You are currently viewing Παραπληροφόρηση από την Αναστασία Διέτη για τα εμβόλια κατά της COVID, την πρωτεΐνη ακίδα, τις παρενέργειες και τα αυτοάνοσα

Παραπληροφόρηση από την Αναστασία Διέτη για τα εμβόλια κατά της COVID, την πρωτεΐνη ακίδα, τις παρενέργειες και τα αυτοάνοσα

Μια σειρά αβάσιμων ισχυρισμών κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, που είναι βασισμένοι στα λεγόμενα της Μοριακού Ανασολόγου Αναστασίας Διέτη σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID, την πρωτεΐνη ακίδα, τις παρενέργειες και τα αυτοάνοσα.

Συντάκτης: Δρ. Ανδρέας Ανδρέου
Επιμέλεια κειμένου: Fact Check Cyprus

Σε γκρι πλαίσιο παραθέτουμε τους ισχυρισμούς και σε γαλάζιο τι πραγματικά ισχύει. Οι πηγές παρατίθενται με ενεργούς υπερσυνδέσμους στο τέλος του άρθρου.

1ος ισχυρισμός:

“Μιλώντας στο ecosmsocy, σε σχετική ερώτηση, αν ευθύνεται η περιβόητη πρωτείνη ακίδα, για τις παρενέργειες ή και ακόμα για τους ξαφνικούς θανάτους, η Δρ Διέτη είπε πως: “Η πρωτεϊνη ακίδα ενεργοποίησε ανοσοκύτταρα μνήμης. Αυτά τα ανοσοκύτταρα μνήμης προκάλεσαν τις παρενέργειες των εμβολίων κατα του Covid.”

Τι ισχύει

Εικάζεται ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούνται από τον εμβολιασμό μπορούν να αποδοθούν στα μοναδικά χαρακτηριστικά της ίδιας της πρωτεΐνης S (αντιγόνου) είτε λόγω μοριακής μίμησης με ανθρώπινες πρωτεΐνες είτε ως συνδέτη με τον υποδοχέα ACE2. Ενώ το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη των κυττάρων Β μνήμης μετά τον εμβολιασμό για την COVID-19 μπορεί να ποικίλλει, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα κύτταρα μπορούν να αρχίσουν να αναπτύσσονται μέσα σε λίγες εβδομάδες από τον αρχικό εμβολιασμό και να συνεχίσουν να εξελίσσονται και να επιμένουν για αρκετούς μήνες, ενώ γίνεται αύξησή τους μετα από επαναληπτικές δόσεις.

Οι παρενέργειες εμφανίζονται μερικές μέρες μετά τον εμβολιασμό και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα κύτταρα Β μνήμης παίζουν ρόλο στην πρόκληση ανεπιθύμητων αντιδράσεων από εμβόλια COVID-19, τα οποία όπως αναφέραμε πιο πάνω παράγονται μερικές εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι πιο σοβαρές παρενέργειες των εμβολίων κατά της COVID-19:

Θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS): είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο εμφανίζει πήξη του αίματος καθώς και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, που ονομάζεται θρομβοπενία. Οι θρόμβοι μπορεί να εμφανιστούν σε αγγεία σε διάφορα όργανα ή στα πόδια. Το TTS εμφανίζεται σε περίπου 1-2 από κάθε 1 εκατομμύριο άτομα που λαμβάνουν εμβόλιο COVID-19 με βάση τον αδενοϊό, όπως το εμβόλιο J&J/Janssen. Το TTS αναπτύσσεται έως και τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Ενώ οποιοσδήποτε ηλικίας μεταξύ 18 και 64 ετών μπορεί να παρουσιάσει αυτήν την παρενέργεια, εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες μεταξύ 30 και 49 ετών.

Σύνδρομο Guillain-Barré (GBS) — Το GBS είναι μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περιφερικό νευρικό σύστημα, δηλαδή στα νεύρα που δεν αποτελούν μέρος του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού, αλλά βρίσκονται σε όλο το υπόλοιπο σώμα. Το GBS έχει βρεθεί ότι εμφανίζεται σε περίπου 1 στους 100.000 ανθρώπους που λαμβάνουν εμβόλιο με βάση τον αδενοϊό (π.χ. J&J/Janssen). Συνήθως εμφανίζεται κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Η πάθηση έχει εντοπιστεί συχνότερα σε άνδρες μεταξύ 50 και 64 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες ή σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Μυοκαρδίτιδα — Η μυοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονή της καρδιάς. Περίπου 1 στους 50.000 λήπτες εμβολίου mRNA εμφανίζουν αυτήν την κατάσταση, αλλά είναι πιο πιθανό σε ενήλικες 29 ετών και κάτω, και συχνότερα εμφανίζεται στους άνδρες. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συνήθως εντός τεσσάρων ημερών από τον εμβολιασμό. Είναι πιο πιθανή μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, αλλά μπορεί να εμφανιστεί μετά από οποιαδήποτε δόση.

