You are currently viewing ΔΕΝ ισχύει πως οδοί στην  Ουκρανία μετονομάστηκαν με ονόματα ναζιστών και καταλήγουν στο Μπάμπι Γιάρ

ΔΕΝ ισχύει πως οδοί στην  Ουκρανία μετονομάστηκαν με ονόματα ναζιστών και καταλήγουν στο Μπάμπι Γιάρ

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Μετονόμασαν τους δρόμους στο Κίεβο έτσι ώστε η «Λεωφόρος Σουχέβιτς» να συνδέεται με τη «Λεωφόρο Στέπαν Μπαντέρα» που οδηγεί στο Μπάμπι Γιαρ… Τώρα, δύο λεωφόροι των Ναζί Ουκρανών δολοφόνων οδηγούν κατευθείαν στον τόπο όπου έσφαξαν τους Εβραίους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι αλλαγές στις ονομασίες των λεωφόρων έγιναν το 2016 και 2017. Οι λεωφόροι αυτοί δεν οδηγούν απευθείας στο Μπάμπι Γιαρ, αλλά μόνο αν συνδεθούν στο χάρτη με νοητές γραμμές.

Τι ισχύει

Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1941 μονάδες των SS και της γερμανικής αστυνομίας και οι βοηθητικές τους δυνάμεις διέπραξαν μια από τις μεγαλύτερες σφαγές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έλαβε χώρα σε ένα φαράγγι που ονομάζεται Μπάμπι Γιαρ (Babi Yar), το οποίο βρίσκεται έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου. Οι εκτελέσεις στο φαράγγι του Μπάμπι Γιαρ συνεχίστηκαν μέχρι το φθινόπωρο του 1943, μόλις λίγες μέρες πριν την ανάκτηση του Κιέβου από τους Σοβιετικούς στις 6 Νοεμβρίου. Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 άνθρωποι, Εβραίοι και μη Εβραίοι, δολοφονήθηκαν στο Μπάμπι Γιαρ.

Τον Ιούλιο του 2016, μία από τις κύριες οδικές αρτηρίες του Κιέβου, μετονομάστηκε σε λεωφόρο Στεπάν Μπαντέρα από Moskovskiy Prospekt ή λεωφόρο Μόσχας. Τον Ιούνιο του 2017, μετονομάστηκε επίσης η λεωφόρος Στρατηγός Βατούτιν σε λεωφόρο Ρόμαν Σούκεβιτς. Και οι δυο αποφάσεις λήφθηκαν από τις δημοτικές αρχές.

Ο Ρόμαν Σούκεβιτς κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησε εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης και σε μικρότερο βαθμό κατά της ναζιστικής Γερμανίας για την ουκρανική ανεξαρτησία. Συνεργάστηκε με τους Ναζί από το Φεβρουάριο του 1941 έως τον Δεκέμβριο του 1942, ενώ συμμετείχε σε σφαγές εναντίον Πολωνών.

Για τμήματα της κοινωνίας της Ουκρανίας, ο υπερεθνικιστής Μπαντέρα θεωρείται εθνικός ήρωας. Η ρωσική προπαγάνδα τον απεικονίζει ως εχθρό που εκφράζει το ναζισμό στη σημερινή Ουκρανία, επειδή είχε συνεργαστεί με τους Γερμανούς κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρ ‘όλα αυτά, η συνεργασία ορισμένων Ουκρανών εθνικιστών με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επέτρεψε στο Κρεμλίνο μέσω μιας ιδιόμορφης συγχώνευσης του μύθου και της πραγματικότητας, να συνδέσει το ναζισμό με την ίδια την ανάπτυξη της ουκρανικής εθνικής ταυτότητας, μιας προσπάθειας που είχε ξεκινήσει πολύ πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν είχε καμία σχέση με το ναζισμό. Διαβάστε εδώ για τη λεγόμενη “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας.

Τον Ιούλιο του 2019, ένα δικαστήριο στο Κίεβο ακύρωσε τη μετονομασία των δυο λεωφόρων. Ασκήθηκε έφεση και το Δεκέμβριο του ίδιου έτους απορρίφθηκε η απόφαση του πρώτου δικαστηρίου. 

Όσον αφορά τον ισχυρισμό πως οι δυο λεωφόροι οδηγούν στο Μπάμπι Γιάρ, μια απλή ανάγνωση του χάρτη μπορεί να φανερώσει πως αυτό δεν ισχύει.

Αρχικά, ας δούμε τις δυο λεωφόρους:

Αν επιθυμούμε να μεταβούμε από το ίδιο σημείο έναρξης στο Μπάμπι Γιάρ, θα πρέπει να διανύσουμε 10,9 χιλιόμετρα. Περνάμε και από τις δύο λεωφόρους, Σουκέβιτς και Μπαντέρα. Στον παρακάτω χάρτη βλέπουμε το μήκος των δυο λεωφόρων που πρέπει να διασχίσουμε και φαίνεται ανάμεσα στα δύο κόκκινα βέλη:

Ωστόσο, στα τελευταία 3,4 χιλιόμετρα, θα πρέπει να διασχίσουμε την οδό Ολένα Τελίχα για να φτάσουμε στο μνημείο του Μπάμπι Γιαρ, όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα:

Συμπέρασμα

Οι αλλαγές στις ονομασίες των λεωφόρων έγιναν το 2016 και 2017. Οι λεωφόροι αυτοί δεν οδηγούν απευθείας στο Μπάμπι Γιαρ, αλλά μόνο αν συνδεθούν στο χάρτη με νοητές γραμμές.