You are currently viewing ΠΡΟΣΟΧΗ: Διάλεξη “ιατρικής” (ψευδοεπιστήμης) στη Λεμεσό στις 15/12 (Ενημέρωση άρθρου: 29/12/2023)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διάλεξη “ιατρικής” (ψευδοεπιστήμης) στη Λεμεσό στις 15/12 (Ενημέρωση άρθρου: 29/12/2023)

Το άρθρο ενημερώθηκε στις 29/12/2023, με την επίσημη απάντηση που λάβαμε από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών. Δείτε αναλυτικά στο τέλος του άρθρου.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2023 θα λάβει χώρα στη Λεμεσό μια “ενημερωτική διάλεξη” με τίτλο “Βιοηλεκτρομαγνητική Ιατρική & Βιοσυντονισμός, Δυνατότητες και Θεραπείες σε πραγματικά περιστατικά“. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Ιωάννη Αναγνωστόπουλο, στα γραφεία εταιρείας που εισάγει συσκευές βιοσυντονισμού στη Λεμεσό.

Ο ομιλητής ονομάζεται Δρ. Ιωάννης Αναγνωστόπουλος. Σύμφωνα με την αφίσα, κατέχει PhD από το Πανεπιστήμιο THE UNIVERCITY OF AMERICA (στη φυσικοπαθητική), είναι ομοιοπαθητικός, φυσικοπαθητικός, ακαδημαϊκός και διδάκτορας πανεπιστημίου και ιατρικός σύμβουλος και εκπαιδευτής της εταιρίας Deta Elis Holding Ευρώπης. Πρόκειται για εταιρεία που εμπορεύεται συσκευές βιοσυντονισμού και δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε Ελλάδα και Κύπρο. Δίπλωμα στην φυσικοπαθητική προσφέρει το THE UNIVERCITY OF AMERICA, που εδρεύει στο Κουρασάο, στην Καραϊβική.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

Ημερομηνία λήψης στιγμιότυπου: 12/12/2023

Θα πρέπει να τονίσουμε πως η ομοιοπαθητική δεν έχει καμία ιατρική αξία και/ή θεραπευτική ιδιότητα. Κανένας Ιατρικός Σύλλογος στην Ελλάδα δεν την αναγνωρίζει ως επιστημονικά τεκμηριωμένη ιατρική πράξη, αλλά ούτε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Με βάση χιλιάδες μελέτες, μεταναλύσεις και ανασκοπήσεις, η ομοιοπαθητική είναι ψευδοεπιστήμη και δεν έχει κανένα τεκμηριωμένο θεραπευτικό αποτέλεσμα, ασχέτως εάν αυτοί που την ασκούν υποστηρίζουν το αντίθετο.

Επιπρόσθετα, η φυσικοπαθητική (naturopathy) που μερικές φορές αναφέρεται ως “φυσική ιατρική”, είναι μια ψευδοεπιστημονική προσέγγιση που δηλώνει ότι “βοηθά τη φυσική ίαση”, “υποστηρίζει την έμφυτη ικανότητα του σώματος να επιτύχει βέλτιστη υγεία” και διευκολύνει τους εγγενείς θεραπευτικούς μηχανισμούς του σώματος.” Οι φυσικοπαθητικοί ισχυρίζονται ότι οι ασθένειες είναι η προσπάθεια του σώματος να καθαριστεί και ότι οι θεραπείες προκύπτουν από την αύξηση της «ζωτικής δύναμης» του ασθενούς. Ισχυρίζονται ότι για κατά τη θεραπευτική διαδικασία διεγείρουν τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης του σώματος, απαλλάσσοντας το από τα απόβλητα και τις “τοξίνες”. Αν και εκ πρώτης όψεως μπορεί αυτοί οι ισχυρισμοί να φαίνονται λογικοί και απλοϊκοί, στην πραγματικότητα είναι πρακτικές που παρουσιάζονται και προσφέρονται προς τους ασθενείς με εντελώς παραπλανητικό τρόπο. Η έννοια της «ζωτικής δύναμης», μιας μη υλικής δύναμης που υπερβαίνει τους νόμους της χημείας και της φυσικής, είναι μια αντίληψη που προέκυψε στην αρχαιότητα. Κανένα επιστημονικό στοιχείο όμως δεν υποστηρίζει αυτό το δόγμα. Αντιθέτως, ένας τεράστιος όγκος γνώσεων, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της οργανικής χημείας, το αντικρούει.

Μέσα στα ίδια πλαίσια ατεκμηρίωτων πρακτικών, ο βιοσυντονισμός είναι μια ακόμη παραπλανητική “εναλλακτική ιατρική” μέθοδος. Ο βιοσυντονισμός, αγγλιστί Bioresonance Therapy, είναι μια ψευδοεπιστημονική εναλλακτική μορφή θεραπείας, που υποστηρίζει πως η χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες. Η θεραπεία γίνεται με τη χρήση ειδικών συσκευών, τις οποίες ο χρήστης πρέπει να αγοράσει, έναντι ενός διόλου ευκαταφρόνητου αντιτίμου, ή να επισκεφθεί “ιατρικά κέντρα” που υπάρχουν και σε Ελλάδα και Κύπρο, τα περισσότερα εκ των οποίων διαφημίζονται μέσω δημοσιευμάτων στο ίντερνετ και μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα.

Η διαδικασία του βιοσυντονισμού εφευρέθηκε στη Γερμανία το 1977 από τον Φραντς Μορέλ (Franz Morell) και τον γαμπρό του, μηχανικό Έριχ Ράσε (Erich Rasche). Αρχικά την προώθησαν ως «Θεραπεία MORA», από τα MOrell και RAsche. Ορισμένες από τις συσκευές περιέχουν ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα το οποίο μετράει την ηλεκτρική αντίσταση του δέρματος. Η λειτουργία τους είναι παρόμοια με το E-Meter της Σαϊεντολογίας, αφού ο Φραντς Μορέλ ήταν επηρεασμένος από τη Σαϊεντολογία, και το οποίο οι δημιουργοί του βιοσυντονισμού προσπάθησαν να βελτιώσουν

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας, ο βιοσυντονισμός συγκαταλέγεται στις εναλλακτικές θεραπείες και η αποτελεσματικότητά της δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά. Δεν είναι διαγνωστική μέθοδος με τον όρο που χρησιμοποιείται από τη συμβατική κλασική ιατρική.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία προτρέπει τους ασθενείς να μην κάνουν χρήση συσκευών και θεραπειών βιοσυντονισμού. Η δράση αυτής της πρακτικής βασίζεται σε απαρχαιωμένες και ψευδείς αντιλήψεις για τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού. Ο βιοσυντονισμός είναι μια μη αποτελεσματική και δυνητικά επικίνδυνη εναλλακτική θεραπεία, ειδικά σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, μέλος του οποίου είναι ο κ. Αναγνωστόπουλος:

  1. Ο βιοσυντονισμός δεν είναι διαγνωστική μέθοδος με τον όρο που χρησιμοποιείται από τη συμβατική κλασική ιατρική.
  2. Ο βιοσυντονισμός αποτελεί μέρος της εναλλακτικής ιατρικής, όπως ο βελονισμός, η λειτουργική επανατροφοδότηση και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι.
  3. Δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
  4. Η κυκλοφορία των μηχανημάτων βιοσυντονισμού απαιτεί τη σήμανση CE.
  5. Η ύπαρξη της τεχνολογίας βιοσυντονισμού δεν αποτελεί και προϋπόθεση αυτόματης αποδοχής εφαρμογής της πράξης.

Η ανωτέρω ανακοίνωση του ΙΣ Πατρών, με ημερομηνία 12/9/2016, καλεί τους πολίτες να τον ενημερώνουν (ως αρμόδιο ελεγκτικό όργανο), εάν έχουν λάβει ή πρόκειται να λάβουν υπηρεσίες με τη χρήση τέτοιων μηχανημάτων (βιοσυντονισμού), ώστε να υποβάλλονται σε έλεγχο.

Με αφορμή την παρουσία του κ. Αναγνωστόπουλου στην Κύπρο στις 15/12, απευθύναμε γραπτά ερωτήματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον ΙΣ Πατρών. Μεταξύ άλλων ρωτήσαμε:

Θεωρείτε ότι οι μέθοδοι που εφαρμόζει ο κ. Αναγνωστόπουλος έχουν επιστημονική τεκμηρίωση;
Ποια είναι η πολιτική σας απέναντι σε μέλη σας που εφαρμόζουν τέτοιου είδους “θεραπείες”;
Είναι θεμιτή πρακτική;

Δεν έχουμε λάβει απάντηση μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Εάν υπάρξει απάντηση, θα ενημερώσουμε με σχετική επισήμανση το άρθρο μας.

Deta Elis

Τουλάχιστον από το 2017, η εταιρεία “Deta Elis” (ρωσικής προελεύσεως) είναι μια από τις πιο γνωστές στην πώληση συσκευών βιοσυντονισμού στην Ελλάδα και φαίνεται να έχει δημιουργήσει δίκτυο και στην Κύπρο. Διοργανώνει συστηματικά ομιλίες και παρουσιάσεις προϊόντων ανά την επικράτεια (για παράδειγμα δείτε εδώ, εδώ και εδώ) . Ιστοσελίδα που πωλούσε τις συσκευές της, υποστήριζε πως ο βιοσυντονισμός -μεταξύ άλλων-  έχει θεραπευτική δράση κατά του καρκίνου.

Οι ομιλίες και παρουσιάσεις των προϊόντων της Deta Elis, είναι τακτικές στην Κύπρο. Στην παρακάτω ανακοίνωση, βλέπουμε να γίνεται (με παραπλανητικό τρόπο) επίκληση στην επιστήμη της Φυσικής, για να προσδοθεί μεγαλύτερη επιστημονικότητα στον βιοσυντονισμό.

Σε γενικές γραμμές, οι συσκευές της Deta Elis “εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα τα οποία συ­ντο­νί­ζο­νται με τις τα­λα­ντώ­σεις δια­φό­ρων ει­δών πα­ρα­σί­των και τα εξοντώνουν.” Υποστηρίζουν επίσης ότι δεν επηρεάζεται ο γύρω υγιής ιστός. Ο ισχυρισμός ότι οι συσκευές βιοσυντονισμού μπορούν να επιτύχουν τα ανωτέρω, στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Με πιο απλά λόγια, δεν υπάρχουν αξιόπιστες κλινικές μελέτες που να έχουν ερευνήσει τη δράση αυτών των συσκευών και των δήθεν θεραπευτικών οφελών τους.

Αντιθέτως, μια γερμανική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019, φανέρωσε πως οι συσκευές βιοσυντονισμού δεν προσφέρουν κανένα όφελος. Πιο αναλυτικά, η μελέτη εξέτασε τη διαγνωστική δυνατότητα δύο διαφορετικών συσκευών βιοσυντονισμού που πωλούνται στη Γερμανία. Στη μελέτη συμμετείχαν, 9 υγιείς εθελοντές, 2 σοβαρά ασθενείς, χρησιμοποιήθηκε 1 ανθρώπινο πτώμα, 1 πατέ συκωτιού και 1 βρεγμένη πετσέτα. Οι συσκευές καθόρισαν ότι το πτώμα είναι υγιές, οι ζώντες εθελοντές έχουν διάφορα προβλήματα υγείας και ανάμεικτα αποτελέσματα για το πατέ και την βρεγμένη πετσέτα.

Όσον αφορά την παρουσία του κ. Αναγνωστόπουλου στην Κύπρο, μπορούμε να δούμε πως σε σχετική ιστοσελίδα, αναφέρεται πως δέχεται επισκέψεις ανθρώπων για να εξεταστούν με συσκευές βιοσυντονισμού της εταιρίας Deta Elis στη Λευκωσία, για να ελεγχθεί η “ζωτικότητα των εσωτερικών οργάνων και να βρεθεί η ρίζα των προβλημάτων” που μπορεί να έχουν. Κατόπιν, δίνεται ένα θεραπευτικό πλάνο με φορητές “θεραπευτικές συσκευές” που αντιστοιχούν στην ανάγκη του εξεταζόμενου. Όπως βλέπουμε, γίνεται σαφής αναφορά σε διάγνωση και θεραπεία με τη χρήση μιας ψευδοεπιστημονική μεθόδου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, ο κ. Αναγνωστόπουλος διατηρεί ιατρεία σε Αθήνα, Πάτρα και Λεμεσό. Η ιατρική του προσέγγιση με “τεστ Βιοηλεκτρομαγνητικής διάγνωσης με σκοπό τον προσδιορισμό της γενικής κατάστασης του οργανισμού, αλλά κυρίως του προσδιορισμού των αιτιολογικών παραγόντων των προβλημάτων του ασθενούς.” Κατόπιν, “Ακολουθεί ο σχεδιασμός της θεραπείας και οι προτεινόμενοι τρόποι για την οριστική λύση των προβλημάτων του ασθενούς.”

Οι ισχυρισμοί περί “διάγνωσης” και “θεραπείας” με μια μη αναγνωρισμένη και ψευδοεπιστημονική μέθοδο, θα πρέπει να προβληματίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεδομένου πως δεν επιτρέπονται τέτοιου είδους διατυπώσεις.

Η “Βιοηλεκτρομαγνητική Προσέγγιση” είναι ένας επιστημονικοφανής “νεολογισμός”, που υποστηρίζει πως βασίζεται στην κβαντική φυσική (ή απλά στη “φυσική”) και τον εντοπισμό συχνοτήτων στα όργανα του σώματος, ειδικά όταν αυτά πάσχουν από ιούς, παράσιτα κτλ, και έχουν “αποσυντονιστεί”. Κατόπιν, με τη χρήση ειδικών συσκευών, το σώμα μπορεί να επανέλθει στις σωστές συχνότητες και να “θεραπευτεί”. Αυτή η αντίληψη, όχι μόνο δεν έχει την παραμικρή σχέση με την κβαντική φυσική, αλλά είναι εντελώς αδύνατο να τεκμηριωθεί επιστημονικά, με τον υπεραπλουστευμένο τρόπο που υποστηρίζουν. Φυσικά, οι ισχυρισμοί για “θεραπείες”, είναι εντελώς ανυπόστατοι και δυνητικά επικίνδυνοι. Στην πραγματικότητα, η επίκληση στην κβαντική φυσική είναι εντελώς παραπλανητική.

Στις μέρες μας, πολλές “εναλλακτικές θεραπείες”, πχ, πάσης φύσεως “ενεργειακές θεραπείες”, συμπεριλαμβανομένου και του βιοσυντόνισμου/βιοηλεκτρομαγνητισμού, χρησιμοποιούν καταχρηστικά επιστημονική ορολογία (πχ, κβαντική φυσική), για να προσδώσουν κύρος στους ισχυρισμούς που τις συνοδεύουν. Η χρήση επιστημονικών όρων γίνεται με φαινομενικά υπεραπλουστευμένο τρόπο, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν βγαίνει χρήσιμο και μετρήσιμο νόημα και η χρήση τους είναι παραπλανητική.