2ος ισχυρισμός

«τα ανοσοκύτταρα μνήμης μέσα σε ένας ανοσοποιητικό σύστημα με ανοσορυθμιστικά θέματα δεν υπόκεινται υπό τον αναμενόμενο έλεγχο απενεργοποίησης τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιθετική καταστροφή ιστών με μοριακές ομοιότητες με πρωτεϊνικές μορφές του συγκεκριμένου ιου»

Τι ισχύει

Γενικά, τα κύτταρα Β μνήμης δεν «απενεργοποιούνται» μετά από μια ανοσοαπόκριση. Αντίθετα, επιμένουν στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μερικές φορές ακόμη και για μια ζωή. Αυτά τα κύτταρα διατηρούνται σε κατάσταση ηρεμίας μέχρι να συναντήσουν ξανά το ίδιο παθογόνο. Όταν συμβεί αυτό, τα Β κύτταρα μνήμης μπορούν γρήγορα να διαφοροποιηθούν σε πλασματοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αντισωμάτων ειδικά για το παθογόνο. Αυτή η ταχεία απόκριση είναι που παρέχει ανοσία κατά την επανέκθεση και είναι ένας θεμελιώδης μηχανισμός της ανοσολογικής μνήμης.

Ενώ μπορεί να υπάρχουν ρυθμιστικοί μηχανισμοί για να διασφαλιστεί ότι τα κύτταρα Β μνήμης δεν θα γίνουν υπερβολικά ενεργά ή δεν θα προκαλέσουν αυτοάνοσες αποκρίσεις, η πλήρης απενεργοποίηση των Β κυττάρων μνήμης δεν αποτελεί πρωταρχική πτυχή της ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο κύριος στόχος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να διατηρήσει μια ισχυρή μνήμη προηγούμενων λοιμώξεων για προστασία από μελλοντικές επαφές με το ίδιο παθογόνο.

3ος ισχυρισμός

«Η πραγματικότητα είναι πως η βεβιασμένη απόφαση χρήσης των εμβολίων mRNA, αλλά και εμβολίων βασισμένα σε αδενοϊούς και εξασθενημένους ιούς, πάρθηκε χωρίς τελική έγκριση και χωρίς ολοκληρωμένη έρευνα, όσον αφορά τις πιθανές παρενέργειες τους στην ολότητα του παγκοσμίου πληθυσμού.»

Τι ισχύει

Η ανάπτυξη των εμβολίων κατά της COVID-19 ήταν πράγματι ταχύτερη από την τυπική διαδικασία ανάπτυξης εμβολίων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έγιναν βιαστικά ή ότι διακυβεύτηκε η ασφάλεια. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η ανάπτυξη των εμβολίων COVID-19 ήταν ταχύτερη από το συνηθισμένο:

Πρωτοφανής χρηματοδότηση και συνεργασία: Κυβερνήσεις, οργανισμοί και εταιρείες σε όλο τον κόσμο επένδυσαν δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα εμβολίων COVID-19, η οποία επέτρεψε την ταχεία ανάπτυξη και δοκιμή πολλαπλών υποψηφίων εμβολίων. Επιπλέον, υπήρξε άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ επιστημόνων, ερευνητών και εταιρειών για την ανταλλαγή δεδομένων και πόρων.

Παράλληλες διεργασίες: Συνήθως, τα διάφορα στάδια ανάπτυξης του εμβολίου (όπως οι προκλινικές δοκιμές, οι κλινικές δοκιμές και η ρυθμιστική ανασκόπηση) συμβαίνουν διαδοχικά. Ωστόσο, για τα εμβόλια COVID-19, πολλές από αυτές τις διαδικασίες διεξήχθησαν παράλληλα για εξοικονόμηση χρόνου. Για παράδειγμα, η κατασκευή των εμβολίων ξεκίνησε ενώ οι κλινικές δοκιμές ήταν ακόμη σε εξέλιξη, έτσι ώστε οι δόσεις να είναι έτοιμες για διανομή μόλις εγκριθούν τα εμβόλια για χρήση έκτακτης ανάγκης.

