You are currently viewing Παραπληροφόρηση από γνωστό αντιεμβολιαστη στη Κύπρο. Σύμφωνα με αυτόν οι βιταμίνες Δ και Γ θα μειώσουν τις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.

Παραπληροφόρηση από γνωστό αντιεμβολιαστη στη Κύπρο. Σύμφωνα με αυτόν οι βιταμίνες Δ και Γ θα μειώσουν τις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.

Τι ισχύει πραγματικά για τις βιταμίνες και την COVID-19;

Δύο νέες μελέτες, μία από Έλληνες και μία από Καναδούς επιστήμονες, δεν βρήκαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Δ προστατεύουν από τον κορωνοϊό και τη λοίμωξη Covid-19.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δώσει κάποιες ενδείξεις ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης Δ καθιστούν κάποιον πιο ανθεκτικό έναντι του νέου κορωνοϊού και μειώνουν την πιθανότητα να αρρωστήσει βαριά, εάν μολυνθεί.

Όμως, οι δύο νέες έρευνες, που προδημοσιεύθηκαν στο medRxiv (ακόμη δεν έχουν υπάρξει κανονικές επιστημονικές δημοσιεύσεις), έρχονται -μάλλον- να αναιρέσουν τον αρχικό ενθουσιασμό, ιδίως μεταξύ των υποστηρικτών των εναλλακτικών θεραπειών. Και οι δύο καταλήγουν, ουσιαστικά, στο ίδιο συμπέρασμα: Ότι δεν φαίνεται κάποια άμεση σχέση ανάμεσα στην έλλειψη βιταμίνης Δ και στην έκβαση της νόσου Covid-19.

Η ελληνική μελέτη, από τον αναπληρωτή καθηγητή Μιχαήλ Χουρδάκη και τη Δήμητρα Ραφαηλία Μπακαλούδη του Εργαστηρίου Υγιεινής, Κοινωνικής-Προληπτικής Ιατρικής και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συσχέτισε στοιχεία για τα επίπεδα βιταμίνης Δ σε 24 χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) με τα στοιχεία για τη λοίμωξη Covid-19 (κρούσματα, αναρρώσεις και θάνατοι) σε κάθε μία από αυτές.
https://www.medrxiv.org/con…/10.1101/2021.03.04.21252885v1

Η ανάλυση δεν έδειξε καμία σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης και σε αυξημένα κρούσματα ή αυξημένη θνητότητα λόγω του νέου κορονοϊού ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Υπάρχει μία υπερπληθώρα πληροφοριών σχετικά με τα οφέλη της βιταμίνης Δ, η οποία έχει επαινεθεί για πάρα πολλά πράγματα, μολονότι έχουμε πολύ περιορισμένα στοιχεία για κάτι τέτοιο.

Η καναδική μελέτη εστίασε σε ανθρώπους με γενετικό υπόβαθρο που τους δημιουργεί προδιάθεση για έλλειψη βιταμίνης Δ. Ούτε σε αυτήν την περίπτωση βρέθηκαν πειστικά στοιχεία ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Δ προστατεύουν από την Covid-19.
https://www.medrxiv.org/con…/10.1101/2020.09.08.20190975v5

Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι η βιταμίνη Δ δεν προστατεύει από την COVID-19. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι στο πεδίο των μελετών πάνω στις βιταμίνες υπάρχει μία εξοικείωση του κοινού με τις βιταμίνες και ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης σε αυτές, το οποίο δεν βλέπουμε για άλλα είδη παρεμβάσεων. Έτσι, οι άνθρωποι πολύ θα ήθελαν να υπάρχει μία τέτοια λύση (κατά του κορωνοϊού), αλλά μερικές φορές δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Βιταμίνη Γ:

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιαγγειακής Ιατρικής Μιλίντ Ντεσάι της Κλινικής Κλίβελαντ στο Οχάιο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Οpen», τερμάτισαν πρόωρα, μετά από δέκα ημέρες, τη δοκιμή τέτοιων συμπληρωμάτων σε 214 μη νοσηλευόμενους ασθενείς COVID-19 με μέση ηλικία 45 ετών, επειδή δεν είδαν κάποια άξια λόγου βελτίωση στα συμπτώματά τους. Μάλιστα, στην τυχαιοποιημένη πολυκεντρική κλινική μελέτη χρησιμοποιήθηκε υψηλή δοσολογία 8.000 μιλιγκράμ βιταμίνης Γ.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η θεραπεία, είτε με ψευδάργυρο είτε με ασκορβικό οξύ (βιταμίνη Γ) ή και με τα δύο μαζί, δεν έχουν επίπτωση στα συμπτώματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 και δεν μειώνουν σημαντικά τη διάρκειά τους», συμπέραναν οι ερευνητές.

https://jamanetwork.com/…/jamanetwo…/fullarticle/2776305

See less