You are currently viewing Παραπληροφόρηση πως το Ισραήλ έχει κατασκευάσει “εθνολογική βόμβα”

Παραπληροφόρηση πως το Ισραήλ έχει κατασκευάσει “εθνολογική βόμβα”

Κυκλοφόρησαν πρόσφατα δημοσιεύματα σε Ελλάδα και Κύπρο που αναφέρουν πως το Ισραήλ αναπτύσσει, ή ήδη έχει κατασκευάσει βιολογικά όπλα που μπορούν να στοχεύσουν τον αραβικό πληθυσμό.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Το Ισραήλ φέρεται να αναπτύσσει ένα βιολογικό όπλο που θα μπορούσε να βλάψει τους Άραβες χωρίς να επηρεάσει τους Εβραίους σύμφωνα με άρθρο των Sunday Times του Λονδίνου την Κυριακή. Αναφέρει επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές ισραηλινές και δυτικές ότι οι επιστήμονες αποπειρώνται να ταυτοποιήσουν διακριτικά γονίδια που φέρουν οι Άραβες για να δημιουργήσουν ένα γενετικά τροποποιημένο βακτήριο ή ιό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ισχυρισμός για την κατασκευή βιολογικού όπλου από το Ισραήλ που θα μπορεί να στοχεύει αραβικούς πληθυσμούς, προέρχεται από ένα δημοσίευμα του 1998. Διάφοροι εμπειρογνώμονες θεωρούν εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία ενός τέτοιου όπλου για τεχνολογικούς και πρακτικούς λόγους. Το ίδιο σενάριο είχε εμφανιστεί σε έργο επιστημονικής φαντασίας που είχε κυκλοφορήσει σε ισραηλινές εφημερίδες το 1996.

Το είδαμε στο makeleio.gr, katohika.gr, triklopodia.gr, gegonotastomikroskopio.com, dimpernews.com, ksipnistere.com.

Ο ισχυρισμός είχε κυκλοφορήσεις και το 2016 από pentapostagma.gr, με τίτλο “Παγκόσμιο σοκ: Το Ισραήλ κατασκεύασε “εθνικό” βιολογικό όπλο που θα στοχεύει αποκλειστικά τους Άραβες!“.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα δημοσιεύματα επικαλούνται άρθρο των Sunday Times, και δίνουν την εντύπωση πως είναι πρόσφατο (“…σύμφωνα με άρθρο των Sunday Times του Λονδίνου την Κυριακή“). Πράγματι, στις 15 Νοεμβρίου 1998 (και όχι πρόσφατα ή σε αόριστο χρόνο), η εφημερίδα Sunday Times είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο που έκανε ορισμένους “τολμηρούς” ισχυρισμούς, αναφορικά με την ύπαρξη προγράμματος ανάπτυξης ενός βιολογικού όπλου από το Ισραήλ. Τα βιολογικά όπλα χρησιμοποιούν παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως ιούς και βακτήρια, για να προκαλέσουν ασθένειες. Εντάσσονται στην κατηγορία των όπλων μαζικής καταστροφής. Με βάση το δημοσίευμα, το Ισραήλ μελετούσε την ανάπτυξη μιας εθνολογικής βιολογικής βόμβας, ειδικά κατασκευασμένης για να πλήττει μόνο αραβικούς πληθυσμούς, βασισμένη στην ικανότητα στόχευσης συγκεκριμένων γονότυπων, με έμφαση στους Ιρακινούς, που εκείνη την εποχή, φέρονταν να ήταν κοντά στην ανάπτυξη δικού τους βιολογικού οπλοστασίου.

Έκτοτε, αυτός ο ισχυρισμός ανακυκλώνεται κάθε μερικά χρόνια σε δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, τα οποία, όπως και το άρθρο των Sunday Times, στερούνται επίσημων και επώνυμων πηγών, καθώς και αποδείξεων.

Αν και θεωρητικά η ανάπτυξη ενός “εθνολογικού” ή “φυλετικού” όπλου είναι δυνατή, εξ όσων είναι γνωστά, ουδείς το έχει κατασκευάσει.

Η New York Post, είχε περιγράψει τους ισχυρισμούς ως “ματωμένο λίβελο” και ανέφερε ότι η πιθανή πηγή για την ισχυρισμό ήταν έργο επιστημονικής φαντασίας από τον ισραηλινό ακαδημαϊκό Doron Stanitsky. Ο Stanitsky είχε στείλει το εντελώς φανταστικό έργο του για ένα τέτοιο όπλο στις ισραηλινές εφημερίδες δύο χρόνια πριν. Το άρθρο της NYP επισήμανε επίσης τις απόψεις των γενετικών ερευνητών που χαρακτήρισαν την ιδέα ως “εντελώς φανταστική”. (“Now Playing: A Blood Libel For The 21st Century”. New York Post. 1998-11-22).

Η ιστοσελίδα salon.com απευθύνθηκε σε Αμερικανούς εμπειρογνώμονες στο αντικείμενο του βιολογικού πολέμου, οι οποίοι εξέφρασαν έντονο σκεπτικισμό για τον ισχυρισμό ότι το Ισραήλ εργάζεται σε ένα βιολογικό όπλο που θα μπορούσε να μολύνει και να σκοτώσει Άραβες αλλά όχι Εβραίους. Σύμφωνα με τον Bill Richardson, αναπληρωτή βοηθό υπουργού Άμυνας που ήταν υπεύθυνος για τα προγράμματα χημικών και βιολογικών πολέμων στις κυβερνήσεις του Reagan και του Bush, ακόμη και αν μπορούσε να αναπτυχθεί μια “εθνολογική βόμβα” στο εργαστήριο, αποτελεί μεγάλο άλμα να επιτευχθεί μηχανισμός δράσης, περιβαλλοντική βιωσιμότητα, φορέας ή μέσο μετάδοσης. “Νομίζω ότι είναι ανοησία” ανάφερε χαρακτηριστικά.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός για την κατασκευή βιολογικού όπλου από το Ισραήλ που θα μπορεί να στοχεύει αραβικούς πληθυσμούς, προέρχεται από ένα δημοσίευμα του 1998. Διάφοροι εμπειρογνώμονες θεωρούν εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία ενός τέτοιου όπλου για τεχνολογικούς και πρακτικούς λόγους. Το ίδιο σενάριο είχε εμφανιστεί σε έργο επιστημονικής φαντασίας που είχε κυκλοφορήσει σε ισραηλινές εφημερίδες το 1996.