Όχι, το Ισραήλ δεν έρχεται να καταρρίψει τον μύθο της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολίων.

You are currently viewing Όχι, το Ισραήλ δεν έρχεται να καταρρίψει τον μύθο της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολίων.

Όχι, το Ισραήλ δεν έρχεται να καταρρίψει τον μύθο της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολίων.

Η σελίδα Bankingnews παρερμηνεύει άρθρο της Jerusalem Post, με αποτέλεσμα να καταλήγει σε ψευδή συμπεράσματα και διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος στο Ισραήλ (https://archive.ph/luPz0). Παρόμοιοι ισχυρισμοί κυκλοφορούν ανάμεσα στους αντι-εμβολιαστικούς κύκλους και σελίδες παραπληροφόρησης.

Το αρχικό κείμενο της Jerusalem Post μπορείτε να το βρείτε εδώ: https://www.jpost.com/health-science/coronavirus-in-israel-what-do-we-know-about-the-143-hospitalized-people-674508

Οι αντιεμβολιαστές μπορεί να φωνάζουν για την αναποτελεσματικότητα των εμβολίων στο Ισραήλ, αλλά οι ισχυρισμοί τους είναι ανυπόστατοι. Τα εμβόλια μπορεί να μην είναι 100% αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Δέλτα, αλλά σίγουρα παίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας των Ισραηλινών. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει φτάσει στο σημείο να πανηγυρίζει με την άνοδο των κρουσμάτων στο Ισραήλ. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ακόμη και μερικά πιο mainstream μέσα ενημέρωσης – τις τελευταίες εβδομάδες κατακλύζονται από ισχυρισμούς ότι οι περισσότερες από 1.000 καθημερινές περιπτώσεις COVID19 στο Ισραήλ είναι απόδειξη ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν ή – ακόμη χειρότερα – ότι ίσως τα εμβόλια είναι ο καταλύτης πίσω από την παραλλαγή Δέλτα.

Για να δούμε τι πραγματικά ισχύει:

Παραπληροφόρηση 1:

“Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι από τους 20 νεκρούς που πέθαναν τον Ιούλιο από Covid19, το 75% αυτών ή 15 άνθρωποι ήταν εμβολιασμένοι και μόνο το 25% αυτών που πέθαναν ήταν ανεμβολίαστοι. Συμπέρασμα Με βάση τα επίσημα στοιχεία από το Ισραήλ, το πλέον εμβολιασμένο κράτος στον κόσμο, εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι εμβολιασμένοι και νοσούν βαριά και πεθαίνουν με ποσοστό 61% και 75% αντίστοιχα.”

ΟΧΙ, δεν βγαίνει συμπέρασμα ότι οι εμβολιασμένοι και νοσούν βαριά και πεθαίνουν με ποσοστό 61% και 75% αντίστοιχα. Αν είναι δυνατόν. Αν γινόταν αυτό θα εξαφανιζόταν ο μισός πληθυσμός του Ισραήλ. Συνολικά υπάρχουν περίπου 30 θάνατοι τον Ιούλιο του 2021 σε σχέση με 120 τον ίδιο διάστημα τον ιούλιο του 2020, στοιχείο που δείχνει την αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικου προγραμματος.

Η εξέταση του συνολικού αριθμού των νέων περιπτώσεων ή του συνολικού ποσοστού των εμβολιασμένων ατόμων που νοσηλεύονται και πεθαίνουν είναι εντελώς παραπλανητικό, εξαιτίας της μεγάλης εμβολιαστικής κάλυψης στο Ισραήλ. 

Το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών. Τα δεδομένα που κοινοποιήθηκαν από τον καθηγητή Eran Segal, από Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann που συμβουλεύει την κυβέρνηση, έδειξαν ότι σε αυτό το κύμα μόνο 1.2% – 1.6% των μολυσμένων ατόμων αναπτύσσουν σοβαρή ασθένεια, σε σύγκριση με 3.9% – 4.3% έναντι του προηγούμενου κύματος. Όταν εξετάζουμε τον ηλικιωμένο πληθυσμό σε αυτό το κύμα, μεταξύ 4.8% και 6.8% των ατόμων άνω των 60 ετών αναπτύσσουν σοβαρή ασθένεια, σε σύγκριση με το 28.1% – 31% στο προηγούμενο. 

