ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Όχι, ΔΕΝ έχει κυκλοφορήσει κούκλα του Κεν που εγκυμονεί

You are currently viewing ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Όχι, ΔΕΝ έχει κυκλοφορήσει κούκλα του Κεν που εγκυμονεί

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Όχι, ΔΕΝ έχει κυκλοφορήσει κούκλα του Κεν που εγκυμονεί

Ενημέρωση άρθρου, 8/2/2024: Στο άρθρο προστέθηκε ενημέρωση από την εταιρία Mattel. Δείτε στο τέλος.

Ισχυρισμός: Ανδρέας Θεμιστοκλέους: “Ο ΚΕΝ (α)γκαστρωμένος!”

Συμπέρασμα: Η εταιρεία Mattel ΔΕΝ έχει κυκλοφορήσει κούκλα του Κεν που εγκυμονεί ούτε έχει σκοπό να κυκλοφορήσει τέτοια κούκλα. Ως ισχυρισμός, κυκλοφόρησε αρχικά ως φάρσα/αστείο γνωστού σατυρικού σάιτ, του Babylon Bee, που κυκλοφόρησε το 2022. Η εξεταζόμενη φωτογραφία του Κεν που εγκυμονεί δεν δείχνει πραγματική κούκλα, αλλά δημιουργήθηκε με τη χρήση εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης το Νοέμβριο του 2023. 

Τι ισχύει

Κυκλοφορεί σε διάφορους λογαριασμούς, ελληνόφωνους και μη, στα ΜΚΔ ο ισχυρισμός ότι η εταιρεία παιχνιδιών Mattel, δημιουργός της Barbie, έχει κυκλοφορήσει κούκλα του Κεν στην οποία ο τελευταίος εγκυμονεί. Στην προκειμένη περίπτωση, την είδαμε στο λογαριασμό του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους.
Αναζητήσαμε τη σχετική είδηση στο διαδίκτυο και είδαμε ότι η “είδηση” φαίνεται να κυκλοφόρησε πρώτη φορά στις 10 Μαϊου 2022 στην ιστοσελίδα The Babylon Bee, με τη δήλωση της πρόθεσης της εταιρείας Mattel να φτιάξει την κούκλα του Κεν που εγκυμονεί. Η Babylon Bee, αναφέρει ξεκάθαρα πως είναι μια σατιρική ιστοσελίδα. Για τη σατιρική ιστορία τους, είχαν χρησιμοποιήσει μια διαφορετική κούκλα, αλλά με τον ίδιο ισχυρισμό.

Στις 7 Ιουνίου 2022 η ίδια ιστοσελίδα κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει την εν λόγω κούκλα. Το βίντεο στη συνέχεια κυκλοφόρησε στους λογαριασμούς της σελίδας στα ΜΚΔ, Facebook, X/Twitter και YouTube.

Στη συνέχεια το βίντεο και ο ισχυρισμός για την ύπαρξη της κούκλας του Κεν που κυοφορεί ξεκίνησε να διαδίδεται σε άλλους λογαριασμούς και να γίνεται viral σαν να επρόκειτο για πραγματική είδηση. 

Επισκεφθήκαμε την ιστοσελίδα της εταιρείας Mattel και διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει κούκλα του Κεν που εγκυμονεί, ανάμεσα στα 39 διαθέσιμα προϊόντα του Κεν, ενώ υπάρχουν κούκλες οι οποίες ανήκουν σε μειονοτικές κοινωνικά ομάδες όπως Κεν σε αναπηρικό καροτσάκι ή Κεν με προσθετικά μέλη. Επίσης επικοινωνήσαμε απευθείας με την εταιρεία Mattel και ρωτήσαμε αν υπήρξε ποτέ τέτοια κούκλα του Κεν ή αν υπάρχει πρόθεση της εταιρείας να παραγάγει αυτή την κούκλα. Το άρθρο μας θα ενημερωθεί όταν λάβουμε απάντηση.

Επιπρόσθετα, η φωτογραφία της κούκλας που φαίνεται στην ανάρτηση του κυρίου Θεμιστοκλέους ξεκάθαρα δεν προέρχεται από την εταιρεία Mattel που παράγει τις κούκλες της Barbie και του Κεν. Πρώτα, το logo της εταιρείας δεν είναι όπως αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία που κυκλοφορεί, ενώ η κούκλα δεν μοιάζει στο Κεν. Στα αριστερά είναι η φωτογραφία του υποτιθέμενου Κεν που εγκυμονεί, ενώ στα δεξιά είναι μια πραγματική κούκλα του Κεν σε συσκευασία της Mattel.

Για να δούμε από πού προέρχεται η φωτογραφία της κούκλας που ανάρτησε ο κ. Θεμιστοκλέους, κάναμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας. Ανακαλύψαμε ότι αναρτήθηκε για πρώτη φορά στις 26 Οκτωβρίου 2023 στο Instagram. Προέρχεται στην πραγματικότητα από το σατιρικό λογαριασμό The Forbidden Toys στο Instagram που παράγει φωτογραφίες ανύπαρκτων παιχνιδιών με εργαλεία ΑΙ

Συνοψίζοντας, η ιστορία με την κούκλα του Κεν που εγκυμονεί ξεκίνησε το 2022, ενώ η φωτογραφία της κούκλας που επικαλείται ο κ. Θεμιστοκλέους κυκλοφόρησε το 2023.

Συμπέρασμα

Η εταιρεία Mattel ΔΕΝ έχει κυκλοφορήσει κούκλα του Κεν που εγκυμονεί ούτε έχει σκοπό να κυκλοφορήσει τέτοια κούκλα. Ως ισχυρισμός, κυκλοφόρησε αρχικά ως φάρσα/αστείο γνωστού σατυρικού σάιτ, του Babylon Bee, που κυκλοφόρησε το 2022. Η εξεταζόμενη φωτογραφία του Κεν που εγκυμονεί δεν δείχνει πραγματική κούκλα, αλλά δημιουργήθηκε με τη χρήση εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης το Νοέμβριο του 2023. 

Ενημέρωση άρθρου, 8/2/2024: Η εταιρία Mattel απάντησε σε σχετικό ερώτημά μας για το υποτιθέμενο προϊόν της:

Αυτό δεν είναι αληθινό προϊόν και δεν σκοπεύουμε να κυκλοφορήσουμε κάποιο τέτοιο.”