Όχι, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζο Μπάιντεν δεν ευθύνονται για τη δημιουργία του ISIS.

You are currently viewing Όχι, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζο Μπάιντεν δεν ευθύνονται για τη δημιουργία του ISIS.

Όχι, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζο Μπάιντεν δεν ευθύνονται για τη δημιουργία του ISIS.

Ισχυρισμός: Θυμάστε ποιος δημιούργησε το Ισλαμικό κράτος για να πολεμήσει την Ρωσία; Ο καλός Μπαράκ Ομπάμα που αντιπρόεδρος του ήταν ο σλόου Τζό ο σημερινός Biden. Δεν νομίζω να χρειάζεται και μεγάλη έρευνα για να δούμε ποιος βοήθησε με την τεχνογνωσία του να γίνει η σφαγή των 135 ανθρώπων στην Μόσχα μια μέρα μετά την επανεκλογή Πούτιν. Άργησαν φαίνεται λίγο οι εγκάθετοι της Ουάσιγκτον να κάμουν το έγκλημα τους, το οποίο ως παραπέτασμα καπνού, προσπαθεί να συγκαλύψει τα εγκλήματα του αρτηριοσκληρωμένου διεφθαρμένου με Ουκρανικό χρήμα πλανητάρχη. 

Συμπέρασμα: Η οργάνωση ISIS δεν δημιουργήθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά από προηγούμενες εξελίξεις που χρονολογούνται πριν από την προεδρία του, κατά τη διάρκεια της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ. Η ομάδα αυτή, αρχικά γνωστή ως αλ Κάιντα στο Ιράκ, εξελίχθηκε στη συνέχεια σε ISIS.

Τι ισχύει 

Στις 22 Μαρτίου 2024, περίπου στις 8 μ.μ. τοπική ώρα, έλαβε χώρα μια συντονισμένη επίθεση στο συναυλιακό χώρο Crocus στην πόλη Κρασνογκόρσκ, πλησίον της Μόσχας. Ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση και σκότωσαν δεκάδες άτομα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αποκάλεσε το περιστατικό τρομοκρατική επίθεση. Το Ισλαμικό Κράτος και συγκεκριμένα το παρακλάδι της επαρχίας Χορασάν (ISIS-K), που δραστηριοποιείται στη Νότια και Κεντρική Ασία, ανέλαβε την ευθύνη

Οι ρωσικές αρχές έχουν κατηγορήσει τέσσερις άνδρες από την πρώην σοβιετική δημοκρατία του Τατζικιστάν για την επίθεση, η οποία αφήνει πίσω της τουλάχιστον 137 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες. Οι ύποπτοι, οι οποίοι κατηγορούνται για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας και αντιμετωπίζουν πιθανή ισόβια κάθειρξη, έχουν προφυλακιστεί εν όψει δίκης μέχρι τις 22 Μαΐου αφού εμφανίστηκαν στο δικαστήριο της Μόσχας την Κυριακή.

Σε συγκεκριμένο ποστ στο Facebook χρήστης ισχυρίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζο Μπάιντεν ευθύνονται για τη σφαγή και τη δημιουργία της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS. 

Ο ισχυρισμός ότι το ISIS δημιουργήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα δεν υποστηρίζεται από αξιόπιστα στοιχεία και έρχεται σε αντίθεση με την καλά τεκμηριωμένη ιστορία της τρομοκρατικής ομάδας. Η προέλευση του ISIS, ή του Ισλαμικού Κράτους, μπορεί να εντοπιστεί σε μια ομάδα που σχηματίστηκε από τον Abu Musab al-Zarqawi, έναν Ιορδανό μαχητή, μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Αυτή η ομάδα, γνωστή ως αλ Κάιντα στο Ιράκ, αργότερα Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, εξελίχθηκε στο ISIS που σημαίνει Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας. Τα δομικά στοιχεία και η ηγεσία του ISIS δημιουργήθηκαν πολύ πριν από την προεδρία του Ομπάμα, με κρίσιμες εξελίξεις να σημειώνονται κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, υπό την ηγεσία της κυβέρνησης Μπους.

Μια αναφορά της Congressional Research Service παρέχει ένα χρονικό των “Ριζών του Ισλαμικού Κράτους”, το οποίο ξεκινά τον Οκτώβριο του 2002, όταν ο Ζαρκάουι δολοφόνησε τον αξιωματούχο της USAID, Λόρενς Φόλεϊ, στην Ιορδανία και μετέβη στο Ιράκ. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2004, η ομάδα του Ζαρκάουι ήταν γνωστή ως Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Αυτός εκμεταλλεύτηκε τις θρησκευτικές εχθρότητες στο Ιράκ, τη Σουνίτικη αντίθεση στις αμερικανικές δυνάμεις και το κυβερνόν κόμμα των Σιίτων για να οικοδομήσει την οργάνωσή του.

Το 2013, ο Μπάρακ Ομπάμα εξουσιοδότησε ένα πρόγραμμα που αποσκοπούσε στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό δυνάμεων της αντιπολίτευσης της Συρίας για την καταπολέμηση του καθεστώτος Assad, και όχι του ISIS. Υπήρχαν προβλήματα με αυτό το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της ακούσιας ανακατεύθυνσης ορισμένων όπλων στη μαύρη αγορά, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις εντολές του Ομπάμα, υποστήριξαν σκόπιμα την άνοδο του ISIS, εξόπλισαν ή εκπαίδευσαν τα μέλη του.

Για την ακρίβεια, φαίνεται να ισχύει το αντίθετο. Η εκπαίδευση και ο οπλισμός προορίζονταν για τις λεγόμενος “Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις” (SDF), μια ομάδα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση και συρρίκνωση του ISIS, ειδικά στη Συρία. Οι SDF που εξοπλίστηκαν, εκπαιδεύτηκαν και μέχρι και σήμερα συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, αποτελούνται κυρίως από Κούρδους μαχητές. Οι SDF έχουν δημιουργήσει μια ντε φάκτο αυτόνομη οντότητα στη βορειοανατολική Συρία.

Συμπέρασμα

Η οργάνωση ISIS δεν δημιουργήθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά από προηγούμενες εξελίξεις που χρονολογούνται πριν από την προεδρία του, κατά τη διάρκεια της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ. Η ομάδα αυτή αρχικά γνωστή ως αλ Κάιντα στο Ιράκ, εξελίχθηκε στη συνέχεια σε ISIS.