Για να διευκολύνουμε τη κατανόηση, ας πούμε για χάρη παραδείγματος ότι υπήρχαν 1 εκατομμύριο Ισραηλινοί που εμβολιάστηκαν και 100 από αυτούς υπέστησαν σοβαρή ασθένεια (0.0001%). Ταυτόχρονα, υπάρχουν 100.000 μη εμβολιασμένοι Ισραηλινοί και 100 από αυτούς υπέστησαν επίσης σοβαρή ασθένεια (0.001%). Άρα, το 50% των σοβαρών περιπτώσεων είναι εμβολιασμένοι. Ωστόσο, μόνο το 0.0001% των εμβολιασμένων ατόμων θα είχαν αναπτύξει σοβαρή ασθένεια, σε σύγκριση με το 0.001% του μη εμβολιασμένου πληθυσμού (δηλαδή, η επικινδυνότητα για τους μη εμβολιασμένους εδώ είναι δεκαπλάσια, παρόλο που το 50% των κρουσμάτων ήταν εμβολιασμένοι). 

Επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν σοβαρές επιπτώσεις της νόσου είναι άνω των 60 ετών, μεταξύ των οποίων υπάρχει ήδη μεγαλύτερη τάση να είναι ανοσοκατεσταλμένοι και ως εκ τούτου επιρρεπείς σε σημαντική λοίμωξη. 

Αν τώρα πάμε σε χώρες με μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη δε θα παρατηρήσουμε αυτό το φαινόμενο. Για παράδειγμα στην Αμερική που λιγότερο από το 50% έχει εμβολιαστεί, περισσότερο από το 97% των ανθρώπων που νοσηλεύονται με Covid-19 δεν έχουν εμβολιαστεί, και το 99.5% των θανάτων προέρχεται από τους μη εμβολιασμένους.

Πηγές: https://www.jpost.com/health-science/anti-vaxxers-hijacking-israels-covid-data-heres-why-they-are-wrong-674444

https://edition.cnn.com/2021/07/19/health/us-coronavirus-monday/index.html

Παραπληροφόρηση 2:

“Αν και ο αριθμός της νοσηρότητας και των ασθενών με βαριά λοίμωξη αυξάνεται – με 154 νέους αυτόν τον μήνα σε σύγκριση με μόνο 31 νέους ασθενείς τον Μάιο και 17 ασθενείς τον Ιούνιο – υπήρχαν 972 νέες σοβαρές περιπτώσεις τον Ιούλιο 2020. Αυτό αποδεικνύει ότι οι βαριά ασθενείς την τρέχουσα συγκυρία είναι σχεδόν 80% λιγότεροι σε σχέση με το 2020.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι νέες μεταλλάξεις δεν έχουν υψηλή νοσηρότητα ή θνητότητα.

ΟΧΙ, τα στοιχεία ΔΕΝ αποδεικνύουν ότι οι νέες μεταλλάξεις έχουν χαμηλή νοσηρότητα και θνητότητα. Τα στοιχεία φωνάζουν από μόνα τους ότι τα εμβόλια λειτουργούν. Αυτό μπορεί να εξαχθεί από σύγκριση με χώρες/πόλεις που έχουν μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, στην πολιτεία του Μιζούρι, μόνο το 40% των ανθρώπων έχουν εμβολιαστεί. Αντίθετα στη Μασαχουσέτη, το 63% των ανθρώπων είναι πλήρως εμβολιασμένοι.  Στα μέσα Ιουλίου, με 2.000 έως 3.000 νέες περιπτώσεις ανά ημέρα εντοπίζονται στο Μιζούρι, ενώ οι συνολικές νέες μολύνσεις στη Μασαχουσέτη αριθμούσαν περίπου 200 έως 300 την ημέρα. Μέχρι και τις 20 Ιουλίου 2021, το Μιζούρι είχε 1.357 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, σχεδόν 13 φορές περισσότερους από τους 106 ασθενείς στη Μασαχουσέτη. Αυτό συμβαίνει και παρά το γεγονός ότι το Μιζούρι έχει έναν ελαφρώς μικρότερο πληθυσμό που είναι πολύ πιο διεσπαρμένος. 

