Όχι, η Moderna δεν παραδέχτηκε ότι τα εμβόλια mRNA προκαλούν “turbo” καρκίνο

You are currently viewing Όχι, η Moderna δεν παραδέχτηκε ότι τα εμβόλια mRNA προκαλούν “turbo” καρκίνο

Όχι, η Moderna δεν παραδέχτηκε ότι τα εμβόλια mRNA προκαλούν “turbo” καρκίνο

Ισχυρισμός: Τα εμβόλια προκαλούν turbo-καρκίνο. Οι ερευνητές βρίσκουν δισεκατομμύρια θραύσματα DNA σε φιαλίδια.

Συμπέρασμα: Ενώ στο παρελθόν είχαν εκφραστεί ανησυχίες σε θεωρητικό επίπεδο για το DNA στα εμβόλια mRNA, τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι οι ελάχιστες ποσότητες υπολειμματικού DNA δεν προκαλούν καρκίνο ή αλλαγές στο γενετικό κώδικα ενός ατόμου.

Τι ισχύει: 

Ο νέος ψευδής ισχυρισμός που κυκλοφορεί σε σχέση με τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ότι η Moderna παραδέχτηκε ότι τα εμβόλια mRNA προκαλούν καρκίνο turbo. O ισχυρισμός αυτός προέρχεται από παραπλανητικές δηλώσεις του Δρ Robert Malone, ο οποίος έχει διαδώσει επανειλημμένα παραπληροφόρηση για την Covid-19 στο παρελθόν. Ο Malone έκανε τα σχόλιά του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στις 13 Νοεμβρίου που πραγματοποιήθηκε και μεταδόθηκε ζωντανά από τη βουλευτή Marjorie Taylor Greene.

Πρόσφατες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιράστηκαν έναν τίτλο που έλεγε ψευδώς ότι «Η Moderna παραδέχεται ότι τα εμβόλια mRNA προκαλούν Turbo-Cancer» και αναφέρονταν στο υπολειμματικό DNA που βρέθηκε στα φιαλίδια εμβολίων. Ο τίτλος προέρχεται από άρθρο που δημοσιεύτηκε από την People’s Voice, έναν ιστότοπο με ιστορικό διάδοσης παραπληροφόρησης και δημοσίευσης ψευδών ειδήσεων.

Στα δημοσιεύματα αυτά ο Malone αναφέρθηκε σε μια ενότητα από μια αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας της Moderna, που δημοσιεύθηκε το 2019. Η αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σχετίζεται με εμβόλια RNA, αλλά τα σχόλια που τόνισε ο Malone αφορούν εμβόλια DNA, τα οποία παραμένουν πειραματικά στις Η.Π.Α.

Στην περιγραφή των εμβολίων DNA, η αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας της Moderna ανέφερε ορισμένες θεωρητικές ανησυχίες σχετικά με τον καρκίνο ως μειονέκτημα της τεχνολογίας: “Με αυτήν την τεχνική, ωστόσο, υπάρχουν πιθανά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας μεταλλαξιογένεσης με ένθεση, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ενεργοποίηση ογκογονιδίων ή την αναστολή των ογκοκατασταλτικών γονιδίων.

Η μεταλλαξιογένεση είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο ξένο DNA ενσωματώνεται σε ένα γονιδίωμα, προκαλώντας αλλαγές. Η ανησυχία που αναφέρεται στην αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας είναι ότι το DNA θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε λάθος θέση στο DNA ενός κυττάρου και να ενεργοποιήσει ένα γονίδιο που θα μπορούσε να συμβάλει στον καρκίνο ή να απενεργοποιήσει ένα γονίδιο που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από το να γίνουν καρκινικά.

Ο FDA λέει ότι δεν γνωρίζει καμία ανησυχία, αλλά η Moderna στο δικό της δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εκφράζει ακριβώς τις ίδιες ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με το DNA και τη μεταλλαξιογένεση και τη γονοτοξικότητα με ένθεση», είπε ο Malone.

Αλλά οι ανησυχίες που αναφέρονται στην αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας αφορούσαν τα εμβόλια που χρησιμοποιούν το DNA ως κύριο συστατικό τους και όχι το υπολειμματικό DNA που έχει απομείνει σε άλλους τύπους εμβολίων. Τα εμβόλια DNA βασίζονται στην εισαγωγή του DNA στον πυρήνα ενός κυττάρου, όπου μεταγράφεται σε mRNA, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή πρωτεΐνης. Τα εμβόλια αγγελιαφόρου RNA, ή mRNA, λειτουργούν εισάγοντας mRNA στο σώμα ενός κυττάρου, που έχει το ρόλο των οδηγιών για την παραγωγή πρωτεΐνης.

Με υπολειπόμενο DNA, επιστήμονες από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έγραψαν ότι θεωρούν ότι η κύρια ανησυχία που σχετίζεται με τον καρκίνο είναι η εισαγωγή DNA που κωδικοποιεί ένα ενεργοποιημένο γονίδιο που προκαλεί καρκίνο. Δεν υπάρχει υπολειμματικό DNA που να κωδικοποιεί γονίδια που προκαλούν καρκίνο στα εμβόλια mRNA COVID-19.

Η αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας καθιστά επίσης σαφές ότι ακόμη και για τα εμβόλια DNA, η ανησυχία είναι θεωρητική. Αυτό που δεν διευκρινίζει η γραμμή που αναφέρεται στην αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας είναι ότι αυτή η «δυνητική» ανησυχία δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί πραγματικό πρόβλημα ασφάλειας, ακόμη και για τα εμβόλια DNA.

Σε μια ανασκόπηση μελετών του 2020 σχετικά με τα εμβόλια mRNA, οι επιστήμονες του FDA είχαν θεωρητικές ανησυχίες σχετικά με τη μεταλλαξιογένεση από τα εμβόλια DNA, ενώ ξεκαθάρισαν ότι δεν θεώρησαν ότι αυτός ο κίνδυνος επιβεβαιώθηκε.

Συμπέρασμα

Τα εμβόλια μπορεί να περιέχουν ίχνη υλικών που έχουν απομείνει από τη διαδικασία παρασκευής τους. Ένα από αυτά τα υλικά είναι το DNA, το οποίο μπορεί να παραμείνει τόσο σε εμβόλια mRNA όσο και σε παλαιότερα εμβόλια. Αυτό το DNA θεωρείται ασφαλές και υπάρχουν βήματα ποιοτικού ελέγχου που προορίζονται να διασφαλίσουν ότι παραμένει εντός των κανονικών και επιτρεπομένων ορίων.