφορούσε την Thomson Reuters Special Services (TRSS), μια ξεχωριστή θυγατρική, και στόχευε στην αντιμετώπιση επιθέσεων κοινωνικής μηχανικής, όχι στη διάδοση παραπληροφόρησης. Η φράση “Large Scale Social Deception (LSD)” στο συμβόλαιο αναφέρεται σε προσομοίωση απειλών για την ανάπτυξη αμυντικών μηχανισμών, όχι σε πραγματική εξαπάτηση. Οι παραπλανητικοί ισχυρισμοί, που διακινήθηκαν ευρέως από τον Elon Musk και στα κοινωνικά δίκτυα της Κύπρου, διαστρέβλωσαν το περιεχόμενο του έργου.