Πηγή: https://theconversation.com/us-is-split-between-the-vaccinated-and-unvaccinated-and-deaths-and-hospitalizations-reflect-this-divide-164460

Παραπληροφόρηση 3 : “Μόνο 1 ασθενής είναι παιδί αρα επιβεβαιώνεται η μελέτη 4 διεθνών πανεπιστημίων που ανέφεραν ότι το ποσοστό νοσηρότητας και θνητότητας σε νέους και παιδιά είναι μόλις 0,00020%.”

Καταρχάς, ένα περιστατικό στην επιστημονική έρευνα δεν πρόκειται να επιβεβαιώσει κανένα αποτέλεσμα, ειδικά αν αυτό συνεβηκέ σε ένα μήνα. Δεύτερο δεν υπάρχει πηγή για αυτές τις έρευνες. 

Παραπληροφόρηση 4: Από τους 64 σοβαρά ασθενείς στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων 17 σε κρίσιμη κατάσταση, υπήρχαν 12 διασωληνωμένοι, που χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη.

Επειδή εδώ η είδηση δεν βολευει τα συμπεράσματα τους, γραφεται με πεζους χαρακτήρες ενώ ο τίτλος με έντονους. Αυτό που προσπαθούν να μην τονίσουν είναι ότι από τα 12 άτομα που διασωληνώθηκαν μόνο τρία ήταν πλήρως εμβολιασμένα και μπήκαν σε αναπνευστήρα.

Παραπληροφόρηση 5: “Πάνω από 900 αναφορές έχουν υπάρξει από ασθενείς που εμβολιάστηκαν και εμφάνισαν το σύνδρομο Guillain-Barré στο Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Εμβολίων στις ΗΠΑ.”

Εδώ διαδίδονται λάθος νούμερα. Με βάση μια ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τα εμβόλια εμβολίων (VAERS), έχουν γίνει 100 προκαταρκτικές αναφορές του GBS μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο Janssen μετά από περίπου 12,5 εκατομμύρια δόσεις. Από αυτές τις αναφορές, 95 από αυτές ήταν σοβαρές και χρειάστηκαν νοσηλεία. Υπήρξε ένας αναφερόμενος θάνατος. 

Επίσης, η επιτροπή ασφάλειας του EMA, PRAC αξιολόγησε τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων που αναφέρθηκαν στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για ύποπτες παρενέργειες (EudraVigilance) και πληροφορίες από την επιστημονική βιβλιογραφία. Η PRAC εξέτασε 108 περιπτώσεις GBS που αναφέρθηκαν παγκοσμίως μέχρι τις 30 Ιουνίου, όταν πάνω από 21 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει το εμβόλιο.1 Υπήρχε ένα αναφερόμενο θάνατο μεταξύ αυτών των αναφορών. 

Πηγή: https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-july-13-2021

Παραπληροφόρηση 6: “Προφανώς δεν υπάρχει τέτοια υπηρεσία στην Ελλάδα (Συστημα φαρμακοεπαγρύπνησης”.

Ακόμη ένας μύθος που κυκλοφορεί. Υπάρχει τόσο Ελληνικό όσο και ευρωπαικό σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης λ όπου γίνεται καταγραφή των παρενεργειών των εμβολίων και των φαρμακευτικών σκευασμάτων γενικά.

https://kitrinikarta.eof.gr

https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/research-development/pharmacovigilance/eudravigilance

#factcheckingcyprus #πανδημία #factchecking #covid #misinformation #vaccine #disinformation #Israel