Ο Β. Ζελένσκι δεν αγόρασε κατοικία αξίας 20 εκατομμυρίων στερλινών από τον βασιλιά Κάρολο

You are currently viewing Ο Β. Ζελένσκι δεν αγόρασε κατοικία αξίας 20 εκατομμυρίων στερλινών από τον βασιλιά Κάρολο

Ο Β. Ζελένσκι δεν αγόρασε κατοικία αξίας 20 εκατομμυρίων στερλινών από τον βασιλιά Κάρολο

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Ο Ζελένσκι αγόρασε την κατοικία Χάιγκροουβ Χάουζ έναντι 20 εκ λιρών από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Γκραντ Χάρολντ (πρώην μπάτλερ του βασιλιά) δήλωσε ότι η συναλλαγή πώλησης πραγματοποιήθηκε στις 29.2. 2024, κατά την επίσκεψη  συζύγου του Ζελένσκι στο ΗΒ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ισχυρισμός είναι προϊόν ρωσικής προπαγάνδας εναντίον του Ζελένσκι. Ανάλογοι ισχυρισμοί έχουν διατυπωθεί ξανά στο παρελθόν και έχουν διαψευστεί. Η προέλευση είναι από ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε μόλις στις 26/3/2024 και προσποιείται πως είναι “βρετανικό μίντια”. Ο πρώην μπάτλερ του Καρόλου διέψευσε τον ισχυρισμό.

Τι ισχύει

Ο σχετικός ισχυρισμός κυκλοφόρησε στις αρχές του Απρίλη, στον ελληνόφωνο κυβερνοχώρο.

Έχει προηγηθεί ανάρτηση του ισχυρισμού στον επίσημο λογαριασμό της Ρωσίας στη Νότια Αφρική στο X. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει παραπληροφορήσει ξανά στο παρελθόν. Είχε αναφερθεί τον περασμένο Δεκέμβριο ότι ο Ζελένσκι αγόρασε ένα σπίτι που προηγουμένως ανήκε στον Joseph Goebbels, ισχυρισμό που είχαμε καταρρίψει με σχετικό άρθρο μας.

Η ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας επικαλείται “βρετανικά μίντια”. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την ιστοσελίδα londoncrier.co.uk που πλέον δεν είναι προσβάσιμη, αλλά το σχετικό δημοσίευμα είναι αρχειοθετημένο εδώ. Αν και η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχει “βρετανικό” όνομα domain (co.uk), δεν παρέχει καμία πληροφορία για την ταυτότητά της, ενώ όπως επισήμαναν άλλοι χρήστες στα community notes του X η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε στις 26 Μαρτίου 2024, δηλαδή 10 ημέρες πριν την ανάρτηση της πρεσβείας. Όλα αυτά την καθιστούν αναξιόπιστη πηγή. Κατόπιν, ο ισχυρισμός διαδόθηκε ευρύτερα μέσω λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα μπορεί να ενταχθεί στην ευρύτερη κατηγορία των ιστοτόπων “Doppelganger”, δηλαδή “σωσίας” που έχουν κατασκευαστεί για να μοιάζουν ως αξιόπιστα μέσα ενημέρωση, προσποιούμενα γνωστές ιστοσελίδες, ή παριστάνοντας αξιόπιστες ιστοσελίδες. 

Η “βρετανική” ιστοσελίδα επικαλείται τον Γκραντ Χάρολντ, πρώην μπάτλερ του Καρόλου από το 2004 έως το 2011, που φέρεται να δήλωσε ότι η συναλλαγή πώλησης πραγματοποιήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2024, κατά την επίσκεψη της συζύγου του Ζελένσκι, Όλενα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως και ο σύζυγός της, η Όλενα Ζελένσκα έχει επίσης βρεθεί στο στόχαστρο της ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης, όταν για παράδειγμα είχε ψευδώς κατηγορηθεί πως αγόρασε κοσμήματα αξίας 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Υόρκη. Γενικότερα, η πλειονότητα των ρωσικών ψευδών ειδήσεων του 2023 σχετίζονταν με την Ουκρανία.

Μια τέτοια είδηση, αν ήταν αληθινή, θα είχε κατακλύσει όλα τα βρετανικά μίντια που παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες της βασιλικής οικογένειας. Η βασιλική οικογένεια, μέσω βίντεο στο επίσημο κανάλι της στο YouTube, διέψευσε τον ισχυρισμό:

Royals Targeted by Russian Disinformation With Claims King Charles Sold Property to Zelenskyy

Κάνοντας μια αναζήτηση στο Google με τις λέξεις “grant harrold zelensky”, οδηγούμαστε σε μια σειρά αποτελεσμάτων που περιλαμβάνουν πολλά δημοσιεύματα και fact-checks που διαψεύδουν τον ισχυρισμό. Μεταξύ άλλων, του Deutsche Presse-Agentur (dpa) (γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων) και του France 24 Observers.

Το Highgrove House ανήκει στο Δουκάτο της Κορνουάλης από το 1980. Είχε αποδοθεί στον τότε Δούκα της Κορνουάλης και σημερινό βασιλιά Κάρολο. Μετά την ανάληψη του τίτλου του βασιλιά από τον Κάρολο, το Δουκάτο και η χρήση του ακινήτου αποδόθηκε στον γιο του, πρίγκηπα Ουίλιαμ. Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα, έχουν το δικαίωμα να το ενοικιάσουν και θα το χρησιμοποιήσουν ως θερινή κατοικία. Όλα αυτά σημαίνουν πως δεν είναι στην ιδιοκτησία του Κάρολου για να μπορεί να το πουλήσει στον οποιονδήποτε.

Όσον αφορά τη φερόμενη δήλωση του πρώην μπάτλερ, το Deutsche Presse-Agentur επικοινώνησε μαζί του και του επιβεβαίωσε πως ουδέποτε διατύπωσε τέτοιο ισχυρισμό.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι προϊόν ρωσικής προπαγάνδας εναντίον του Ζελένσκι. Ανάλογοι ισχυρισμοί έχουν διατυπωθεί ξανά στο παρελθόν και έχουν διαψευστεί. Η προέλευση είναι από ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε μόλις στις 26/3/2024 και προσποιείται πως είναι “βρετανικό μίντια”. Ο πρώην μπάτλερ του Καρόλου διέψευσε τον ισχυρισμό.