Ισχυρισμός:
“Βιβλίο ελληνικής γλώσσας πέμπτης τάξης δημοτικού. Σελίδα 55. Υποσημείωση κάτω δεξιά στη σελίδα με σύνδεσμο ιστότοπου: Www.zoofilia.gr
Γονέας μόλις με ειδοποίησε πως ο γιος της είχε μάθημα αυτό το κεφάλαιο και όταν της ζήτησε να μπουν στον ιστότοπο που παραπέμπει το βιβλίο του έντρομη αντιλήφθηκε πως μπήκε σε σελίδα ανήθικου και άπρεπους περιεχομένου, άκρως ακατάλληλη για παιδιά και ανήλικους.
Αυτά διδάσκονται στα σχολεία μας, με την ύλη να μας έρχεται από την Ελλάδα.”
Συμπέρασμα: Η ιστοσελίδα zoofilia.gr, στην οποία αναφέρεται η Ενότητα 4 του βιβλίου των Ελληνικών της Ε’ δημοτικού, δεν υπάρχει πλέον και ποτέ δεν περιείχε σεξουαλικό περιεχόμενο. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα με φιλοζωικό χαρακτήρα και λειτούργησε μεταξύ των ετών 2001 και 2011. Τώρα βρίσκεται προς πώληση και λόγω του ότι η λέξη “zoofilia” έχει σημασία στα αγγλικά ως έννοια σεξουαλικής δραστηριότητας με ζώα, οι αυτόματες διαφημίσεις που εμφανίζονται μπορεί να αναφέρονται σε αναζητήσεις (και όχι σελίδες) με σεξουαλικό περιεχόμενο, λόγω της σύγχυσης των όρων.
Τι ισχύει
Το γύρο του διαδικτύου κάνει μία είδηση που αφορά το βιβλίο των Ελληνικών της Ε’ δημοτικού το οποίο διδάσκεται στην Κύπρο και έχει εκδοθεί από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων “Διόφαντος” στην Ελλάδα, ενώ παρέχεται στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου από το αντίστοιχο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας. Το βιβλίο έχει ελκύσει το ενδιαφέρον λόγω ενός συνδέσμου στην Ενότητα 4: Τα ζώα που ζουν κοντά μας, ο οποίος παραπέμπει στην ιστοσελίδα www.zoofilia.gr.
Τόσο ιδιωτικοί λογαριασμοί, όσο και εφημερίδες (π.χ. Larnakaonline Alplanews.live, newsbomb.gr) αλλά και τηλεοπτικές εκπομπές ( Κατερίνα Αγαπητού, AlphaNews Live Ενημέρωση) υποστηρίζουν ότι πρόκειται ή επρόκειτο για ιστοσελίδα σεξουαλικού περιεχομένου, και σοκαρισμένοι οι γονείς ανακαλύπτουν το περιεχόμενό της μετά από αναζήτηση του υλικού με τα παιδιά τους.
Μία επίσκεψη στην εν λόγω ιστοσελίδα κάνει εμφανές το ότι η σελίδα είναι προς πώληση, και δεν υπάρχει πια.
Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν διαφημίσεις κατά την αναζήτηση. Επειδή στα αγγλικά η λέξη zoofilia (για την ακρίβεια “zoophilia”), σημαίνει τη σεξουαλική δραστηριότητα με ζώα (κτηνοβασία), οι σχετικές διαφημίσεις που εμφανίζονται παραπέμπουν σε αντίστοιχες αναζητήσεις (και όχι ιστοσελίδες) σεξουαλικού περιεχομένου. Στην ελληνική γλώσσα, χρησιμοποιούνται οι όροι “φιλοζωία” και “ζωοφιλία” για να περιγράψουν τη δραστηριότητα φροντίδας ζώων, συνήθως συντροφιάς. Η λέξη “ζωοφιλία” αν και ετοιμολογικά μπορεί να σημαίνει τη σεξουαλική επαφή με ζώα, ωστόσο έχει καθιερωθεί στην καθομιλουμένη ως το αίσθημα της αγάπης και της φιλίας προς τα ζώα.
