Αυτές οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τη “νάρκη” που βρέθηκε στη Ρόδο

You are currently viewing Αυτές οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τη “νάρκη” που βρέθηκε στη Ρόδο

Αυτές οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τη “νάρκη” που βρέθηκε στη Ρόδο

Δεκάδες δημοσιεύματα σε Ελλάδα και Κύπρο προέβαλαν ένα κολάζ φωτογραφιών με τον ισχυρισμό πως δείχνουν τη “νάρκη” (δεν πρόκειται για νάρκη) που βρέθηκε στη Ρόδο.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Φωτογραφίες με τη νάρκη που βρέθηκε στη Ρόδο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι εικόνες με τη “νάρκη” δεν προέρχονται από τη Ρόδο αλλά την Τουρκία και χρονολογούνται από το 2022.

Σύμφωνα με το Mega, το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Σορωνή της Ρόδου, όταν ο Γιώργος Καραμολέγκος, που είναι χειμερινός κολυμβητής, είδε «κάτι να γυαλίζει στο νερό». Αφού το έβγαλε στην στεριά, ο κ. Καραμολέγκος κάλεσε το Λιμενικό. «Το Λιμενικό μού είπε να είμαι σε απόσταση, να φύγω μακριά. Και το ίδιο το Λιμενικό δεν γνώριζε τι ήταν» ανέφερε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για νάρκη που έφτασε στη Μεσόγειο από την Ουκρανία, έπειτα από έκρηξη σε φράγμα της χώρας. Ειδικοί σημειώνουν πως είναι πιθανόν και άλλες νάρκες να έχουν ταξιδέψει στη Μεσόγειο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Στην πραγματικότητα, η φωτογραφία κυκλοφορεί σε τουρκικά δημοσιεύματα ήδη από τις 27 Μαρτίου 2022. Η είδηση αφορούσε την εύρεση “θαλάσσιας νάρκης” στα τουρκικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Η ίδια φωτογραφία είχε κυκλοφορήσει και σε ελληνικά δημοσιεύματα τον Ιούνιο του 2023.

Ακολουθούν οι φωτογραφίες από το περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα το 2022. Οι φωτογραφίες είναι ολόκληρες και σε καλύτερη ανάλυση από αυτές των ελληνικών δημοσιευμάτων.

Συμπέρασμα

Οι εικόνες με τη “νάρκη” δεν προέρχονται από τη Ρόδο αλλά την Τουρκία και χρονολογούνται από το 2022.