Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει τρομοκράτες της Χαμάς να πέφτουν με αλεξίπτωτα στο Ισραήλ

You are currently viewing Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει τρομοκράτες της Χαμάς να πέφτουν με αλεξίπτωτα στο Ισραήλ

Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει τρομοκράτες της Χαμάς να πέφτουν με αλεξίπτωτα στο Ισραήλ

Στην ιστοσελίδα “Ρεπόρτερ”  διαβάσαμε άρθρο όπου διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι βίντεο δείχνει δεκάδες τρομοκράτες της Χαμάς να πέφτουν με αλεξίπτωτα πλαγιάς στο Ισραήλ.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Την στιγμή που οι τρομοκράτες της Χαμάς προσγειώνονται στον χώρο του μουσικού φεστιβάλ, στο νότιο Ισραήλ , λίγα δευτερόλεπτα πριν αρχίσουν το αιματοκύλισμα, κατέγραψε ένας από τους θεατές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πρόκειται για βίντεο με Αιγύπτιους αλεξιπτωτιστές που έχει τραβηχτεί στο Κάιρο.

Τι ισχύει

Με αφορμή την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ, κυκλοφορεί βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει αλεξίπτωτα πλαγιάς να πετούν προς το Ισραήλ. Στο βίντεο φαίνονται επίσης φοίνικες και ένα χαρακτηριστικό λευκό κτίριο. 

Το υδατογράφημα στο βίντεο μας παραπέμπει στον λογαριασμό eslamre1 στο TikTok, όπου μπορούμε να βρούμε αποσπάσματα από το ίδιο γεγονός (παράδειγμα εδώ και εδώ).

Στην περιγραφή των βίντεο, μπορούμε να διαβάσουμε (μέσω αυτόματης μετάφρασης), τις λέξεις “Egyptian” (Αιγυπτιακό/η) και “ALL-Nasser club” που στην πραγματικότητα παραπέμπει στην ομάδα Al Nasr

Πράγματι, το club της ομάδας βρίσκεται στο Κάιρο και αν συγκρίνουμε εικόνες από το βίντεο με άλλες που βρίσκονται στο διαδίκτυο, διαπιστώνουμε πως το σημείο είναι στην Αίγυπτο και όχι στο Ισραήλ, ειδικά εάν προσέξουμε τα κάγκελα, τις καρέκλες και τα κτίρια.

Το εν λόγω λευκό κτίριο είναι μια αιγυπτιακή στρατιωτική ακαδημία στο Κάιρο. Με μια προσεκτική ματιά, μπορεί κανείς να δει την αιγυπτιακή σημαία στο κτίριο και μπροστά της το οικόσημο της στρατιωτικής ακαδημίας

Αν και η Χαμάς χρησιμοποίησε αλεξίπτωτα πλαγιάς στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου όπως φαίνεται εδώ και εδώ, οι υποτιθέμενοι “Παλαιστίνιοι” αλεξιπτωτιστές στο βίντεο είναι στην πραγματικότητα Αιγύπτιοι αλεξιπτωτιστές. Επιπλέον, οι Παλαιστίνιοι αλεξιπτωτιστές χρησιμοποίησαν αλεξίπτωτα πλαγιάς με κινητήρες και όχι αλεξίπτωτα ελεύθερης πτώσης.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν απεικονίζει αλεξιπτωτιστές της Χαμάς να εισβάλουν στο φεστιβάλ του Ισραήλ, αλλά πρόκειται για βίντεο που δείχνει Αιγύπτιους αλεξιπτωτιστές να προσγειώνονται σε στάδιο.