You are currently viewing Ο Τζο Μπάιντεν ΔΕΝ απείλησε να παρακρατήσει ένα δισ. $ σε δάνεια της Ουκρανίας, εκτός αν απολυθεί ο Ουκρανός εισαγγελέας που ερευνά τον Χάντερ Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν ΔΕΝ απείλησε να παρακρατήσει ένα δισ. $ σε δάνεια της Ουκρανίας, εκτός αν απολυθεί ο Ουκρανός εισαγγελέας που ερευνά τον Χάντερ Μπάιντεν

Σύμφωνα με αναρτήσεις στα ΜΚΔ, ο Αμερικανός πρόεδρος εκβιάζει την Ουκρανία με παρακράτηση δανείων, για να απολυθεί ο εισαγγελέας που ερευνά τον Χάντερ Μπάιντεν.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Ο Μπάιντεν απείλησε να παρακρατήσει ένα δισ $ σε δάνεια της UA, εκτός αν απολυθεί ο ουκρανός εισαγγελέας που ερευνά ενεργά τον Χάντερ Μπάιντεν. Ο Χάντερ είναι… έντιμος άνθρωπος. Δεν χρειάζεται να ερευνηθεί! Αυτό είναι αηδιαστικό

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε ως μέσο πίεσης το ένα δισεκατομμύριο δολάρια βοήθειας προς την Ουκρανία για την εκδίωξη του εισαγγελέα, στα πλαίσια προσπαθειών που έλαβαν χώρα με τη βοήθεια και άλλων χωρών, για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα. Επώνυμες μαρτυρίες υψηλόβαθμων Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων, αναφέρουν πως το ζήτημα δεν αφορούσε τον Χάντερ Μπάιντεν, ενώ η σχετική έρευνα του Σόκιν κατά της Burisma, αφορούσε το διάστημα 2010-2012, δηλαδή δύο χρόνια πριν την ένταξη του Χάντερ Μπάιντεν στην εταιρεία. Αμερικανικές και Ουκρανικές έρευνες, δεν βρήκαν κάτι μεμπτό εις βάρος του Χάντερ Μπάιντεν.

Τι ισχύει

Ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του Τζο Μπάιντεν, εντάχθηκε το 2014 στο διοικητικό συμβούλιο της Burisma (ουκρανική εταιρεία ενέργειας) και παρέμεινε ως τις αρχές του 2019, ενώ ο πατέρας του ήταν Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Burisma ήταν υπό έρευνα για διαφθορά. Ο Τζο Μπάινεν επέβλεπε την πολιτική του Λευκού Οίκου προς την Ουκρανία. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε ερωτηματικά και ανησυχίες σχετικά με πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων και οδήγησε σε εξέταση των συνδέσεων της οικογένειας Μπάιντεν με επιχειρηματικές σχέσεις στην Ουκρανία. Το θέμα έγινε αντικείμενο πολιτικού διαλόγου και αντιπαράθεσης. Ο Χάντερ Μπάιντεν, έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών ομοσπονδιακών αρχών από το 2018 και διερευνάται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος. Την εποχή εκείνη, ο Τζο Μπάιντεν είχε ενεργό συμμετοχή σε εργασίες κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία. Ο τότε αντιπρόεδρος, κινητοποίησε άλλους δυτικούς ηγέτες για να ζητήσουν την παραίτηση του υψηλόβαθμου εισαγγελέα της χώρας, Βίκτορ Σόκιν, ο οποίος αντιμετώπιζε κριτική για το ότι εμπόδιζε έρευνες σχετικά με τη διαφθορά. Πράγματι, ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε ως μέσο πίεσης τη βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων προς την Ουκρανία. Ωστόσο, η έρευνα κατά της Burisma αφορούσε το διάστημα 2010-2012, δηλαδή πριν την ένταξη του Χάντερ Μπάιντερν στην εταιρία.

Η υπόθεση της έρευνας της Burisma, που έκλεισε το 2016, δεν επικεντρώθηκε στον Χάντερ Μπάιντεν, αλλά σε φορολογικές παρατυπίες στην εταιρεία, καθώς και σε κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πηγές και πλουτισμό που σχετιζόταν με τον ιδιοκτήτη της, Μικόλα Ζλότσεφσκι.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal:

Ένας Ουκρανός αξιωματούχος, νωρίτερα φέτος (σ.σ. 2019), δήλωσε ότι δεν έχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για παράνομες πράξεις από τον Τζο Μπάιντεν ή τον γιο του.

Σύμφωνα με το CNN:

Παρόλο που είχε διεξαχθεί μια έρευνα σχετικά με την εταιρεία [Burisma], ο πρώην βοηθός του Σόκιν, Βιτάλι Κάσκο, έχει δηλώσει ότι η [έρευνα] ήταν αδρανής κατά την περίοδο της παρέμβασης του Τζο Μπάιντεν. (Η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μαρί Γιοβάνοβιτς, και ο Αντιπρόεδρος Εκτελεστικός Υπουργός Ευρωπαϊκών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Τζορτζ Κεντ, κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της έρευνας αποπομπής [που εκίνησε ο] Τραμπ ότι ο Σόκιν ήταν διεφθαρμένος.· Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την αποπομπή του.)

Παρά την πρόσφατη ολοκλήρωση μιας έρευνας από τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας (σ.σ. την αντίπαλη πολιτική παράταξη), η οποία δεν εντόπισε κάποιο αδίκημα, ισχυρισμοί προς το αντίθετο συνεχίζουν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν βρέθηκαν δηλαδή στοιχεία για ανάμιξη του Αμερικανού προέδρου στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Χάντερ Μπάιντεν στο εξωτερικό.

Συμπέρασμα

Ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε ως μέσο πίεσης το ένα δισεκατομμύριο δολάρια βοήθειας προς την Ουκρανία για την εκδίωξη του εισαγγελέα, στα πλαίσια προσπαθειών που έλαβαν χώρα με τη βοήθεια και άλλων χωρών, για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα. Επώνυμες μαρτυρίες υψηλόβαθμων Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων, αναφέρουν πως το ζήτημα δεν αφορούσε τον Χάντερ Μπάιντεν, ενώ η σχετική έρευνα του Σόκιν κατά της Burisma, αφορούσε το διάστημα 2010-2012, δηλαδή δυο χρόνια πριν την ένταξη του Χάντερ Μπάιντεν στην εταιρεία. Αμερικανικές και Ουκρανικές έρευνες, δεν βρήκαν κάτι μεμπτό εις βάρος του Χάντερ Μπάιντεν.