You are currently viewing Παραπληροφόρηση για την αύξηση των αποβολών το 2022 εξαιτίας των εμβολίων κατά της Covid-19

Παραπληροφόρηση για την αύξηση των αποβολών το 2022 εξαιτίας των εμβολίων κατά της Covid-19

Αναρτήσεις σε κυπριακούς λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζουν πως υπήρξε αύξηση των αποβολών εμβρύων το 2022, υπονοώντας πως σχετίζεται με τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Κατακόρυφη αύξηση των αποβολών εμβρύων το 2022 εξαιτίας των εμβολίων κατά της Covid-19.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα δεδομένα που επικαλούνται οι αναρτήσεις προέρχονται από το σύστημα VAERS, αλλά δεν μπορούν να ερμηνευτούν ως απόδειξη. Πολλές μελέτες και έρευνες πάνω σε χιλιάδες εγκυμοσύνες έχουν αποδείξει πως τα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν προκαλούν αύξηση των αποβολών εμβρύων.

Ποια είναι η αλήθεια

Αρχικά θα πρέπει να πούμε πως ο ισχυρισμός προέρχεται από την οστεοπαθητικο Sherri Tenpenny, γνωστή για τους αντιεμβολιαστικούς ισχυρισμούς της, ειδικά μετά την πανδημία Covid-19 και σχετικές θεωρίες συνωμοσίας. Τον Αύγουστο του 2023, ανεστάλη η άδεια της για την άσκηση ιατρικής στην πολιτεία του Οχάιο, διότι ισχυρίστηκε ψευδώς στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Οχάιο πως τα εμβόλια συνδέονται με την τεχνολογία 5G.

Οι υπό εξέταση αναρτήσεις ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν δεδομένα από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC) και το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών (VAERS) της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), το οποίο παρακολουθεί την ύπαρξη ανεπιθύμητων ενεργειών, μεταξύ άλλων και σε εμβόλια. Πρόκειται για δημόσια διαθέσιμα στοιχεία και οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλλει αναφορά. Ανάλογα με την έκταση που μπορεί να λάβει ένα θέμα στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα, αυξάνονται και οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτό συνέβη και μετά την εισαγωγή του εμβολίου κατά του HPV το 2006. Κατόπιν, οι αναφορές μειώθηκαν σημαντικά, παρά το γεγονός πως όλο και περισσότερα παιδιά έλαβαν το εμβόλιο.

Ωστόσο, το VAERS τονίζει:

Οι αναφορές του VAERS ενδέχεται να περιέχουν πληροφορίες που είναι ελλιπείς, ανακριβείς, συμπτώσεις ή μη επαληθεύσιμες. Οι αναφορές στο VAERS μπορούν επίσης να περιέχουν προκαταλήψεις. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν περιορισμοί στον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιστημονικά. Τα δεδομένα από τις αναφορές του VAERS πρέπει πάντα να ερμηνεύονται με αυτούς τους περιορισμούς.

Στον πίνακα που παραθέτουν οι υπό εξέταση αναρτήσεις υποτίθεται ότι παρουσιάζονται οι αποβολές που έγιναν ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού έναντι της Covid-19. Με άλλα λόγια ο ισχυρισμός είναι ότι οι αποβολές που φαίνονται στον πίνακα αποτελούν παρενέργεια του εμβολίου. Τα στοιχεία αυτά δίνονται ανά έτος από το 1990, μετά την εμφάνιση δηλαδή του εμβολίου της γρίπης και έπειτα. Υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των αποβολών που σχετίζονται με τα εμβόλια της γρίπης είναι 565, ενώ μετά τον εμβολιασμό για την Covid-19 πλησιάζουν τις τρεισήμισι χιλιάδες, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, υποδηλώνει πως μετά το εμβόλιο της Covid-19 και εξαιτίας του, υπήρξε μεγάλη αύξηση στις αποβολές. Ο πίνακας ωστόσο δεν προέρχεται από το VAERS, αλλά δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα, που παρά το όνομά της (Open VAERS), δεν σχετίζεται με αυτόν τον αμερικανικό οργανισμό και οι συντελεστές της είναι άγνωστοι. Τα δεδομένα τους επίσης δεν έχουν επαληθευτεί.

H αυθόρμητη αποβολή (απώλεια εγκυμοσύνης που εμφανίζεται σε λιγότερο από 20 εβδομάδες κύησης) είναι ένα σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο που επηρεάζει το ένα ποσοστό της τάξης του 10-15% των γνωστών εγκυμοσυνών σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγειας, και τη Lancet. Τα στοιχεία ωστόσο από τις αποβολές δεν είναι ξεκάθαρα γιατί πολλές αποβολές δεν δηλώνονται ποτέ ή περνούν απαρατήρητες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα στοιχεία ήταν αντιφατικά σε σχέση με την αύξηση των αποβολών, με έρευνες σε ανεπτυγμένες χώρες να δείχνουν αύξηση σε αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ σε ανεπτυγμένες να μην παρατηρείται αύξηση ή να παρατηρείται και μείωση. Σε κάθε περίπτωση όμως ο πίνακας πιο πάνω ΔΕΝ δείχνει τις συνολικές αποβολές κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά τον αριθμό των αποβολών που δηλώθηκαν από μητέρες ως παρενέργειες του εμβολίου, χωρίς όμως να γνωρίζουν οι μητέρες ή οι γιατροί απαραίτητα την αιτία της αποβολής.

Από την άλλη πλευρά, έρευνες έδειξαν πως δεν υπάρχει στατιστική διαφορά αυθόρμητης αποβολής μετά την πρώτη δόση του εμβολίου mRNA, είτε πριν από τη σύλληψη (30 ημέρες πριν από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμηνορροϊκής περιόδου έως 14 ημέρες μετά) είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το ίδιο ισχύει για τις αποβολές μετά τη λήψη των ενισχυτικών εμβολίων, με τη μελέτη να συμπεριλαμβάνει πάνω από 112.718 εγκυμοσύνες. Αξίζει να αναφερθεί όμως πως μια μεγάλη μελέτη πάνω στα δεδομένα του VAERS, για το διάστημα μεταξύ 14/12/2020 – 31/10/2021 σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες στην εγκυμοσύνη μετά τον εμβολιασμό, δεν διαπίστωσε αυξημένες αναφορές για αποβολές μετά από εμβολιασμό για την Covid-19.

Οργανώσεις γιατρών όπως το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων και η Εταιρεία για τη Μητρική-Βρεφική Ιατρική συμφωνούν για την ασφάλεια των εμβολιασμών σε έγκυες και βρέφη. Στον αντίποδα, άλλες μελέτες έχουν δείξει πως οι έγκυες που δεν έχουν εμβολιαστεί διατρέχουν έως και 18 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξουν στην εντατική, ενώ έχουν και αυξημένο κίνδυνο για αποβολή.

Ενδεικτικά, επιπλέον μελέτες για την ασφάλεια των εμβολίων σε έγκυες και βρέφη, καθώς και για την απουσία αύξησης των αποβολών μπορείτε να βρείτε εδώ, εδώ και εδώ.

Συμπέρασμα

Τα δεδομένα που επικαλούνται οι αναρτήσεις προέρχονται από το σύστημα VAERS, αλλά δεν μπορούν να ερμηνευτούν ως απόδειξη. Πολλές μελέτες και έρευνες πάνω σε χιλιάδες εγκυμοσύνες, έχουν αποδείξει πως τα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν προκαλούν αύξηση των αποβολών εμβρύων.