Μεγάλη διάδοση είχαν διαφημίσεις (πληρωμένο περιεχόμενο) που διακινήθηκαν στο Facebook (Meta) και αφορούν βίντεο για την προώθηση προϊόντος που υπόσχεται ψευδώς πως θεραπεύει το διαβήτη.
Η υπόθεση ξεκίνησε από σελίδα στο Facebook που προχώρησε στην “προώθηση”, δηλαδή πληρωμένη διαφήμιση βίντεο όπου εμφανίζονταν διάφορα άτομα, που μιλούν σχεδόν άπταιστα ελληνικά, να διαφημίζουν το συγκεκριμένο προϊόν. Ανάμεσα σε αυτά τα άτομα “χρησιμοποιήθηκε” εν αγνοία της μέχρι και η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, αλλά και η δημοσιογράφος Κάτια Σάββα.
Για να διαδοθεί η απάτη, οι επιτήδειοι χρησιμοποίησαν το όνομα του AlphaNews.Live.
Πηγή εικόνων: AlphaNews.Live.
Θύμα απάτης μέσω AI το AlphaNewsLive και η εκπομπή Alpha Ενημέρωση
Ωστόσο, το AlphaNews.Live προχώρησε σε σχετική διάψευση του ισχυρισμού, διευκρινίζοντας πως το όνομά του χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία του. Επικαλούμενο τον ειδικό σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου Ντίνο Παστός, το AlphaNews.Live αναφέρει ότι το βίντεο δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης, αφού απομονώθηκε η φωνή της Κάτιας Σάββα και ένα μοντέλο εκπαιδεύτηκε ώστε να μετατραπεί ο γραπτός λόγος σε προφορικό.
Στην προκειμένη περίπτωση, αν δούμε προσεκτικά το βίντεο, θα προσέξουμε πως τα λόγια δεν συμπίπτουν με την κίνηση των χειλιών.
Τι έδειξε η έρευνα μας
Η απατηλή σελίδα με το URL: https://www.facebook.com/profile.php?id=61551992956843 , ενώ παρέχει παραπομπή προς την πραγματική ιστοσελίδα του AlphaNews.Live, δεν έχει καμία σχέση με αυτή. Για την ακρίβεια, το λογότυπο που χρησιμοποιούν, προέρχεται από ενημερωτική ιστοσελίδα στο Πακιστάν, με την ονομασία alphanews.tv.
Παρόλα αυτά, επικαλέστηκαν το όνομα του κυπριακού μέσου για να προωθήσουν το απατηλό προϊόν.
Η απατηλή ανάρτηση κυκλοφορεί ακόμη στο Facebook και έχει συγκεντρώσει δεκάδες κοινοποιήσεις και εκατοντάδες αντιδράσεις:
Στην πραγματικότητα, οι επιτήδειοι προσπάθησαν να προωθήσουν το απατηλό προϊόν μέσω της ιστοσελίδας trycollegium.com, η οποία όμως πλέον δεν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση, δεν ήταν γνωστή η χώρα προέλευσης του προϊόντος, ο εισαγωγέας και τα συστατικά του, ενώ δεν έλαβε αδειοδότηση.
Στο βίντεο διακρίνουμε έναν άνδρα να παρουσιάζεται ως “Κύπριος γιατρός”. Στην πραγματικότητα, ο εικονιζόμενος δεν είναι από την Κύπρο, αλλά από τη Ρωσία και ονομάζεται Александр Дзидзария (Alexander Dzidzaria). Δηλώνει ουρολόγος και δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με το προϊόν, αν και προωθεί συμπληρώματα διατροφής.
κολουθεί βίντεο του Alexander Dzidzaria:
Как работает витамин B6? #shorts – YouTube
Είναι προφανές πως το προϊόν που προσφέρεται για πώληση, δεν έχει καμία ιατρική ή επιστημονική βάση. Αν είχε, αφενός θα είχε αδειοδοτηθεί και θα ήταν ήδη διαθέσιμο στην αγορά μέσω φαρμακείων ή νοσοκομείων. Αφετέρου, ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, για την οποία δεν έχει βρεθεί ακόμη οριστική θεραπεία, παρά μόνο διαχείρισή μου με φαρμακευτική αγωγή και αλλαγή τρόπου ζωής, πάντα σύμφωνα με τις υποδείξεις των θεραπόντων ιατρών. Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν πρέπει να πιστέψουμε πως συμπληρώματα διατροφής μπορούν να θεραπεύσουν ή να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη. Θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί σε διαφημίσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και παρουσιάζουν προϊόντα με την υπόσχεση πως έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Ποτέ δεν έχουν και μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους.
Επίσης σημαντικό είναι να δοθεί προσοχή στα κάτωθι:
Σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία, απαγορεύεται οποιαδήποτε παρουσίαση ισχυρισμών στην ετικέτα του συμπληρώματος διατροφής ή διαφήμιση που υπονοεί την άμεση ή έμμεση πρόληψη, αντιμετώπιση ή θεραπεία ασθένειας.
Δεν παραγγέλνουμε συμπληρώματα, πόσο μάλλον “φάρμακα”, από σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα και ιστοσελίδες που συνήθως δεν έχουν τηλέφωνο, διεύθυνση, ονοματεπώνυμα, φυσική έδρα, άδεια κτλ. Ακόμη και αν υπάρχουν όλα τα προηγούμενα, μιλάμε πρώτα με το γιατρό μας.
Το διαδίκτυο κατακλύζεται από περιεχόμενο και προϊόντα που απατηλά υπόσχονται πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, ευεξία, αποτοξίνωση κτλ. Πρόκειται για απάτες. Αφενός είναι παράνομο να γίνονται αναφορές σε πρόληψη και θεραπεία, αφετέρου, υποσχέσεις για “αποτοξίνωση” ανήκουν καθαρά στη σφαίρα της ψευδοεπιστήμης. Δείτε παράδειγματα εδώ, εδώ και εδώ.
Ιδιαίτερη προσοχή σε προϊόντα που υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα, αύξηση σεξουαλικών επιδόσεων, αύξηση μυικής μάζας κτλ. Όχι μόνο είναι απατηλά, αλλά και δυνητικά επικίνδυνα.
Να εμπιστεύεστε μόνο το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας σε θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής.