Προκάλεσε η σπορά νεφών την πλημμύρα στο Ντουμπάι;

You are currently viewing Προκάλεσε η σπορά νεφών την πλημμύρα στο Ντουμπάι;

Προκάλεσε η σπορά νεφών την πλημμύρα στο Ντουμπάι;

Ισχυρισμός: Οι καταιγίδες στο Ντουμπάι προκλήθηκαν από το ψέκασμα στον ουρανό για βροχή.

Συμπέρασμα: H πρόσφατη εμφάνιση πλημμυρών στο Ντουμπάι και σε άλλες περιοχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προκάλεσε συζητήσεις σχετικά με τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής και την πρακτική της σποράς νεφών. Αν και δεν είναι δυνατό να αποδοθεί επακριβώς η συγκεκριμένη πλημμύρα στην κλιματική αλλαγή, η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων συνάδει με τα μοντέλα που προβλέπουν την επιρροή της κλιματικής αλλαγής στον καιρό. Επίσης, η πρακτική της σποράς νεφών δεν μπορεί να εξηγήσει αποκλειστικά τις πλημμύρες, καθώς δεν υπήρχε σπορά νεφών κατά τη διάρκεια του πιο σοβαρού μέρους της καταιγίδας. Παρόλα αυτά, η εμφάνιση αυτού του είδους των φαινομένων αναδεικνύει τη σημασία της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της ανάπτυξης βιώσιμων λύσεων για τη διαχείριση των ακραίων καιρικών συνθηκών στο μέλλον.

Τι ισχύει:

Πρόσφατα, το Ντουμπάι βίωσε ασυνήθιστες πλημμύρες, που προκάλεσαν ανησυχία και παραπλανητικές εικασίες σχετικά με την εμφάνιση νεφών. Δεδομένου ότι η πόλη συνήθως δέχεται ελάχιστες βροχοπτώσεις ετησίως, λαμβάνοντας λιγότερο από 130 χιλιοστά βροχής, οι ακραίες βροχοπτώσεις αποτελούν σπάνιο φαινόμενο.

Στην πόλη Al-Ain, λίγο πάνω από 100 χιλιόμετρα μακριά από το Ντουμπάι, καταγράφηκε εντυπωσιακή βροχόπτωση, φτάνοντας τα 256 χιλιοστά σε μόλις 24 ώρες. Η κύρια αιτία αυτού του φαινομένου ήταν ένα ασυνήθιστο καιρικό σύστημα χαμηλής πίεσης, το οποίο έφερε ζεστό, υγρό αέρα, εμποδίζοντας την έλευση άλλων μετεωρολογικών συστημάτων.

Αν και η περιοχή χαρακτηρίζεται από μακρές περιόδους ξηρασίας και ασταθείς βροχοπτώσεις, αυτή η συγκεκριμένη κατάσταση αποτελούσε ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.

Τι ρόλο έπαιξε η κλιματική αλλαγή;

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι η έντονη βροχόπτωση πιθανότατα οφείλεται σε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο το οποίο επιδεινώθηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ένα σύστημα χαμηλής πίεσης στην ανώτερη ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με χαμηλή πίεση στην επιφάνεια, δημιούργησε μια πίεση “συμπίεσης” στον αέρα. Αυτή η συμπύκνωση, ενισχυμένη από την αντίθεση μεταξύ των υψηλότερων θερμοκρασιών στο έδαφος και των χαμηλότερων στο ψηλότερο επίπεδο, δημιούργησε τις συνθήκες για την έντονη καταιγίδα. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή πιθανότατα συνέβαλε στο φαινόμενο. 

Οι κλιματολόγοι επισημαίνουν ότι η αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, οδηγεί σε περισσότερες ακραίες καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των έντονων βροχοπτώσεων. Οι βροχοπτώσεις από καταιγίδες, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν πρόσφατα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρουσιάζουν ιδιαίτερη έντονη αύξηση με την αύξηση της θερμοκρασίας. Αυτό συμβαίνει επειδή η σύσταση, που αποτελεί ενίσχυση των καταιγίδων, ενισχύεται σε έναν θερμότερο κόσμο.

Τι είναι η σπορά νεφών; Έπαιξε ρόλο στις πλημμύρες;

Για να μιλήσουμε για τη σπορά νεφών, πρέπει πρώτα να αναφερθούμε στη φύση των ίδιων των νεφών. Αυτά σχηματίζονται όταν το νερό ατμοποιείται και ψύχεται στην ατμόσφαιρα, συσταίνοντας μικροσκοπικά κρύσταλλα πάγου ή σταγόνες νερού. Η βροχή ή το χιόνι, δηλαδή το νερό που πέφτει στην επιφάνεια ως βροχή ή χιόνι, συμβαίνει όταν αυτές οι σταγόνες συμπυκνώνονται και συνδυάζονται με σωματίδια σκόνης, αλάτων ή καπνού. Αυτή η συνδυασμένη δράση δημιουργεί μια σταγόνα ή μια νιφάδα που μπορεί να πέσει από ένα νέφος.

Η σπορά νεφών αποτελεί μια στρατηγική τροποποίησης του καιρού που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες και προσθέτει συγκεκριμένες αβλαβείς ουσίες στην ατμόσφαιρα με σκοπό να προκαλέσει αύξηση των βροχοπτώσεων. Χρησιμοποιείται από πολλές χώρες παγκοσμίως, κυρίως σε περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από το έδαφος, μέσω γεννητριών, είτε, συνηθέστερα, από αεροπλάνα.

Οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν προσεκτικά τα νέφη πριν από την εφαρμογή της σποράς, τόσο για να επιτύχουν τον καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσο και για να συγχρονίσουν τις βροχοπτώσεις με τις ανάγκες του περιβάλλοντος. Το Desert Research Institute (DRI), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στη Νεβάδα, χρησιμοποιεί σύνθετες ουσίες όπως το ιωδιούχο άργυρο, που οποίο θεωρείται αβλαβές για το περιβάλλον και εφαρμόζεται συνήθως από αεροπλάνα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία ξεκίνησαν το πρόγραμμα σποράς νεφών τους τη δεκαετία του 1990, χρησιμοποιούν αλάτι ως υλικό, το οποίο καίγεται και εκτοξεύεται στα νέφη μέσω ειδικά εξοπλισμένων αεροσκαφών.

Η σπορά νεφών μόνη της δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις πλημμύρες, καθώς δεν υπήρξε σπορά κατά τη διάρκεια και μετά την έντονη καταιγίδα. 

Συμπέρασμα

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο Ντουμπάι και άλλα μέρη των ΗΑΕ έχουν προκαλέσει συζητήσεις για τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής και της σποράς νεφών. Αν και δεν μπορεί να αποδοθεί με βεβαιότητα ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στις πλημμύρες, η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων συμβαδίζει με τα μοντέλα της κλιματικής αλλαγής. Η σπορά νεφών μόνη της δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις πλημμύρες, καθώς δεν υπήρχε σπορά κατά τη διάρκεια του πιο σοβαρού μέρους της καταιγίδας. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της ανάπτυξης βιώσιμων λύσεων για τη διαχείριση των ακραίων καιρικών συνθηκών στο μέλλον.