Οι εικονιζόμενοι άνδρες με μαχαίρι και ξύλα δεν είναι μετανάστες

You are currently viewing Οι εικονιζόμενοι άνδρες με μαχαίρι και ξύλα δεν είναι μετανάστες

Οι εικονιζόμενοι άνδρες με μαχαίρι και ξύλα δεν είναι μετανάστες

Κυκλοφόρησε φωτογραφία που δείχνει έναν άνδρα φαινομενικά να επιτίθεται με μαχαίρι, καθώς και άλλους με ξύλα, με τον ισχυρισμό πως δείχνει αλλοδαπούς που “έρχονται να μας σώσουν”.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Έρχονται μετανάστες με μαχαίρια και ξύλα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η φωτογραφία είναι από το 2006 και δείχνει μέλη συμμορίας στο Ανατολικό Τιμόρ.

Παράδειγμα ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ:

Για να εντοπίσουμε την προέλευση της φωτογραφίας, πραγματοποιήσαμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μέσω Google Lens και TinEye. Στην πρώτη περίπτωση, πήραμε μια σειρά αποτελεσμάτων που δείχνουν ότι η φωτογραφία κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2015 και δείχνει μετανάστες. Στο TinEye διαπιστώσαμε ότι κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2008

Σε ένα από τα αποτελέσματα, βρήκαμε ότι η φωτογραφία προέρχεται από το Ανατολικό Τιμόρ, μια νησιωτική χώρα που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ασία, και αφορά βία μεταξύ συμμοριών.

Αναζητώντας τη φράση “east timor gangs” στην Google, δηλαδή “ανατολικό τιμόρ συμμορίες”, βρήκαμε άρθρο της New Zealand Herald με την επίμαχη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε το 2006.

Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, η φωτογραφία δείχνει “Συμμορίες νεαρών (που) αψηφούν τις ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ντίλι”. Το Ντίλι είναι η πρωτεύουσα του Ανατολικού Τιμόρ. Είχαν προηγηθεί βίαια επεισόδια που προκάλεσαν 20 θανάτους και ο πρόεδρος της χώρας είχε αναλάβει τον έλεγχο του στρατού για την καταστολή τους.

Συμπέρασμα

Η υπό εξέταση φωτογραφία, αν και αληθινή, πλαισιώνεται με παραπλανητικό ισχυρισμό. Δεν δείχνει μετανάστες που κατευθύνονται σε χώρες της Δύσης, αλλά τραβήχτηκε το 2006 και στην πραγματικότητα δείχνει μέλη συμμοριών στο Ανατολικό Τιμόρ.