Ιστοσελίδα για ζωόφιλους Για να διαπιστώσουμε αν η εν λόγω ιστοσελίδα υπήρξε ποτέ και ποιο ήταν το περιεχόμενό της, πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στην πλατφόρμα Wayback Machine, η οποία είναι διαδικτυακό αρχείο στο οποίο αποθηκεύονται τα urls ιστοσελίδων και διατηρούνται ακόμα και αν οι σελίδες αυτές σταματήσουν να υπάρχουν. Από την αναζήτηση στο Wayback Machine διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν καταχωρήσεις για την ιστοσελίδα από τον Φεβρουάριο του 2001 μέχρι τον Οκτώβριο του 2011. Οι καταχωρήσεις αυτές παραπέμπουν σε ιστοσελίδα με φιλοζωικό περιεχόμενο και δεν υπάρχει καμία αναφορά σε απρεπές ή σεξουαλικό περιεχόμενο. Η τελευταία εμφάνιση της ιστοσελίδας ως ενεργής φαίνεται στις 2 Ιανουαρίου το 2012 στο Wayback Machine. Η επόμενη εμφάνιση της ιστοσελίδας, το Μάρτιο του 2012 δείχνει την ιστοσελίδα υπό κατασκευή και παραπέμπει σε σελίδα στο Facebook. Η πρώτη επανεμφάνιση της ιστοσελίδας γίνεται τον Οκτώβριο του 2013, με μορφή διαφορετική από πριν και κατηγορίες σκυλιών. To 2014 η ιστοσελίδα συνεχίζει με άρθρα σχετικά με κατοικίδια παραπέμποντας στην ιστοσελίδα mamacas.gr, ιστοσελίδα με επίσης σχετικό περιεχόμενο. Από το Σεπτέμβριο του 2014 και όλο το 2015, υπάρχουν αποθηκευμένα στο Wayback Machine πολλά snapshots με error 404 που θα μπει πως δεν υπάρχει η ιστοσελίδα ή το συγκεκριμένο url. Από το 2016, η ιστοσελίδα παραπέμπει σε υπηρεσίες web hosting και διαφημιστικά. Από το 2017 μέχρι το 2019 εμφανίζεται error 403 στην ηλεκτρονική διεύθυνση. Για το 2020 δεν υπάρχει καμία πληροφορία, ενώ από το 2021 ως το 2023 εμφανίζεται το “Buy this domain” για αγορά της ιστοσελίδας.
Βιβλίο Ελληνικών Ε’ Δημοτικού
Το βιβλίο των Ελληνικών της Ε’ Δημοτικού εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων “Διόφαντος” σε χρονολογία η οποία δεν αναγράφεται στο εξώφυλλο. Αυτό όμως που αναγράφεται είναι τα Στοιχεία Επανέκδοσης, σύμφωνα με τα οποία η επανέκδοση πραγματοποιήθηκε μέσω ψηφιακής μακέτας η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ/ ΕΠ “Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση”/ Πράξη “ΣΤΗΡΙΖΩ”, στο λογότυπου του οποίου φαίνονται οι χρονολογίες 2007-2013. Επομένως φαίνεται πως το βιβλίο επανεκδόθηκε κάποια στιγμή πριν το 2013, πιθανώς σε στιγμή κατά την οποία η ιστοσελίδα ήταν ακόμα ενεργή.
Με μία επίσκεψη στην Ενότητα 4 του διαδραστικού βιβλίου, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι και άλλοι σύνδεσμοι είναι ανενεργοί ή ότι το περιεχόμενό τους δεν είναι πλέον διαθέσιμο, ενώ ο σύνδεσμος στο zoofilia.gr δεν υπάρχει πλέον.
Φαίνεται λοιπόν ότι το βιβλίο έχει επανεκδοθεί πριν από χρόνια και δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με το διαδραστικό του περιεχόμενο πρόσφατα.
Συμπέρασμα
Η ιστοσελίδα zoofilia.gr στην οποία παραπέμπει η Ενότητα 4 του βιβλίου των Ελληνικών της Ε’ δημοτικού δεν υπάρχει πια και δεν υπήρξε ποτέ σελίδα με σεξουαλικό περιεχόμενο. Πρόκειται για ιστοσελίδα με φιλοζωικό χαρακτήρα και δραστηριότητα μεταξύ 2001 και 2011. Πλέον είναι προς πώληση και λόγω της σημασίας της λέξης zoofilia στα αγγλικά (σεξουαλική δραστηριότητα με ζώα), οι διαφημίσεις που προτείνονται αυτόματα ως σχετικές παραπέμπουν σε αναζητήσεις (και όχι σελίδες) με σεξουαλικό περιεχόμενο.