ΔΕΝ ισχύει πως η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν εμβολιάστηκε για την covid-19

You are currently viewing ΔΕΝ ισχύει πως η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν εμβολιάστηκε για την covid-19

ΔΕΝ ισχύει πως η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν εμβολιάστηκε για την covid-19

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: “To 70% ( αρα σιγουρα 80%) των Γιατρών και των Νοσηλευτων συην Αγγλια ΔΕΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΚΑΝ. ..νιαου..Επαναλαμβανω .. ΔΕΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΚΑΝ… ΕΠΙΣΗΜΟ…  ΕΓΕΛΑΣΑΝ ΣΑΣ ΠΟΥ ΠΑΝΤΟΥ..”

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι επαγγελματίες υγείας στην πρώτη γραμμή στην Αγγλία δεν αρνήθηκαν να λάβουν τα εμβόλια κατα της covid-19, αλλά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η συντριπτική πλειοψηφία τους έλαβε τις δύο πρώτες δόσεις. Οι ενισχυτικές δόσεις σημείωσαν σταδιακά μείωση με την τελευταία του 2023-2024 να πέφτει στο 30,6% όσων απάντησαν στην έρευνα σχετικά με τον εμβολιασμό.

Τι ισχύει

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί στα ΜΚΔ ο ισχυρισμός ότι μεγάλο ποσοστό (γύρω στο 70%) των επαγγελματιών υγείας (γιατρών και νοσοκόμων) στην Αγγλία αρνήθηκε να λάβει το εμβόλιο κατά τις covid-19. Πηγή του εν λόγω ισχυρισμού αποτελούν λογαριασμοί στα διεθνή ΜΚΔ όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

Ο ισχυρισμός βασίζεται σε επίσημα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης και αφορούν τους αριθμούς των επαγγελματιών υγείας στην πρώτη γραμμή στην Αγγλία που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο κατά της covid-19 και την εποχιακή γρίπη, καθώς και τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου που έχουν λάβει. Όπως θα δούμε παρακάτω ο ισχυρισμός στα ελληνόφωνα μέσα ΜΚΔ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών υγείας στην Αγγλία δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 αποτελεί λάθος ανάγνωση και της ανάρτησης στα αγγλόφωνα ΜΚΔ και των επίσημων στοιχείων της Βρετανικής κυβέρνησης.

Ο αγγλόφωνος λογαριασμός TheRustler προβάλλει τον αρχικό ισχυρισμό, αν και δεν μιλά για τα εμβόλια γενικά αλλά για την ενισχυτική δόση (booster) του 2023-2024. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία στην ιστοσελίδα του NHS που αναφέρονται στην ενισχυτική δόση του εμβολίου για το 2023-2024 και όντως κάνουν αναφορά σε ένα ποσοστό της τάξης του 70%. Το παρακάτω γράφημα δείχνει τα επίσημα στοιχεία του ΝΗS για την κατάσταση εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής. Η συντριπτική πλειοψηφία τους έλαβε την 1η (91,2%) και τη 2η (88,5%) δόση του εμβολίου, ενώ το 68,1% έλαβε και την πρώτη ενισχυτική δόση το 2021-2022. Μετά από αυτό η τάση είναι πτωτική με το φετινό ποσοστό να ανέρχεται μόνο στο 30,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το ποσοστό δεν αναφέρεται στο σύνολο των επαγγελματιών υγείας στην Αγγλία, αλλά σε ένα μέρος τους. Το excel πιο κάτω δείχνει τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ο ισχυρισμός. Δεν αναφέρεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας, αλλά σε αυτούς της πρώτης γραμμής. Σύμφωνα με τη Βρετανική κυβέρνηση και το UK Health Security Agency, ως επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής θεωρούνται άτομα που έχουν άμεση επαφή με ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, νοσοκόμων, προσωπικού ασθενοφόρων, όσων δίνουν φροντίδα ψυχικής υγείας, κοινοτικών κέντρων υγείας και άλλων. 

Στην Αγγλία υπάρχουν 1,046,362 εγγεγραμμένοι επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής για το έτος 2023-2024. Από αυτούς υπάρχουν στοιχεία εμβολιασμού για την covid-19 για τους 859,728, δηλαδή για το 63% του συνόλου. Από αυτούς τους 859,728, εμβολιάστηκαν με την ενισχυτική δόση οι 262,843, που αντιστοιχεί στο 30,6% όσων υπάρχουν στοιχεία. Για τους υπόλοιπους απλά δεν γνωρίζουμε. Το αντίστοιχο ποσοστό για την ενισχυτική δόση το 2022-2023 ήταν 41,1% με μεγαλύτερο όμως ποσοστό απαντήσεων. Επίσης, όσον αφορά το εμβόλιο για την εποχιακή γρίπη, βλέπουμε από τον πίνακα ότι το ποσοστό εμβολιασμένων επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής ανέρχεται σε 43,1%, με ποσοστό διαθέσιμων στοιχείων στο 83,3%.

Συμπέρασμα

Οι επαγγελματίες υγείας στην πρώτη γραμμή στην Αγγλία δεν αρνήθηκαν να λάβουν τα εμβόλια κατά της covid-19, αλλά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η συντριπτική πλειοψηφία τους έλαβε τις δύο πρώτες δόσεις. Οι ενισχυτικές δόσεις σημείωσαν σταδιακά μείωση με την τελευταία του 2023-2024 να πέφτει στο 30,6% όσων απάντησαν στην έρευνα σχετικά με τον εμβολιασμό.