ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Η Ρωσία ήταν αναγκασμένη να έχει τα στρατηγικά της βομβαρδιστικά που καταστράφηκαν από ουκρανικά drones σε ανοιχτό χώρο, εξαιτίας της Συνθήκης New Start που είχε υπογράψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Συνθήκη New START, δεν δικαιολογεί την παρουσία των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών σε ανοιχτό χώρο, διότι η Μόσχα είχε σταματήσει να αποδέχεται επιθεωρήσεις σε αυτούς τους χώρους. Η Συνθήκη ανεστάλη μονομερώς από τη Ρωσία το 2023.
Την 1η Ιουνίου 2025, η Ουκρανία πραγματοποίησε επίθεση με drones σε βάθος έως και 4.300 χιλιομέτρων εντός της Ρωσίας, πλήττοντας πέντε στρατιωτικές βάσεις, σε μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ιστός της Αράχνης» (Операція «Павутина»). Χρησιμοποιώντας 117 drones που είχαν τοποθετηθεί κρυφά σε ρωσικό έδαφος, καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές ένας απροσδιόριστος μέχρι στιγμής αριθμός στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-95, Tu-22M3 και Tu-160, καθώς και ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης A-50. Η ουκρανική πλευρά κάνει λόγο για συνολικά 41 αεροσκάφη, ενώ ανεξάρτητες πηγές αναφέρουν πως έχουν εντοπίσει, μέχρι στιγμής, 13 κατεστραμμένα αεροσκάφη. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας.
Η ρωσική πλευρά έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης για να “δικαιολογήσει” τις απώλειες από την ουκρανική επιχείρηση. Αρχικά, το προσκείμενο στο Κρεμλίνο, Tsargrad TV, καθώς και άλλα ρωσικά ΜΜΕ, κατηγόρησαν τις ΗΠΑ και τη Συνθήκη “СНВ-III”, που υποχρεώνει τη Ρωσία να έχει τα βομβαρδιστικά της σε ανοιχτό χώρο και όχι σε προστατευμένα υπόστεγα.
Ο Ιρλανδός δημοσιογράφος Chay Bowes, ήταν από τους πρώτους στη Δύση που ισχυρίστηκε πως τα βομβαρδιστικά που καταστράφηκαν, βρίσκονταν σε ανοιχτό χώρο στα πλαίσια των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συνθήκη SVN-3 (σ.σ. εννοεί τη Συνθήκη New START), για τη διευκόλυνση της οπτικής επιθεώρησής τους από την αμερικανική πλευρά.

Η Συνθήκη New START (New Strategic Arms Reduction Treaty) είναι μια διμερής συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, που αποσκοπεί στον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων των δύο χωρών. Υπογράφηκε στις 8 Απριλίου 2010 στην Πράγα από τους τότε προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και τέθηκε σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου 2011. Προβλέπει αμοιβαίες επιθεωρήσεις, ανταλλαγή πληροφοριών και ειδοποιήσεις για κινήσεις στρατηγικών όπλων, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών. Η αρχική διάρκεια ήταν 10 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για 5 ακόμη χρόνια. Τελικά, παρατάθηκε το 2021 και επρόκειτο να ισχύει έως τον Φεβρουάριο του 2026. Ωστόσο, ανεστάλη το 2023, με πρωτοβουλία της Ρωσίας.
Κατόπιν, ο ισχυρισμός εμφανίστηκε στο ελληνόφωνο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων από το δημοσιογράφο Θανάση Αυγερινό, καθώς και το ρωσικό δίκτυο παραπληροφόρησης “Pravda/Portal Kombat“. Ο Θανάσης Αυγερινός, ανταποκριτής του ΡΙΚ και του OPEN στη Μόσχα, έχει παραπληροφορήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Για το δίκτυο “Pravda/Portal Kombat”, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Το 2023, εν μέσω της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και της έντασης Δύσης–Ρωσίας, η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συνθήκη, επικαλούμενη δυτική «εχθρότητα». Στις 20/2/2023, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία διακόπτει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών, αφού κατηγόρησε τη Δύση για ευθεία συμμετοχή σε απόπειρες να πληγούν οι ρωσικές στρατηγικές αεροπορικές βάσεις. Είχε ισχυριστεί ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αποδεχθεί αμερικανικές επιθεωρήσεις στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις στο πλαίσιο της συνθήκης, τη στιγμή που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι στόχος τους είναι η ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η αναστολή υπογράφτηκε επίσημα από τον Πούτιν στις 28/2/2023.
Συμπέρασμα
Η Συνθήκη New START, δεν δικαιολογεί την παρουσία των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών σε ανοιχτό χώρο, διότι η Μόσχα είχε σταματήσει να αποδέχεται επιθεωρήσεις σε αυτούς τους χώρους. Η Συνθήκη ανεστάλη μονομερώς από τη Ρωσία το 2023.