Μεγάλες και ποικίλες κλινικές δοκιμές: Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου COVID-19 ήταν μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο διαφορετικές στην ιστορία, με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες από ένα ευρύ φάσμα ηλικιών, φυλών και εθνοτήτων. Αυτό επέτρεψε τη γρήγορη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ρυθμιστική ευελιξία: Ρυθμιστικοί φορείς όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εφάρμοσαν ευέλικτες διαδικασίες για την επανεξέταση των δεδομένων εμβολίου COVID-19 μόλις κατέστησαν διαθέσιμα, αντί να περιμένουν να υποβληθούν όλα τα δεδομένα ταυτόχρονα . Αυτό επέτρεψε την ταχύτερη αναθεώρηση και έγκριση των εμβολίων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρά το επιταχυνθέν χρονοδιάγραμμα, δεν έγιναν εκπτώσεις όσον αφορά τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά της COVID-19. Όλα τα εμβόλια υποβλήθηκαν σε αυστηρούς ελέγχους σε μεγάλες κλινικές δοκιμές και εξετάστηκαν διεξοδικά από ρυθμιστικούς φορείς προτού εγκριθούν για χρήση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, η συνεχής παρακολούθηση της ασφάλειας του εμβολίου συνεχίζεται ακόμη και μετά την έγκριση.

4ος ισχυρισμός

«Η έρευνα των Klok F.A et al., (2022) και ομαδική συνεργασία μεταξύ γερμανικών, καναδικών, σκανδιναβικών και βρετανικών πανεπιστημιακών Ιατρικών Σχολών συσχετίζει τη χρήση εμβολίου αδενοϊού και την έναρξη ανοσοθρομβωτικής θρομβοπενίας, μέσω της δράσης αυτοάνοσων αντισωμάτων, κατά συγκεκριμένου παράγοντα των αιμοπεταλίων (platelet factor-4)»

Τι ισχύει

Αυτή η δημοσίευση παρέχει έναν περιεκτικό οδηγό για τη βέλτιστη παρακολούθηση ασθενών με οξεία πνευμονική εμβολή (ΠΕ), που καλύπτει πολλαπλές σχετικές πτυχές της συμβουλευτικής ασθενών. Δεν έχει καμία σχεση με τον κορωνοϊό.

5ος ισχυρισμός

“Παράλληλα, οι Xue L., et al., (2022) επιβεβαιώνουν το ίδιο μετά από τη χρήση εμβολίων mRNA.”

Τι ισχύει

Η συγκεκριμένη έρευνα αναφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα: Κανένα από τα τυποποιημένα για την ηλικία ποσοστά επίπτωσης δεν ήταν σημαντικά υψηλότερο από τα μη εμβολιασμένα άτομα σχετικά με αυτοάνοσα νοσήματα, εκτός από μια παρατηρούμενη αυξημένη συχνότητα εμφάνισης υπερυπνίας μετά την πρώτη δόση του BNT162b2 (εμβόλιο Pfizer BioNTech).

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως τα λεγόμενα της Δρ. Διέτη για τα εμβόλια, περιέχουν ψευδείς και ανακριβείς πληροφορίες που μπορούν να παραπληροφορήσουν και να παραπλανήσουν τον αναγνώστη.

Πηγές

ecosmoscy.news – Η Δρ Αναστασία Διέτη στο ecosmsocy. Tα εμβόλια κατα του COVID, η περιβόητη πρωτεϊνη ακίδα, παρενέργειες και αυτοάνοσα

https://doi.org/10.1016/j.molmed.2022.04.007

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35461018/

https://doi.org/10.1126/sciimmunol.abi6950

https://www.chop.edu/news/long-term-side-effects-covid-19-vaccine

https://doi.org/10.1016/j.immuni.2021.01.014

Δεν ισχύει πως τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι πειραματικά

COVID-19 vaccines: development, evaluation, approval and monitoring | European Medicines Agency (europa.eu)

Coronavirus disease (COVID-19): Vaccine research and development (who.int)

https://academic.oup.com/eurheartj/article/43/3/183/6454843