Οχι, ο χάρτης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου δεν δείχνει πως μεγάλες περιοχές της Συρίας είναι ασφαλείς για την επιστροφή των προσφύγων. Παραπληροφόρηση από τον Επαρχιακό Γραμματέα του ΔΗΣΥ Πάφου, κ. Νικόλα Λιασίδη.
Τι ισχύει:
Στις 19/08/2023 ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΔΗΣΥ Πάφου, κ. Νικόλας Λιασίδης, παρουσίασε σε ανάρτηση στο Facebook χάρτη της Συρίας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου στην οποία ισχυρίζεται ότι αποτυπώνει μεγάλο εύρος περιοχών στη Συρία όπου μπορούν να επιστρέψουν οι Σύριοι διότι είναι ασφαλείς. Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός.
Ο συγκεκριμένος χάρτης είναι παλιάς έκδοσης (2021) και πλέον υπάρχει η πιο νέα έκδοση που εκπονήθηκε το 2023. Ο χάρτης αυτός παρουσιάζει τον βαθμό επικινδυνότητας της κάθε περιοχής. Σε καμία περίπτωση δεν λέει ότι μπορούν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες. Κανένα μέρος της Συρίας δεν θεωρείται ασφαλές από τη βία. Οι απαγωγές από ένοπλες ομάδες, οι άδικες συλλήψεις ή/και κρατήσεις, η χρήση χημικού πολέμου, ο βομβαρδισμός και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί πολιτικών κέντρων ενέχουν σημαντικό κίνδυνο θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού.
Η κατάσταση στη Συρία
Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ασύλου της ΕΕ, στη Συρία υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών ομάδων και ατόμων μπορούν να θεωρηθούν ως παράγοντες δίωξης ή σοβαρής βλάβης εναντίον ανθρώπων. Αυτό περιλαμβάνει ένα πλήθος εσωτερικών (πχ καθεστώς Άσαντ) και διεθνών παραγόντων που επιδιώκουν τα δικά τους συμφέροντα και στόχους.
Στον ανωτέρω χάρτη βλέπουμε πως το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας βρίσκεται υπό την κυριαρχία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ένα μεγάλο τμήμα στα βορειοανατολικά ελέγχεται από το κουρδικό στοιχείο (YPG), ένα τμήμα στα βορειοδυτικά από αντικαθεστωτικές δυνάμεις, υπάρχουν διάφοροι διάσπαρτοι θύλακες του ISIS, τουρκικά φυλάκια και ζώνη κατοχής στα βόρεια.
Συριακοί κρατικοί φορείς του καθεστώτος Άσαντ περιλαμβάνουν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και άλλες αρχές, όπως τοπικά συμβούλια ή άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι. Η διάκριση μεταξύ των επίσημων κρατικών δυνάμεων και των μη κρατικών δυνάμεων δεν είναι πάντα σαφής. Οι κρατικές αρχές της Συρίας, ιδίως οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA), των υπηρεσιών πληροφοριών και της αστυνομίας, έχουν διαπράξει ένα ευρύ φάσμα σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αρχή της σύγκρουσης.
Η κατάσταση στη Συρία παραμένει ασταθής και επικίνδυνη λόγω μιας δεκαετίας συνεχιζόμενων συγκρούσεων και ανασφάλειας. Το συριακό καθεστώς δεν ασκεί έλεγχο σε τμήματα της χώρας, ιδίως στα βορειοδυτικά, όπου οι μάχες έχουν προκαλέσει σημαντικές απώλειες αμάχων και εκτοπισμό. Στοιχεία του ISIS, συνεχίζουν να λειτουργούν ως αντιμαχόμενες ομάδες και διεξάγουν τακτικές επιθέσεις, ειδικά στη βορειοανατολική Συρία, ενώ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες είναι ενεργές. Σε όλη τη Συρία, οι καταστάσεις τοπικής ασφάλειας είναι εύθραυστες και μπορούν να επιδεινωθούν σε ένοπλες συγκρούσεις χωρίς προειδοποίηση.
Στον παραπάνω χάρτη, βλέπουμε με βαθύ κόκκινο τις περιοχές εξαιρετικά μεγάλης επικινδυνότητας. Στο κόκκινο υπάγονται οι περιοχές με υψηλό επίπεδο βίας. Στο ροζ χρώμα υπάγονται οι περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα περιστατικά αδιάκριτης βίας, αν και όχι σε υψηλό επίπεδο. Από ολόκληρη τη Συρία, τα μόνα σημεία που θεωρούνται ασφαλή, είναι η πόλη της Δαμασκού και το Κυβερνείο της Ταρτούς.
Συμπέρασμα
Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός συνιστά παραπληροφόρηση, καθώς παραποιεί τη σήμανση του χάρτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου όσον αφορά τη Συρία. Όλες οι περιοχές, πλην της Ταρτούς και της πόλης της Δαμασκού, θεωρούνται ότι ενέχουν ρίσκο για τη σωματική ακεραιότητα των προσφύγων.
Πηγές
https://euaa.europa.eu/country-guidance-syria/3343-assessment-governorate
https://euaa.europa.eu/country-guidance-syria-2023/indiscriminate-violence-syria
Συντάκτης: Ιάκωβος Μυλωνάς