Το άρθρο ενημερώθηκε στις 24/05/2025 με προσθήκες που μπορείτε να δείτε στο τέλος.
Ισχυρισμός: Οι πολιτικοί στην Κύπρο σας κοροϊδεύουν. Δεν ξέρουμε τι ψηφίζει ο κάθε βουλευτής. Δεν υπάρχει ιστοσελίδα που να τα δείχνει.
Συμπέρασμα: Ο ισχυρισμός του Φειδία Παναγιώτου ότι δεν υπάρχει διαφάνεια και δεν γνωρίζουμε τι ψηφίζει ο κάθε βουλευτής στην Κύπρο είναι παραπλανητικός. Παρόλο που στο παρελθόν υπήρχε πράγματι έλλειψη διαφάνειας στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Από το 2021, η Βουλή των Αντιπροσώπων εφαρμόζει ονομαστικό ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, όπου καταγράφεται η ψήφος κάθε βουλευτή ξεχωριστά και τα αποτελέσματα είναι δημοσίως διαθέσιμα.
Στις 14 Μαΐου, ο ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου σε βίντεο στη σελίδα του στο Facebook δήλωσε ότι οι πολιτικοί στην Κύπρο κοροϊδεύουν τους πολίτες. Υποστηρίζει ότι δεν είναι γνωστό το τι ψηφίζει ο κάθε βουλευτής στις συνεδριάσεις τις Κυπριακής Βουλής και ότι δεν υπάρχει ιστοσελίδα που να δείχνει τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών.
Τι ισχύει:
Η Βουλή των Αντιπροσώπων χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας από το 2021. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ψήφος καταγράφεται με όνομα και είναι διαθέσιμη στο κοινό. Υπάρχει επίσης σχετική πλατφόρμα με όλες τις ψήφους που ονομάζεται Nomoplatform. Η ανεξάρτητη αυτή πλατφόρμα καταγράφει τι ψήφισε ο κάθε βουλευτής (υπέρ/κατά/αποχή), πότε ψήφισε, τη συμμετοχή του σε νομοθετικό έργο και την παρουσία και τις τοποθετήσεις του.
Για παράδειγμα, στην πρώτη εικόνα βλέπουμε την καρτέλα του βουλευτή Προδρόμου Αλαμπρίτη (ΔΗΣΥ) με επιλογή “Voting History”, όπου εμφανίζονται οι ψήφοι του.
Στην εικόνα [2], φαίνεται αναλυτικά η ψήφος της 8ης Μαΐου 2025 με ονοματεπώνυμα όλων των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ, όπως ο Ανδρέας Αποστόλου, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, κ.ά.
Συμπέρασμα
Ο ισχυρισμός του Φειδία Παναγιώτου ότι δεν υπάρχει διαφάνεια και δεν γνωρίζουμε τι ψηφίζει ο κάθε βουλευτής στην Κύπρο είναι παραπλανητικός. Παρόλο που στο παρελθόν υπήρχε πράγματι έλλειψη διαφάνειας στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Από το 2021, η Βουλή των Αντιπροσώπων εφαρμόζει ονομαστικό ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, όπου καταγράφεται η ψήφος κάθε βουλευτή ξεχωριστά και τα αποτελέσματα είναι δημοσίως διαθέσιμα.
ΔΙΟΡΘΩΣΗ 24/05/2025
Η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο όντως δεν δημοσιοποιεί τις φήψους του κάθε βουλευτή και της κάθε βουλεύτριας μετά από κάθε ψηφοφορία. Από τις αρχές του 2025, η Κυπριακή Βουλή υιοθέτησε νέο σύστημα ονομαστικής ψηφοφορίας αλλά τα αποτελέσματά του δεν δημοσιοποιούνται στην επίσημη ιστοσελίδα της. Ωστόσο, οι συνεδρίες της Βουλής μεταδίδονται ζωντανά από το κανάλι HoR Cyprus, το επίσημο κανάλι της Κυπριακής Βουλής στο Υoutube, όπου είναι διαθέσιμες και μαγνητοσκοπημένες. Εκεί μεταξύ άλλων φαίνονται ξεκάθαρα και οι ονομαστικές ψήφοι από κάθε ψηφοφορία.

Οι ψήφοι υπάρχουν όμως διαθέσιμες μέσω της πλατφόρμας Nomoplatform η οποία αποτελεί το ανεξάρτητο νομοθετικό παρατηρητήριο της Κύπρου και “μια πολιτικά ανεξάρτητη πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού, μη κυβερνητικού οργανισμού Oxygen for Democracy, που έχει ως στόχο την αύξηση της διαφάνειας, προσφέροντας στους πολίτες την ευκαιρία να παρακολουθούν άμεσα και έγκυρα τις διεργασίες που διεξάγονται εντός της κυπριακής Βουλής.” Η εν λόγω πλατφόρμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους οργανισμούς όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα της. Στις 24 Μαΐου 2025, μετά από βίντεο-απάντηση του Φειδία Παναγιώτου στους επικριτές του και στο άρθρο μας, η Nomoplatform εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί λεπτομερώς την κατάσταση με τη δημοσιοποίηση των ψηφοφοριών στην Κυπριακή Βουλή.
Ανανεωμένο Συμπέρασμα: Ο ισχυρισμός του Φειδία Παναγιώτου ότι δεν υπάρχει διαφάνεια και δεν γνωρίζουμε τι ψηφίζει ο κάθε βουλευτής στην Κύπρο είναι παραπλανητικός. Από το 2021 ο ανεξάρτητος οργανισμός Nomoplatform καταγράφει την ψήφο κάθε βουλευτή και βουλεύτριας ξεχωριστά και τα αποτελέσματα είναι δημοσίως διαθέσιμα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει κανάλι στο youtube όπου μεταδίδονται ζωντανά αλλά υπάρχουν και μαγνητοσκοπημένες οι συνεδρίες της, ενώ ξεκίνησε να εφαρμόζει ονομαστικό ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας στις αρχές του 2025. Αν και οι ψήφοι δεν είναι διαθέσιμοι γραπτώς στην επίσημη ιστοσελίδα, μπορούν να ανευρεθούν στο επίσημο κανάλι της Βουλής στο Youtube και μέσω της πλατφόρμας Nomoplatform.