Όπως αναφέρει σε επιστημονικό άρθρο ο ακαδημαϊκός Edzard Ernst, μιλώντας για τον βιοσυντονισμό:

Η σαφήνεια της γλώσσας αποτελεί βασικό στοιχείο για την αποτελεσματική επικοινωνία. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της θεραπείας με βιοσυντονισμό, αυτό το άρθρο καταδεικνύει πώς η ψευδο-επιστημονική γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συγκάλυψη σημαντικών ζητημάτων. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να παρουσιαστούν ανοησίες ως επιστήμη. Επειδή αυτό παραπλανά τους ασθενείς και έτσι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους, θα πρέπει να βρούμε τρόπους ελαχιστοποίησης αυτού του προβλήματος.

Συμπεράσματα

Η Βιοηλεκτρομαγνητική Ιατρική και ο Βιοσυντονισμός δεν είναι ιατρικές μέθοδοι που έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά. Δεν μπορούν να προσφέρουν πρόληψη, διάγνωσή ή ίαση ασθένειας. Οι συσκευές βιοσυντονισμού που πωλούνται, συνοδευόμενες από ισχυρισμούς όπως ότι χαρίζουν ευεξία, ενίσχυση, ή ακόμη και θεραπεία, δεν έχουν κανένα μετρήσιμο οφέλος και κανένα τεκμηριωμένο αποτέλεσμα.

Ενημέρωση άρθρου, 29/12/2023

Λάβαμε την κάτωθι απάντηση από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, μέλος του οποίου είναι ο κ. Αναγνωστόπουλος:

Σε απάντηση της από 12/12/2023 επιστολής σας, σας ενημερώνουμε ότι ο ιατρός Αναγνωστόπουλος Ιωάννης αποτελεί μέλος του Συλλόγου μας και λειτουργεί νόμιμα ιδιωτικό ιατρείο στην περιοχή ευθύνης μας.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών έχει εκδώσει το υπ’ αρ. πρωτ.: Αρ. Πρωτ.: 2230/5-4-2018 Δελτίο τύπου σχετικά με την ομοιοπαθητική και σε αυτό διατυπώνονται οι απόψεις μας.
Σχετικά με παρουσίες ιατρών εκτός της περιφέρειας ευθύνης μας αρμοδιότητα για τυχόν έλεγχο τήρησης ιατρικής δεοντολογίας έχουν οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι.
Σε ό.τι αφορά σε αναφορές του ιατρού περί κατοχής τίτλων, σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία απαγορεύεται η χρήση επιστημονικών, επαγγελματικών ή ακαδημαϊκών τίτλων που δεν κατέχει ή δεν έχουν αποκτηθεί νόμιμα ή δεν έχουν αναγνωρισθεί στην Ελλάδα και ο Ιατρικός Σύλλογος βρίσκεται σε διαρκή έλεγχο για την τήρηση της νομιμότητας όλων των μελών του.

Σχόλιο συντάκτη: Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών (ΙΣΠ) μας απάντησε πως δεν φέρει ευθύνη για τη δράση των μελών του σε άλλες περιοχές (ή χώρες) και πως το έλεγχο (του μέλους τους) οφείλουν να τον πραγματοποιούν οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι. Προφανώς στην προκειμένη περίπτωση, εννοούν τον Ιατρικό Σύλλογο Λεμεσού και/ή τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, οι οποίοι θα ενημερωθούν σχετικώς. Επίσης, αν και ο ΙΣΠ παίρνει σαφή θέση κατά της ομοιοπαθητικής, δεν απάντησε για τον βιοσυντονισμό, δηλαδή αν θεωρεί πως κατέχει επιστημονική τεκμηρίωση. Δεν απάντησαν ούτε στο ερώτημα εάν γνωρίζουν ότι εφαρμόζει την ψευδοεπιστημονική πρακτική του βιοσυντονισμού και την πώληση σχετικών “θεραπευτικών” συσκευών. Τέλος, στην ερώτησή μας έαν κατέχει τα επιστημονικά διαπιστευτήρια τα οποία ισχυρίζεται, δεν λάβαμε ουσιαστική απάντηση.