You are currently viewing ● Καμία συσχέτιση των αιφνίδιων θανάτων ποδοσφαιριστών με τα εμβόλια κατά της Covid-19.

● Καμία συσχέτιση των αιφνίδιων θανάτων ποδοσφαιριστών με τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Συντάκτης: Δρ. Ανδρέας Ανδρέου
Επιμέλεια κειμένου: Fact Check Cyprus

Οι καρδιαγγειακές παρενέργειες μετά από σοβαρή ασθένεια είναι πολύ πιο πιθανές και πιο επιβλαβείς απ ότι οι σύντομες και σπανιότερες παρενέργειες των εμβολίων mRNA.

Ορισμένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι ο αριθμός των παικτών που καταρρέουν ή πεθαίνουν κατά τη διάρκεια των αγώνων ή της προπόνησης έχει αυξηθεί, έπειτα από την έναρξη του εμβολιαστικού κινήματος κατά της COVID-19, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στο κατά πόσο οι αθλητές ήταν εμβολιασμένοι.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος των νέων (τόσο στους αθλητές όσο και στο γενικό πληθυσμό) δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Ακόμη και νέοι και φαινομενικά υγιείς άνθρωποι πεθαίνουν μερικές φορές ξαφνικά ή υποφέρουν από μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια χωρίς να έχουν κάποια συμπτώματα. Στο ποδόσφαιρο, έχουμε δει τον ξαφνικό θάνατο αρκετών παικτών.

Ο οργανισμός Cardiac Risk in the Young (CRY) είναι μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση που χρηματοδοτεί ιατρική έρευνα και στηρίζει οικογένειες νέων που έχουν πληγεί από καρδιακές παθήσεις. Τα στοιχεία που δημοσίευσαν το 2008 έδειχναν ότι 12 φαινομενικά υγιείς νέοι (ηλικίας 35 ετών και κάτω) πεθαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε εβδομάδα από καρδιακές παθήσεις που δεν είχαν διαγνωστεί στο παρελθόν. Το 2018, πριν από την πανδημία, η CRY ανακοίνωσε τα ευρήματα μιας 10ετούς μελέτης, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος σε ποδοσφαιριστές της ελίτ ήταν πιο συνηθισμένος από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.

Το MHRA (Βασικά είναι το Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) και άλλοι οργανισμοί παγκοσμίως παρακολουθούν στενά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στη COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών για ύποπτη καρδιακή φλεγμονή, μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα. Η μυοκαρδίτιδα ή η περικαρδίτιδα στους ενήλικες παραμένει πολύ σπάνια παρενέργεια (13 περιπτώσεις στο 1εκ.) με τα εμβόλια Pfizer και Moderna και τα συμβάντα που αναφέρονται είναι τυπικά ήπια, με τα άτομα συνήθως να αναρρώνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα με την τυπική θεραπεία και ανάπαυση. Τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποδηλώνουν ότι η αθλητική άσκηση αποτελεί κίνδυνο για αυτά τα πολύ σπάνια γεγονότα. Ιστορικά, μετεβολιαστικές μυοκαρδίτιδες φαίνεται να εμφανίζονται σπάνια, ιδιαίτερα μετά από εμβολιασμούς ενάντια της Ηπατίτιδας Β, της γρίπης, και της ευλογιάς. Στο γενικό πληθυσμό οι μυοκαρδίτιδες εμφανίζονται σε 20 άτομα ανα 100 000 πληθυσμό ετησίως, και κυρίως σε νεαρούς άνδρες (όπως οι ποδοσφαιριστές).

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety/myocarditis.html
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.056135

Από την άλλη η συχνότητα εμφάνισης παρενεργειών στο καρδιαγγειακό σύστημα μετά από σοβαρή νόσηση με την Covid-19 είναι πολύ μεγαλύτερη, και αποδεδειγμένα αποτρέπεται από τα διαθέσιμα εμβόλια. Αναλυτικότερα, και σχετικά νωρίς στην πανδημία, εξακριβώθηκε ότι η νόσηση με Covid-19 προκαλεί αύξηση της συγκέντρωσης της καρδιακής τροπονίνης Τ (cTnΤ) η οποία επιφέρει οξεία βλάβη στην καρδιά και αυξάνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια. Επιπλέον, οι φλεγμονές που προκαλούνται από τη μόλυνση αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας και καρδιακών αρρυθμιών.

https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/article-abstract/2763846

Η ασφάλεια του κοινού είναι η πρώτη προτεραιότητα.Τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων. Είναι ζωτικής σημασίας να προσέλθουν οι άνθρωποι για τον εμβολιασμό τους και για τις αναμνηστικές τους δόσεις όταν καλούνται να το κάνουν.

https://www.c-r-y.org.uk/statistics/
https://www.c-r-y.org.uk/new-research-shows-sudden-cardiac-death-in-elite-footballers-is-higher-than-anticipated/
https://www.theguardian.com/science/2018/aug/08/more-young-footballers-dying-of-heart-problems-than-thought-fa-study-finds

Τέλος ο οργανισμός Reuters έχει ήδη αποδομήσει ιστορίες σχετικές με 108 αθλητές που ‘’πέθαναν λόγω εμβολίων’’
https://www.reuters.com/article/factcheck-coronavirus-sport-idUSL1N2T81NY

#factcheckingcyprus #παραπληροφόρηση #COVID19 #factchecking #disinformation #vaccine #deaths #cyprus #misinformation #factcheck