Ισχυρισμός: 1. Ο θάνατος του εικοσάχρονου ποδοσφαιριστή του Πανσιφναϊκού οφείλεται έμμεσα στο εμβόλιο κατά της COVID-19. 2. Την περίοδο 2021 έως 2022, 1650 αθλητές κατέρρευσαν λόγω καρδιακών προβλημάτων, ενώ 1148 εξ αυτών απεβίωσαν χωρίς προηγούμενα προβλήματα υγείας.
Συμπεράσματα: Με βάση τις παρεχόμενες πληροφορίες, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς σχετικά με τον θάνατο του ποδοσφαιριστή ή τις καταρρεύσεις αθλητών. Ο θάνατος του νεαρού ποδοσφαιριστή ήταν αποτέλεσμα του καρκίνου με τον οποίο πάλευε τα τελευταία δύο χρόνια, και όχι του εμβολίου, ενώ αποτελεί ψευδή πληροφορία η αύξηση των αιφνίδιων θανάτων σε αθλητές.
Ισχυρισμός
Στις 11/10/2024 σε ανάρτηση στο Facebook γίνεται αναφορά σε δύο ισχυρισμούς που αποτελούν παραπληροφόρηση. Πρώτον, ότι ο θάνατος του 20χρονου ποδοσφαιριστή του Πανσιφναϊκού οφείλεται στον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Δεύτερο, ότι πάνω από 1.650 αθλητές έχουν καταρρεύσει λόγω καρδιακών προβλημάτων από το 2021 μέχρι το 2022, μετά την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών, ενώ 1148 από αυτούς απεβίωσαν χωρίς να έχουν προηγούμενα προβλήματα υγείας.
Τι ισχύει:
Πρώτος ισχυρισμός
Υπονοείται ότι ο θάνατός του ποδοσφαιριστή συνδέεται με τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου του Πανσιφναϊκού, ο ποδοσφαιριστής πέθανε μετά από δίχρονη μάχη με τον καρκίνο. Σε προηγούμενο άρθρο μας έχουμε δείξει εκτενεστατα ότι δεν υπάρχει σύνδεση του εμβολιασμού για COVID-19 και καρκίνου.
Δεύτερος Ισχυρισμός
Ο δεύτερος ισχυρισμός αφορά το ότι «πάνω από 1.650 αθλητές έχουν καταρρεύσει λόγω καρδιακών προβλημάτων» τα έτη 2021 και 2022, και ότι αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό. Αυτός ο ισχυρισμός προέρχεται από ένα ιστολόγιο, το goodsciencing.com. Η λίστα του ιστολογίου είναι μια συλλογή από ειδησεογραφικές αναφορές σχετικά με πρόσφατους θανάτους και ιατρικά επείγοντα περιστατικά και περιλαμβάνει περιπτώσεις που δεν αναφέρθηκε ότι προκλήθηκαν από καρδιακή ανακοπή: Ορισμένοι θάνατοι, για παράδειγμα, φέρεται να προκλήθηκαν από καρκίνο. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης περιστατικά από όλο τον κόσμο και μεταξύ ανθρώπων όλων των ηλικιών – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ηλικίας 70 και 80 ετών που η πιθανότητα ανακοπης αυξάνεται ραγδαία.
Αντίθετα η επιστημονική κοινότητα έχει δειξει ότι δεν υπήρξε αύξηση των αιφνιδίων θανάτων μεταξύ αθλητών τα τελευταία τρία χρόνια. Οι ισχυρισμοί που συνδέουν τα εμβόλια COVID-19 με την αύξηση των θανάτων αθλητών έχουν καταρριφθεί ευρέως. Μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει άνοδος στους θανάτους αθλητών και τα ποσοστά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου μεταξύ των αθλητών παρέμειναν γενικά σταθερά ή ακόμη και μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, μια 20ετής μελέτη αθλητών του NCAA έδειξε μείωση στα ποσοστά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου κατά 29% κάθε πέντε χρόνια, χωρίς στοιχεία που να υποδηλώνουν πρόσφατη αύξηση λόγω εμβολίων. Τα περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου συνέβησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια έντονης αθλητικής προσπάθειας μεταξύ ατόμων με συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών και ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος παραμένει η πιο κοινή αιτία αιφνίδιου θανάτου. Μεταξύ των αθλητών αυτής της ομάδας μελέτης, δεν υπήρξαν περιπτώσεις θανάτου λόγω μυοκαρδίτιδας που σχετίζεται με την COVID-19 ή τα εμβόλια για την COVID-19.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ένα φάσμα ποικίλων ασθενειών εμπλέκεται στους αιφνιδιους καρδιακούς θανατους στους αθλητές και, ενώ η αθηροσκληρωτική στεφανιαία νόσος κυριαρχεί σε άτομα ηλικίας >35 ετών, οι πρωτοπαθείς μυοκαρδιοπάθειες και οι ανωμαλίες σε διαύλους ιόντων είναι διαδεδομένες σε νεαρά άτομα. Η πρόληψη βασίζεται στην εφαρμογή πολιτικών υγείας που στοχεύουν στον έγκαιρο εντοπισμό αρρυθμιογόνων νοσημάτων (όπως καρδιακός έλεγχος) και στην επιτυχή αναζωογόνηση (όπως η ευρεία χρήση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών και η εκπαίδευση του κοινού στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση).
Συμπεράσμα
Με βάση τις παρεχόμενες πληροφορίες, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς σχετικά με τον θάνατο του ποδοσφαιριστή ή τις καταρρεύσεις αθλητών. Ο θάνατος του νεαρού ποδοσφαιριστή ήταν αποτέλεσμα του καρκίνου με τον οποίο πάλευε τα τελευταία δύο χρόνια, και όχι του εμβολίου, ενώ αποτελεί ψευδή πληροφορία η αύξηση των αιφνίδιων θανάτων σε αθλητές.