Παραπληροφόρηση σχετικά με τις χιονοθυελλες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα ποστ χρησιμοποιούν την χιονοθυελλα σαν ένδειξη ότι δεν υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας. 

You are currently viewing Παραπληροφόρηση σχετικά με τις χιονοθυελλες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα ποστ χρησιμοποιούν την χιονοθυελλα σαν ένδειξη ότι δεν υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας. 

Παραπληροφόρηση σχετικά με τις χιονοθυελλες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα ποστ χρησιμοποιούν την χιονοθυελλα σαν ένδειξη ότι δεν υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας. 

Συγγραφέας: Ιάκωβος Μυλωνάς, Θάνος Σιτίστας και Δρ. Λουκία Ταξιτάρη.

Τι ισχύει

Μια σειρά από ασυνήθιστες σφοδρές χιονοθύελλες έπληξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια, και το 2022 αποτελώντας την πρώτη είδηση. Η καταιγίδα προκάλεσε συνθήκες χιονοθύελλας που ακινητοποίησαν πολλές πολιτείες και έσπασαν ρεκόρ χιονόπτωσης για την περιοχή του μέσου Ατλαντικού.

Ακραία καιρικά φαινόμενα όπως αυτά προβλέπεται να γίνουν πιο έντονα χάρη στην κλιματική αλλαγή, παρά το γεγονός ότι οι χειμώνες γίνονται πιο σύντομοι και οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται.

Οι χιονοθύελλες είναι ένας επικίνδυνος τύπος χειμερινής καταιγίδας που χαρακτηρίζεται από ισχυρούς ανέμους, χιόνι και μειωμένη ορατότητα.

Σε μια ανάλυση όλων των μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1991-2011 και εκφράζουν τη θέση τους για την υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο, το 97 τοις εκατό των ερευνητικών μελετών που δημοσιεύθηκαν συμφώνησαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες – κυρίως την καύση ορυκτών καυσίμων.

Πρώτον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο καιρός και το κλίμα είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ο καιρός αναφέρεται σε βραχυπρόθεσμες συνθήκες στην ατμόσφαιρα και περιγράφει αυτές τις συνθήκες όσον αφορά την υγρασία, τη βροχόπτωση, τη θερμοκρασία, την ταχύτητα του ανέμου και την ατμοσφαιρική πίεση. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει βροχή, ήλιο, αέρα ή χιόνι. Το κλίμα, από την άλλη πλευρά, είναι ένας μακροπρόθεσμος μέσος όρος καιρικών προτύπων, που συνήθως μετράται σε μια περίοδο 30 ετών ή περισσότερο.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να κάνει τις χιονοθύελλες πιο έντονες. Μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα συγκρατεί περισσότερη υγρασία. Αυτή η υγρασία τελικά πέφτει ως βροχόπτωση – είτε ως βροχή (όταν οι θερμοκρασίες είναι ζεστές) είτε ως χιόνι (όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από το μηδέν) – που οδηγεί σε πιο συχνές και έντονες καταιγίδες. Οι θερμοκρασίες της θάλασσας είναι επίσης σε άνοδο, γεγονός που αυξάνει την ποσότητα ενέργειας και υγρασίας που είναι διαθέσιμη στις καταιγίδες, ενισχύοντας έτσι τη σοβαρότητά τους.

Κατά μέσο όρο, οι χειμώνες γίνονται όλο και πιο ζεστοί και συντομότεροι, με λιγότερα μέρη να παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, επειδή η θερμότερη ατμόσφαιρα συγκρατεί περισσότερη υγρασία, οι χιονοθύελλες είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν και είναι πιο έντονες σε μέρη όπου οι θερμοκρασίες είναι ακόμα αρκετά κρύες για χιόνι.

Είναι δύσκολο να δούμε μια συγκεκριμένη καταιγίδα και να πούμε ότι προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή, αλλά οι επιστήμονες πλησιάζουν να το πράξουν με έναν αναπτυσσόμενο τομέα έρευνας που ονομάζεται «απόδοση ακραίων γεγονότων

https://scholar.google.co.uk/scholar?q=climate+change+and+snowstorms&hl=en&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart#d=gs_qabs&t=1672225223962&u=%23p%3DJO3Lnd-x0JkJ

https://www.nature.com/articles/s41598-021-95979-4

#παραπληροφόρηση #climatechange #usa #winterstorm