Ισχυρισμός: Ο Ζελένσκι έχει υπογράψει συμφωνία 100 ετών για τα ορυχεία με την Βρετανία.
Συμπέρασμα: Η συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί μια στρατηγική συνεργασία που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την οικονομική ανάπτυξη της Ουκρανίας μέσω επενδύσεων και τεχνολογικής υποστήριξης. Πουθενά στη συμφωνία δεν περιλαμβάνεται παραχώρηση των σπάνιων γαιών ή απώλειας εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας προς το Ηνωμένο Βασίλειο και η συμφωνία αυτή δεν ακυρώνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο αρχικός ισχυρισμός φαίνεται να ξεκίνησε από ανάρτηση στον λογαριασμό KanekoaTheGreat στο Χ (πρώην Twitter) στις 2 Μαρτίου 2025. Η ανάρτηση παρουσίαζε αποσπάσματα της συμφωνίας, εστιάζοντας στην πρόβλεψη για τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας που θα υποστηρίζει τη στρατηγική της Ουκρανίας για τα «κρίσιμα ορυκτά» και την αξιοποίηση των φυσικών της πόρων. Ο Kanekoa έθεσε το ερώτημα πώς η Ουκρανία μπορεί να δεσμεύεται σε συμφωνία για τα ορυκτά με το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ ταυτόχρονα υπογράφει παρόμοια συμφωνία με τις ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί —χωρίς αποδείξεις— ότι υπάρχει παραχώρηση εθνικών πόρων.
Αμέσως μετά, ο ισχυρισμός αυτός διαδόθηκε περαιτέρω από τον ιατρό Δημήτρη Γάκης, ο οποίος σε δική του ανάρτηση υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε «μυστική» συμφωνία διάρκειας 100 ετών, υπονοώντας πως η Ουκρανία έχει ήδη “παραχωρήσει” τα δικαιώματα των σπάνιων γαιών της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ισχυρισμός αυτός έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ουκρανία και την ασφάλειά της καθώς τον τελευταίο καιρό ο Ζελένσκι βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την παραχώρηση μεγάλου μέρους των κερδών από τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφάλειας της χώρας από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του Γάκη, η Ουκρανία έχει ήδη παραχωρήσει τα δικαιώματα από τις σπάνιες γαίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ουσία κοροϊδεύει τον Τραμπ.
Τι ισχύει
Η συμφωνία 100 ετών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ουκρανίας είναι μια στρατηγική συνεργασία που καλύπτει εννέα βασικούς πυλώνες, όπως η ενέργεια, η άμυνα, η οικονομική ανάπτυξη, η τεχνολογία και οι πολιτιστικές σχέσεις. Στον τομέα της ενέργειας, περιλαμβάνει ανάπτυξη στρατηγικής για κρίσιμα ορυκτά, μέσω υποστήριξης της Ουκρανίας για τη δημιουργία στρατηγικής που αφορά τα κρίσιμα ορυκτά (όπως οι σπάνιες γαίες) και την αναμόρφωση των κανονιστικών πλαισίων για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Επίσης εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας κοινής ομάδας εργασίας για την προώθηση επενδύσεων και την ανάπτυξη βιώσιμων τεχνολογιών εξόρυξης.
Η συμφωνία δεν αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποκτά τον έλεγχο των φυσικών πόρων της Ουκρανίας, ούτε αναφέρεται σε οικονομικά ανταλλάγματα. Αντίθετα, προωθεί τη συνεργασία με στόχο την αμοιβαία ωφέλεια. Οι όροι της συμφωνίας βασίζονται σε αρχές βιωσιμότητας και αμοιβαίου οφέλους, χωρίς να υπονοείται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποκτά αποκλειστικά δικαιώματα ή έσοδα από τα κρίσιμα ορυκτά της Ουκρανίας. Από την άλλη, ΗΠΑ σχεδίαζαν άμεσες επενδύσεις στον εξορυκτικό τομέα της Ουκρανίας, αλλά με αντάλλαγμα μερίδιο στους φυσικούς πόρους. Δεν υπάρχει καμία επίσημη αμερικανική αναφορά πως η ουκρανοβρετανική συμφωνία αποτέλεσε εμπόδιο για τη συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας. Η φύση των δυο συμφωνιών, έχουν διαφορετική φύση όσον αφορά την εκμετάλλευση των σπάνιων γαιών της Ουκρανίας.
Συμπέρασμα
Η συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί μια στρατηγική συνεργασία που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την οικονομική ανάπτυξη της Ουκρανίας μέσω επενδύσεων και τεχνολογικής υποστήριξης. Πουθενά στη συμφωνία δεν περιλαμβάνεται παραχώρηση των σπάνιων γαιών ή απώλειας εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας προς το Ηνωμένο Βασίλειο και η συμφωνία αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών.