ΑΡΝΗΤΕΣ ΧΙΟΝΙΟΥ»: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΟ

You are currently viewing ΑΡΝΗΤΕΣ ΧΙΟΝΙΟΥ»: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΟ

ΑΡΝΗΤΕΣ ΧΙΟΝΙΟΥ»: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΟ

Συντάκτης: Ιάκωβος Μυλωνάς

Έχουμε ήδη δει τις θεωρίες των αρνητών του κορωνοϊού τους τελευταίους μήνες, αλλά ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα υπήρχαν «αρνητές χιονιού»;

Ένα βίντεο στο οποίο ισχυρίζεται πως το χιόνι που πέφτει στην Ελλάδα δεν είναι πραγματικό και δεν λιώνει, έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο βίντεο, παίρνει μπάλα χιονιού και χρησιμοποιεί ένα κερί για να προσπαθήσει να την λιώσει, αλλά αντί να λιώνει σε υγρή μορφή, το μόνο που συμβαίνει είναι ότι το χιόνι γίνεται μαύρο.

Το ίδιο είχε καταγραφεί και στην Αμερική το 2014.
https://slate.com/technology/2014/02/conspiracy-debunked-atlanta-snow-doesnt-melt.html

Μια ελαφρώς πιο… επιστημονική προσέγγιση:

Οταν μια φλόγα εφαρμόζεται σε μια χιονόμπαλα, αυτή δεν λιώνει αμέσως. Τοπικά θα ξεφύγει λίγος ατμός, αλλά η περισσότερη θερμότητα της φλόγας απορροφάται από τη μπάλα χιονιού, ανεβάζοντας σιγά σιγά τη συνολική θερμοκρασία της μάζας. Δεν είναι προς έκπληξη κανενός ελπίζουμε που ο πάγος ενεργεί σαν… ψύκτρα(heat sink)! Ο λόγος: η φλόγα μετατρέπει τον πάγο και σε νερό, αλλά και σε ατμό σε μικρότερη ποσότητα. Ο ατμός ξεφεύγει, ενώ το τοπικό νερό χάνει τη θερμοκρασία του στην υπόλοιπη μάζα, ξαναπαγώνοντας το.

Όταν πατηθεί το χιόνι σε μια μπάλα χιονιού, ο αέρας μεταξύ των νιφάδων αποβάλλεται και ο πάγος έρχεται σε επαφή με περισσότερο πάγο. Όσο πιο συμπαγές το χιόνι, τόσο πιο δύσκολο να λιώσει, καθώς η θερμότητα δε διεισδύει και δουλεύει σε μικρότερη ‘επιφάνεια΄.

Ένα κερί εκπέμπει κάπου 80 watt. Η θερμική απόδοση δεν είναι και η καλύτερη, οπότε ας πούμε 5 watts είναι χρήσιμα προς τη χιονόμπαλα. Για μια χιονόμπαλα πες 100 γραμμάρια, θα χρειάζονταν 40 δευτερόλεπτα να αυξηθεί η θερμοκρασία της κατά 1 βαθμό. Καθώς το χιόνι έχει θερμοκρασία αρκετά κάτω από την κατάψυξη, θα χρειαστεί αρκετή ώρα για να φτάσει στο σημείο τήξης.

Οι συνθήκες κάθε άλλο παρά τέλειες είναι όμως, καθώς η φλόγα σβήνει από την κρύα επιφάνεια, παράγοντας αιθάλη και μειώνει την παραγωγή θερμότητας. Εξάλλου, η περισσότερη θερμότητα χάνεται στο περιβάλλον εκτός χιονόμπαλας.

Τέλος, η μαυρίλα που βλέπουμε δεν έχει να κάνει με τίποτα άλλο παρά με την ατελή καύση του καύσιμου, είτε είναι κερί ή υγρό αναπτήρα. Έτσι εξηγείται και η μυρωδιά. Πάρτε ένα (μεταλλικό) κουτάλι και βράστε το με το ίδιο κερί. Καλή διασκέδαση στο καθάρισμα!

ΥΓ για τους φίλους HAARPολόγους στα σχόλια: αν η χιονόμπαλα δεν προλαμβαίνει να αφαιρέσει τη θερμότητα της φλόγας από την επιφάνεια τοτε ναι το νερό μένει νερό. Λόγω και της επιφανειακής τάσης του νερού, θα προσπαθήσει να μείνει εντός χιονόμπαλας αντί να στάξει. Εξού και το ‘αφράτο’ χιόνι θα σουρώσει αν το εκθέσεις σε θερμότητα. Ελπίζω να συμφωνούμε πως το νερό είναι πιο πυκνό απ’ το χιόνι! Αντιθέτως σε ένα παγάκι που είναι πλήρως συμπαγές, οι σταγόνες δεν έχουν που να πάνε εσωτερικά και απλά θα στάξουν.