ΔΕΝ ισχύει ότι οι επαγγελματίες υγείας στην Κύπρο δεν εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19

You are currently viewing ΔΕΝ ισχύει ότι οι επαγγελματίες υγείας στην Κύπρο δεν εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19

ΔΕΝ ισχύει ότι οι επαγγελματίες υγείας στην Κύπρο δεν εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Οι επαγγελματίες υγείας στην Κύπρο ΔΕΝ εμβολιάζονται και αυτό ισχύει.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Βάσει μελέτης που διεξήχθη στην Κύπρο ανάμεσα στο 2021 και 2022, η πλειοψηφία των επαγγελματιών υγείας εμβολιάστηκε ενάντια στον COVID-19 σε στατιστικά υψηλότερο επίπεδο από το γενικό πληθυσμό.

Τι ισχύει

Ισχυρισμοί στα μέσα μαζικής δικτύωσης θέλουν τους επαγγελματίες υγείας στην Κύπρο να αρνούνται το εμβόλιο κατά της COVID-19. Για το ίδιο θέμα έχουμε ερωτηθεί και από αναγνώστες μας.

Σε μελέτη που διεξάχθηκε πάνω στο θέμα ανάμεσα στο Νοέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022 και δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Journal of Evaluation in Clinical Practice, φαίνεται να ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Συγκεκριμένα, η μελέτη δημοσκόπησε 2,582 άτομα από τον κυπριακό πληθυσμό, εκ των οποίων 504 ήταν επαγγελματίες υγείας. Τα ευρήματα αναφέρουν ότι 70% των επαγγελματιών υγείας είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 μέχρι εκείνο το σημείο, έναντι 53.5% στο γενικό πληθυσμό. Αυτό το στατιστικό είναι αρκετά κοντά στο 72.8% των επαγγελματιών υγείας που εμβολιάστηκε στην Ευρώπη, σύμφωνα με μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Vaccines. Έχει ενδιαφέρον ότι η μελέτη αναφέρει επίσης ότι οι εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας έχουν υψηλότερες γνώσεις εμβολιασμού από τους ανεμβολίαστους επαγγελματίες υγείας, σε στατιστικά σημαντικό σημείο.

Παρεμφερής ισχυρισμός είχε εμφανιστεί και για τους επαγγελματίες υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον οποίο είχαμε καταρρίψει εδώ. Οι επαγγελματίες υγείας στην πρώτη γραμμή στην Αγγλία δεν αρνήθηκαν να λάβουν τα εμβόλια κατά της covid-19, αλλά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η συντριπτική πλειοψηφία τους έλαβε τις δύο πρώτες δόσεις. Οι ενισχυτικές δόσεις σημείωσαν σταδιακά μείωση με την τελευταία του 2023-2024 να πέφτει στο 30,6% όσων απάντησαν στην έρευνα σχετικά με τον εμβολιασμό.

Όπως έχουμε γράψει αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο μας, τα δεδομένα και οι μελέτες που είναι διαθέσιμες έως το 2024 παρέχουν ουσιαστικές αποδείξεις ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 ήταν αποτελεσματικά στη διάσωση ζωών. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Cureus τον Αύγουστο του 2023 αξιολόγησε τον αντίκτυπο των εμβολίων COVID-19 στα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η μελέτη περιελάμβανε επτά μελέτες με πάνω από 21 εκατομμύρια ασθενείς με COVID-19 και διαπίστωσε ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα είχαν 2,46 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19 σε σύγκριση με τα εμβολιασμένα άτομα. Αυτή η σημαντική διαφορά υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19 στη μείωση της θνησιμότητας μεταξύ των μολυσμένων ατόμων.

Επιπλέον, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν συνεχώς δεδομένα σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 μέσω της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης (ACIP). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η συγκεντρωτική αποτελεσματικότητα του εμβολίου (VE) κατά του θανάτου που αποδίδεται στον COVID-19 μεταξύ εφήβων και ενηλίκων ήταν 61%. Αν και η βεβαιότητα αυτής της αξιολόγησης κατηγοριοποιήθηκε ως πολύ χαμηλή λόγω ανησυχιών για ασυνέπεια, εξακολουθεί να δείχνει σημαντική μείωση του κινδύνου θνησιμότητας για τα εμβολιασμένα άτομα σε σύγκριση με εκείνα που δεν είναι εμβολιασμένα.

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν συλλογικά τον κρίσιμο ρόλο του εμβολιασμού κατά του COVID-19 στον μετριασμό της σοβαρότητας της νόσου και στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού ως βασικής στρατηγικής για τη διαχείριση της πανδημίας.

Συμπέρασμα

Βάσει μελέτης που διεξήχθη στην Κύπρο ανάμεσα στο 2021 και 2022, η πλειοψηφία των επαγγελματιών υγείας έχει εμβολιαστεί ενάντια του COVID-19 σε στατιστικά υψηλότερο επίπεδο από το γενικό πληθυσμό.